Den totala kontrasten till gärdsgårdsserien

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det fanns en tid då det kunde gå fyra dagar mellan sportsändningarna på TV och det som till slut erbjöds var några dagar gamla klipp från en avlägsen match i dåvarande UEFA-cupen. Det har runnit en del kablar, satelliter, IP och internet under broarna sedan dess, men frågan är om sport- och mediavärlden stått inför ett större utvecklingssteg än det stundande. 

Jag pratar om klivet in i AI-världen där all idrott kommer att kunna vara tillgänglig för alla hela tiden i direktsändning.

Det vilar ett romantiskt skimmer över gamla tiders sportredaktioner. Som mina fredagskvällar på tidningen Östra Småland i Kalmar på 80-talet.

Det var då. En typometer, grafikernas främsta redskap, 30 cm lång i metall, att jämställa med en linjal. Då ovärderlig och lika oundviklig som musen till datorn i dag. AI-tekniken fanns inte ens i fantasin.

De  brukade se ut ungefär så här - ankomst tidig kväll till redaktionen på Amerikavägen där det stod en skrivmaskin och en fast telefon med nummersnurra på varje arbetsplats. Listan över matcher som skulle bevakas var upprättat på ett stort gult ark och det var inte ovanligt att jag hade i uppdrag att bevaka uppemot 25 matcher i division V och VI-fotbollen på samma kväll. 

Alla målskyttar skulle in

Det var en utmaning som krävde ett mycket precist förarbete. Utgångsläget var alltid detsamma. Avspark kl 19 och det fanns inga levande varelser som var så snabba på att lämna en idrottsplats som fotbollsspelare en fredagskväll. 

Med spelarbussarna riskerade den avgörande matchinformation att försvinna. Det fanns inga mobiler, inga datorer, självklart inte internet. Inte ens fax. Det fanns bara fasta trådburna telefoner, men det var i en tid då folk svarade i telefon när det ringde. 

Timmarna före varje match var det viktigt att få tag i en representant för varje lag och be dem vara tillgängliga efter matcherna samt vädja om att notera sitt lags målskyttar och helst även få med bortalagets data. 

Prick 20.40 började den stora attacken att i tät följd  blixtringa till 25 klubbhus för att få tag i så mycket information som möjligt. Tidsfönstret var max 30 minuter. Målskyttar i bortalag som hade mer än tio mils resväg hem var värda alla pekfingervalsar i Småland. Så höll det på. 

En bra fredag gav 15 kompletta matchreferat efter klubbhusräden. Dessa hamrades ihop fram till ca kl 22 när den intensiva jakten på hemsläntrande bortalag, som glömt att ge lappen med info om målskyttar till hemmalaget,  satte igång. 

Grafikernas brist på tålamod

I slutet av den här envigen började sätteripersonalen slå allt mer otåliga lovar utanför sportredaktionen. Det här utspelade sig i en tid när journalisterna skrev sina referat på skrivmaskinpapper och sedan skrev en perforatris samma sak igen och texten kom ut på ett mer plastigt papper. 

Det plastiga pappret skar sedan en grafiker upp och klistrade ihop till tidningssidor, som hade redigerats för hand av en redigerare, som jobbade med typometer och bildsnurra. Rakt igenom analogt.

Det var omständligt, stressigt och pulsen steg när nedräkningen till igångsättandet av tryckpressen satte igång. Snart skulle de olika upplagorna börja tryckas. Hade lagledarna i Krokhultsmåla och Bengtsjöholm försvunnit ut på krogen eller skulle de komma hem? 

De satt på avgörande information till de ännu inte skrivna referaten. Som tur var befolkades sätteriet av en ansenlig mängd idrottsfolk och det gick många kvällar att tänja på gränserna för deadline. De sista referaten producerades i ursinnigt tempo och för 0-0-matcher fanns det ett färdigt manus arkiverat i mitt huvud. Fullständigt utpumpade kunde vi nästan alltid konstatera att även denna lördagsmorgon skulle befolkningen i Kalmar län kunna läsa sju rader om alla matcher i gärdsgårdsserien med namn på varje målskytt.

Tänk om vi på den tiden på Amerikavägen i Kalmar hade kunnat ana att det ett par decennium senare skulle vara möjligt att ha kameror på varenda idrottsplats och i varenda idrottshall för att förmedla alla matcher i direktsändning. Att idrottsorganisationer i framkant dessutom skulle ha väl fungerande databaser med statistik som kunde kopplas ihop med direktsändningarna. 

Allt tillgängligt direkt

Nu är vi där och i Sverige och även internationellt är Svenska Ishockeyförbundet (SIF) en föregångare genom att tidigt ha satsat på AI-teknologi i sin verksamhet. Det ger inte bara journalister en unik möjlighet att bevaka idrotten utan det ger också sporten en möjlighet att låta alla intresserade följa matcherna. Det är en uppskattad service för familjemedlemmar, kompisar, hockeyfans och inte minst för spelarna själva.

Matcherna sparas digitalt och inom kort finns funktioner för automatisk produktion av highlights och andra önskvärda matchsekvenser. Trots det intensiva spelet har ishockey visat sig vara en mycket lämplig sport för AI-produktion av matcher. Antalet spelplatser är begränsat och alla inblandade i sporten är skolade i noggrann planering för att inte låta dyrbar istid gå till spillo. Matcher spelas i tid och där det är planerat. SIF har en fantastisk databas och att sköta matchsekreteriat finns i sportens DNA. Därmed genereras ständigt ny och värdefull data som sampaketeras med de automatiska matchproduktionerna.

I och med att matcherna spelas inomhus är det samma ljusförhållanden från match till match och det är enkelt att sätta upp och tillhandahålla AI-utrustningen. I Sverige har de flesta ishallar bredbandsuppkoppling.

Sportway, som samarbetar med SIF, kommer innan jul att ha installerat AI-teknik för direktsändningar i 162 ishallar i Sverige. Efter nyår fortsätter utrullningen i ytterligare hallar. Norges Ishockeyförbund har satsat på samma teknik och även där fortsätter installationerna.

I Sverige kommer det finnas kapacitet att producera runt 50 000 matcher per säsong och med ett system som bygger på maskininlärning blir produktionen av matcherna bättre och bättre ju fler matcher som produceras. Efter att den initiala investeringen i infrastrukturen är tagen hamnar produktionskalkylen på en bråkdel av vad traditionella direktsändningar kostar. Samtidigt får ishockeyklubbar en mer modern produkt än adventskalendrar och salamikorv att sälja.

Igenbommat på Amerikavägen 

I det här fallet årsabonnemang på sina egna och väldigt många andra matcher. Att tekniken kan vara fast installerad innebär att ishockeyklubbarna och de enskilda lagen inte behöva fördela resurser till att producera matcher. Allt hanteras automatiskt.

Jag sprang förbi min gamla arbetsplats på Amerikavägen när jag var nere i Kalmar förra sommaren. Det var tyst, igenombommat och öde. Under ett snedställt skrivbord låg en typometer. Vem vet vad det är idag? Den tekniska utvecklingen är obarmhärtig, men för de idrotter, och även mediaföretag, som kan ta till sig ny digital teknik är den ett fantastiskt verktyg för att skapa både ekonomiska och emotionella värden.

Jonas Persson

Fakta

Artificiell intelligens (AI) eller maskinintelligens är förmågan hos datorprogram och robotar att efterlikna människors och andra djurs naturliga intelligens. Vid TV:n kan du streama från din mobil, padda, dator och TV, gamla videon, fotoalbum, antingen var och ett eller allt samtidigt och kombinerat.  

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.