Far och son jobbar vidare efter dom i rättstvist

Far och son Andersson, Dennis och Fredrik, har i dag all anledning att jubla. I beslut i Högsta Förvaltningsdomstolen slås fast att ungdomsturneringar, typ Gothia Cup, fotboll och Partille Cup, handboll, inte ska erlägga resegarantiavgifter. Dennis och Fredrik kan jobba vidare som tidigare – precis som alla andra arrangörer av cuper och turneringar för idrottens unga.

Hotet om att cuparrangörer, stora som små, ska betala en resegaranti till Kammarkollegiet, motsvarande den totala summan av samtliga anmälnings och deltagaravgifter plus tio procent är avvärjd för svensk idrott. Foto; Janerik Henriksson, TT

Därmed undanröjs tidigare beslut av Kammarkollegiet som hävdat att deltagande i turneringar och cuper utgör en ”turisttjänst”,  enligt den nya resegarantilagen från 2018.

Domen är prejudicerande och en seger för hela idrottsrörelsen, något som RF:s ordförande Karl-Erik Nilsson  poängterar i ett pressmeddelande.

-Äntligen ett besked där sunt förnuft vinner. Jag är otroligt nöjd, och lättad. Jag är övertygad om att farsan känner som jag. Han är på semester i Spanien och han kan andas ut – precis som jag, säger Fredrik Andersson.

Han är generalsekreterare för Partille Cup, världens största handbollsturnering för ungdomar, alltid vecka 27. Hans far Dennis är mannen bakom Gothia Cup, en unik ungdomsturnering i fotboll som årligen lockar tusentals ungdomar från hela världen, och alltid vecka 29.

Fredrik Anderssons Partille Cup har varit ”pilotfallet” i den här striden som tog sin början 2020.

Med stöd av Riksidrottsförbundets jurister har Fredrik hävdat det orimliga i att cuparrangörer, stora som små, ska tvingas betala en resegaranti till Kammarkollegiet, motsvarande den totala summan av samtliga anmälnings och deltagaravgifter plus tio procent.

-För oss i Partille hade det inneburit cirka 30 miljoner kronor årligen. Först tre månader efter cupens sista dag skulle beloppet betalas tillbaka, meddelar Fredrik Andersson.

Eftersom ärendet varit ett pågående rättsfall sedan 2020 har några resegarantiavgifter” inte erlagts, men kravet har hängt över Fredrik Anderssons, och hela idrottsrörelsens huvuden. Tills nu.

Enligt Högsta Förvaltningsdomstolen utgör inte en idrottsturnering, en ”turisttjänst” .

I domen konstateras att det är  en betydande skillnad mellan att delta i en idrottsturnering, och att vara åskådare i en idrottsturnering,  det senare är exempel på turisttjänster i paketresedirektivet.

-Avsikten kan således inte ha varit att deltagande i en idrottsturnering ska omfattas  av begreppet ”turisttjänst” i direktivet, skriver domstolen.

-Det är tolkningen av den resegarantilagen som ställt till all oreda. När vi haft kontakt med Kammarkollegiet har svaret varit, vi följer bara lagen, berättar Fredrik Andersson.

-En tolkning som riskerade att äventyra genomförandet av alla läger, cuper och turneringar för ungdomsidrott i hela landet. Ett dråpslag helt enkelt. Därför var det här utslaget oerhört viktigt, avslutar Fredrik .

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen

Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och  Sverige är inget undantag.   

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.