Far och son jobbar vidare efter dom i rättstvist

Far och son Andersson, Dennis och Fredrik, har i dag all anledning att jubla. I beslut i Högsta Förvaltningsdomstolen slås fast att ungdomsturneringar, typ Gothia Cup, fotboll och Partille Cup, handboll, inte ska erlägga resegarantiavgifter. Dennis och Fredrik kan jobba vidare som tidigare – precis som alla andra arrangörer av cuper och turneringar för idrottens unga.

Hotet om att cuparrangörer, stora som små, ska betala en resegaranti till Kammarkollegiet, motsvarande den totala summan av samtliga anmälnings och deltagaravgifter plus tio procent är avvärjd för svensk idrott. Foto; Janerik Henriksson, TT

Därmed undanröjs tidigare beslut av Kammarkollegiet som hävdat att deltagande i turneringar och cuper utgör en ”turisttjänst”,  enligt den nya resegarantilagen från 2018.

Domen är prejudicerande och en seger för hela idrottsrörelsen, något som RF:s ordförande Karl-Erik Nilsson  poängterar i ett pressmeddelande.

-Äntligen ett besked där sunt förnuft vinner. Jag är otroligt nöjd, och lättad. Jag är övertygad om att farsan känner som jag. Han är på semester i Spanien och han kan andas ut – precis som jag, säger Fredrik Andersson.

Han är generalsekreterare för Partille Cup, världens största handbollsturnering för ungdomar, alltid vecka 27. Hans far Dennis är mannen bakom Gothia Cup, en unik ungdomsturnering i fotboll som årligen lockar tusentals ungdomar från hela världen, och alltid vecka 29.

Fredrik Anderssons Partille Cup har varit ”pilotfallet” i den här striden som tog sin början 2020.

Med stöd av Riksidrottsförbundets jurister har Fredrik hävdat det orimliga i att cuparrangörer, stora som små, ska tvingas betala en resegaranti till Kammarkollegiet, motsvarande den totala summan av samtliga anmälnings och deltagaravgifter plus tio procent.

-För oss i Partille hade det inneburit cirka 30 miljoner kronor årligen. Först tre månader efter cupens sista dag skulle beloppet betalas tillbaka, meddelar Fredrik Andersson.

Eftersom ärendet varit ett pågående rättsfall sedan 2020 har några resegarantiavgifter” inte erlagts, men kravet har hängt över Fredrik Anderssons, och hela idrottsrörelsens huvuden. Tills nu.

Enligt Högsta Förvaltningsdomstolen utgör inte en idrottsturnering, en ”turisttjänst” .

I domen konstateras att det är  en betydande skillnad mellan att delta i en idrottsturnering, och att vara åskådare i en idrottsturnering,  det senare är exempel på turisttjänster i paketresedirektivet.

-Avsikten kan således inte ha varit att deltagande i en idrottsturnering ska omfattas  av begreppet ”turisttjänst” i direktivet, skriver domstolen.

-Det är tolkningen av den resegarantilagen som ställt till all oreda. När vi haft kontakt med Kammarkollegiet har svaret varit, vi följer bara lagen, berättar Fredrik Andersson.

-En tolkning som riskerade att äventyra genomförandet av alla läger, cuper och turneringar för ungdomsidrott i hela landet. Ett dråpslag helt enkelt. Därför var det här utslaget oerhört viktigt, avslutar Fredrik .

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Göteborg är fyllt till bristningsgränsen av idrottsungdomar, det vet ni vid det här laget.  Så här ser det ut varje år.Detär handbollslag frånPartillecCup som har avslutats, men alla har inte hunnit lämna stan. Och nu kommer dagligen allt flera av  fotbollslagen i Gothia Cup, de som förbereder inledningen på på världens största fotbollsturnering för ungdomar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.