Far och son jobbar vidare efter dom i rättstvist

Far och son Andersson, Dennis och Fredrik, har i dag all anledning att jubla. I beslut i Högsta Förvaltningsdomstolen slås fast att ungdomsturneringar, typ Gothia Cup, fotboll och Partille Cup, handboll, inte ska erlägga resegarantiavgifter. Dennis och Fredrik kan jobba vidare som tidigare – precis som alla andra arrangörer av cuper och turneringar för idrottens unga.

Hotet om att cuparrangörer, stora som små, ska betala en resegaranti till Kammarkollegiet, motsvarande den totala summan av samtliga anmälnings och deltagaravgifter plus tio procent är avvärjd för svensk idrott. Foto; Janerik Henriksson, TT

Därmed undanröjs tidigare beslut av Kammarkollegiet som hävdat att deltagande i turneringar och cuper utgör en ”turisttjänst”,  enligt den nya resegarantilagen från 2018.

Domen är prejudicerande och en seger för hela idrottsrörelsen, något som RF:s ordförande Karl-Erik Nilsson  poängterar i ett pressmeddelande.

-Äntligen ett besked där sunt förnuft vinner. Jag är otroligt nöjd, och lättad. Jag är övertygad om att farsan känner som jag. Han är på semester i Spanien och han kan andas ut – precis som jag, säger Fredrik Andersson.

Han är generalsekreterare för Partille Cup, världens största handbollsturnering för ungdomar, alltid vecka 27. Hans far Dennis är mannen bakom Gothia Cup, en unik ungdomsturnering i fotboll som årligen lockar tusentals ungdomar från hela världen, och alltid vecka 29.

Fredrik Anderssons Partille Cup har varit ”pilotfallet” i den här striden som tog sin början 2020.

Med stöd av Riksidrottsförbundets jurister har Fredrik hävdat det orimliga i att cuparrangörer, stora som små, ska tvingas betala en resegaranti till Kammarkollegiet, motsvarande den totala summan av samtliga anmälnings och deltagaravgifter plus tio procent.

-För oss i Partille hade det inneburit cirka 30 miljoner kronor årligen. Först tre månader efter cupens sista dag skulle beloppet betalas tillbaka, meddelar Fredrik Andersson.

Eftersom ärendet varit ett pågående rättsfall sedan 2020 har några resegarantiavgifter” inte erlagts, men kravet har hängt över Fredrik Anderssons, och hela idrottsrörelsens huvuden. Tills nu.

Enligt Högsta Förvaltningsdomstolen utgör inte en idrottsturnering, en ”turisttjänst” .

I domen konstateras att det är  en betydande skillnad mellan att delta i en idrottsturnering, och att vara åskådare i en idrottsturnering,  det senare är exempel på turisttjänster i paketresedirektivet.

-Avsikten kan således inte ha varit att deltagande i en idrottsturnering ska omfattas  av begreppet ”turisttjänst” i direktivet, skriver domstolen.

-Det är tolkningen av den resegarantilagen som ställt till all oreda. När vi haft kontakt med Kammarkollegiet har svaret varit, vi följer bara lagen, berättar Fredrik Andersson.

-En tolkning som riskerade att äventyra genomförandet av alla läger, cuper och turneringar för ungdomsidrott i hela landet. Ett dråpslag helt enkelt. Därför var det här utslaget oerhört viktigt, avslutar Fredrik .

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen