Därför spelas det på riksdagsvalet

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Politik är sport. Politik är odds och sannolikhet. Ta bara USA-valet 2020 som var det största spelobjektet någonsin. Ett äkta tungviktsmöte likt en boxningsmatch mellan Tyson och Holyfield. Biden vann på poäng, Trump skyllde på domaren, hälften av publiken buade och resten kastade kepsarna i luften och firade som ett VM-guld precis säkrats. 

Sedan 2002 har det hos Unibet gått att spela på olika utfall på valen och intresset bara vuxit för varje val som gått. I år förväntar vi på Unibet oss att omsätta lika mycket på valet som på en EM eller VM final i fotboll. 

Men ska val verkligen präglas av spel och betting?

Jag har fått frågan om det verkligen är nödvändigt att kunna spela på ”allt”. Ja, är det självklara svaret! Om våra kunder ser underhållning i att spela på politik, i detta fall, så måste vi erbjuda det. Annars faller just det som regeringen satte som mål i samband med regleringen och licensinförandet på den svenska spelmarknaden 2019; en hög kanalisering, helst över 90 procent. Det vill säga att av alla pengar det spelas för i Sverige så ska 90 procent av dem omsättas hos spelbolag med svensk licens. 

Det är ett högt uppsatt mål. Ett viktigt mål. 

Sunda regler

Därför att vi vet att hos Unibet och andra bolag med svensk licens så finns det sunda regler för marknadsföring, ett system där man som kund kan utesluta sig hos alla spelbolag (spelpaus.se) och ett generellt väldigt högt konsumentskydd. Utöver det ska vi inte glömma statens miljardintäkter i form av skatt. 

Om inte vi erbjuder spelen, när kunderna uppenbart suktar efter det, är det lätt för dem att leta upp spelbolag som inte har svensk licens och lägga sina spel där, på den svarta marknaden, där oddsen också finns. Där finns inget konsumentskydd eller spelpausregister. 

I stället översvämmas du som spelare av bonusar och erbjudanden som vi varken vill eller får erbjuda på svenska spelmarknaden. 

För spel på politik är ju också underhållning, precis som sport. Blir det hattrick för sossarna? Hur går streckstriden för Liberalerna och Miljöpartiet? Behåller Magdalena Andersson kaptensbindeln? 

Sportkopplingarna är lika tydliga som underhållande och ger ytterligare en dimension till den annars lite stela och repetitiva politiska debatten. 

Förhoppningsvis kan det dessutom öka intresset för valet 

Ger högre valdeltagande

Kanske valdeltagandet till och med går upp några punkter, för att de som annars inte skulle göra sin röst hörd faktiskt intresserar sig något mer. 

I skrivande stund pekar inte oddsen på ”publikrekord” utan på ett lägre valdeltagande (ja, man kan spela på det också) än vid valet 2018. Sådan är trenden i Europa just nu, där vi sett nedgångar på flera ställen. Omkring 86,5 procent pekar oddsen på att valdeltagandet landar på i årets val. 

Inget alarmerande dropp från 2018, men likväl en negativ trend, om så blir fallet. För man ska inte glömma att odds är sannolikhet, inget facit. 

Valet är som bekant ett offer för spekulationer, förstå-sig-påare, och analyser. Precis som inför en viktig match i Allsvenskan. Här bidrar oddsen till analysen som ett extra underlag till att spå utfallet på valdagen, utöver opinionsmätningarna. 

Olika institut släpper nu nya undersökningar var och varannan dag. Inte sällan skiljer det relativt mycket mellan dem och det är svårt att ta dem på för stort allvar, i alla fall om vi ska tro Ulf Kristersson - även om de såklart ger en bra bild av läget i stort. 

Historiskt har oddsen oftast varit mer pricksäkra än opinionsmätningarna. Oddsen har tidigare än mätningarna visat på ett utfall som faktiskt skett på valdagen. Och det är inte jättekonstigt. Den stora skillnaden är att oddsen visar på vad som är det troligaste resultatet på valdagen, medan opinionsundersökningarna ställer frågan ”Om det vore val idag, vad skulle du rösta på då?”. 

Dessutom tar vi i oddssättningen med all fakta vi har till hand, alla undersökningarna som gjorts, historiska data, marginal för stödröster och trender. 

Speciell streckstrid

Ett exempel är kring streckstriden där Liberalerna och Miljöpartiet länge harvade under och såg ut att bli nedflyttade från högsta ligan - riksdagen. Oddsen svängde dock under försommaren och visade på att de skulle klara sig kvar båda två. 

Samtidigt fortsatte opinionsmätningarna länge att visa att det var färdigspelat för de båda partierna. 

Än har vi dock inte svaret, bollen är rund, det går fort i hockey och vad som helst kan hända. Resultatet får vi på söndag när matchen går in i sin sista fas, när matchklockan närmar sig 90 minuter och publiken har sagt sitt. 

Må bästa partiledare vinna!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Med en begränsad budget på 18 miljoner kr har Stockholms Golfklubb lyckats ta hem priset för världens bästa banrestaurering 2022 på Golf Inc Summit i Kalifornien.

Klubbchefen Jonas Widegren och banarkitekten Christian Lundin fick varma applåder när de gick upp på scenen inför 300 beslutsfattare i golfvärlden häromdagen. Många förvånades över klubbens begränsade budget för restaureringen.

 I Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar framför tv:n trots stundtals härligt väder. SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktig kamp mellan världens bästa damer  på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen