Blågul jättetrupp till Paris-OS
Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.
I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.
Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.
SOK:s sportdirektör Peter Reinebo medgav också:
- Truppen till Paris blir minst 25 idrottare större via denna andra uttagning. Bilden är också att OS-truppen successivt blir starkare och att kapaciteten inför Paris är högre än inför Tokyo.
Fler än till Tokyo
Ttruppen är större än tidigare vid samma tidpunkt jämfört med exempelvis OS i Tokyo.
Utgifterna ökar, men det finns ingen ekonomisk begränsning för truppens storlek.
Det statliga bidrag som utgår just nu för genomförandet av OS är 42,5 miljoner kronor per år och det förväntas att SOK på egen hand kan skapa intäkter på motsvarande nivå.
I sammanhanget framkommer att ansträngningarna och ambitionen att förbereda ett svenskt OS 3030 blev en katalysator för det gemensamma projektet Elitidrott2030 tillsammans med RF. Målet för de gemensamma ansträngningarna är att öka resurserna till svensk elitidrott med 200 miljoner kronor.
Buffertmål om 30 miljoner
I SOK:s årsredovisning framgår följande:
”SOK:s verksamhet finansieras huvudsakligen genom spon sorintäkter från näringslivet samt annan extern finansiering. SOK har ett statligt stöd för OS-uppdraget att förbereda och genomföra det svenska OS-deltagandet. En väsentlig uppgift är att säkerställa långsiktig finansiering och styrelsen har beslutat att SOK ska ha ett buffertmål om 30 mkr i eget kapital efter varje avslutad Olympiad.
Styrelsen har under året följt upp beslutad intäktsstrategi: Under 2020-2026 ligger fokus på att förlänga och utveckla avtal med existerande partners. Beredskap ska finnas för att ersätta eventuellt avslutade samarbeten och för att bedriva viss nyförsäljning.
Under den andra delen av perioden 2020-26 ska nya partners bearbetas för det långsiktiga perspektivet samt nya intäktsvägar utforskas och bearbetas”
Texten avslutas med stycket:
”SOK ska arbeta för att hela kostnaden för OS-uppdraget täcks av statligt stöd”.
Ett jobb som pågår fortfarande
Thomas Ejderhov
Mest lästa just nu
AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.
Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton.
På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.
I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön.
Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen.
De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.
Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt och tänker framför allt på åren 1975-91
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Piteå HC fick den gångna helgen ett härligt besked. Klubben tog hem veckans premiumvinst, win–win, på 100 000 kronor i senaste dragningen av Folkspels nya JOYNA-lotteri.
– Så välkommet. Vi har många hål att fylla, säger ordförande Kjell-Anders Johansson.
Nu är vi långt från Tipsextra... Premier Legaue i TV serveras vid tio supersöndagar med välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.
– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar