Högskolan öppnar för flera idrottare

Jublet från Mälardalen hörs över hela landet. Det var ett besked som många kommuner velat få. Mälardalens högskola i Västerås-Eskilstuna har av regeringen med uppbackning av Riksidrottsförbundet  fått ja till att   bli ett ett elitidrottsvänligt lärosäte.

 

Beslutet från Riksidrottsförbundet gör det möjligt för elitidrottare att få ett individuellt anpassat studieupplägg på universitetet, för att kunna satsa fullt ut på sin idrott samtidigt som man fullföljer sin akademiska utbildning. Det gäller såväl föreläsningar, studietakt och tentor och ger individerna en helt ny och modern utbildning.
− Den svenska elitidrottsmodellen vilar på dubbla karriärer, att kombinera elitidrott med studier eller arbete och det är även en betydelsefull del i det nya svenska Elitidrottsprogrammet Elitidrott2030, betonar RF:s ordförande Anna iwarsson.
 Bakom beslutet ligger ett brett samarbete i regionen. Många kan vara glada och stolta hos Högskolan, RF-SISU i både Sörmland och Västmanland, Västerås Idrottsallians och inte minst, de närmaste kommunerna och regionerna.
Gemenskap och samarbete har belönats.
Och som Vicki Skure-Eriksson, (C) ordförande i Nämnden för idrott, fritid och förebyggande, beskriver framtiden:
– Det är bra för Västerås, och Eskilstuna, både som idrotts-och universitetsstäder att våra elitklubbar kan behålla och rekrytera spelare eller individuella idrottare. Det är viktigt att man har möjlighet att satsa på dubbla karriärer, säger hon.
Vid Mälardalens universitet läser i dag närmare 20 000 studenter kurser och program inom design och kommunikation, ekonomi, hälsa, utbildning och teknik.
Nu öppnas portarna för studenter från hela landet.
- Vi vill bedriva en socialt ansvarstagande elitidrott. Det handlar om att se elitidrotten som en del av en hel livskarriär. betonar Anna Iwarsson
− Vi vill ge studenter som utövar elitidrott möjlighet att kunna satsa på två karriärer. Men för oss handlar ett Elitidrottsvänligt lärosäte, inte bara om att erbjuda anpassad utbildning till elitsatsande studenter. Vi vill även skapa engagemang runt idrott på våra campus och tillsammans med föreningar i våra universitetsstäder, säger Martin Hellström, rektor vid Mälardalens universitet.
Riksidrottsförbundet har samarbetsavtal med 22 lärosäten som täcker större delen av Sverige. Vart fjärde år görs en ny dimensionering med utnämningar av Riksidrottsuniversitet och Elitidrottsvänliga lärosäten. 
Över 800 elitidrottare återfinns på dessa lärosäten. 
− Vi är oerhört glada åt beslutet att Mälardalens universitet återblir ett Elitidrottsvänligt lärosäte. Det möjliggör en förstärkning av en bra utvecklingsmiljö för elitidrotten i regionen. Framtidens idrottslösningar handlar om ett bra samarbete mellan olika organisationer, säger Kristin Pleick, distriktsidrottschef RF-SISU Västmanland.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.

Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

 Närmar vi oss den dagen då ligaorganisationer som SEF, Föreningen Svensk elitfotboll med totalt 32 klubbar, SHL AB, 14 lag, har spelat ut sin roll – som en följd av A I-tekniken med självstyrande robotar vid idrottens arenor.

SEF och SHL blir mellanhänder som inte längre har någon funktion att fylla för   elitlagen, ja lag i alla divisioner kommer i framtiden att  ”strömma”sin egen idrott och skapa ”betalväggar”.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.