"Ett spelbolag känner också ett ansvar"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Sedan 2020 är vi på Unibet huvudsponsor till Allsvenskan och Superettan samt de 32 medlemsklubbarna. Avtalet är värt upp till 150 miljoner kr om året och är det största sponsorskapet i svensk idrott. Utgångspunkten till varför vi är här är enkel – vi på Unibet älskar svensk fotboll. Vi vill vara med och påverka och utveckla den. Och vi vill såklart bygga vårt varumärke. Unibets målgrupp och fotbollspubliken är en `perfect match´ i många avseenden.

En win-win i mångas ögon helt enkelt. Men inte allas. I olika sammanhang hörs röster som ifrågasätter spelbolags sponsorskap av idrottsrörelsen och pekar på riskerna som är kopplade till vår bransch. Att det finns risker är inget vi på Unibet försöker dölja. Tvärt om så belyser vi dem och arbetar hårt för att eliminera dem. Bland annat genom forskning som ligger till grund för de monitoreringssystem som vi bygger, för att tidigare kunna upptäcka riskfyllt spelmönster hos kunderna, och sätta in åtgärder i tid.

Vid ett förbud, då...

Och riskerna blir inte mindre eller försvinner bara för att man skulle förbjuda sponsring från spelbolag, troligtvis snarare tvärt om. Alla bolag med svensk spellicens råder under strikta regler och lagar som primärt är till för att skydda konsumenten.

Om kunderna väljer att spela hos andra aktörer utan svensk licens försvinner det skyddet helt. Därför måste vi marknadsföra oss mot rätt målgrupp så de väljer oss i första hand och inte försvinner ut på så kallade svarta marknaden. Men vi måste göra det på rätt sätt. Ansvarsfullt.

Mats Enquist, Generalsekreterare för Svensk Elitfotboll, har många gånger sagt att det är mycket bättre att arbeta nära en ansvarstagande partner där de får möjlighet att påverka och gemensamt kunna arbeta för att stärka konsumentskyddet. Hela vårt partnerskap vilar på just det - ansvar. I kontraktet finns öronmärkta pengar för att stödja akademiverksamhetera, jobba för ökad kunskap kring spelansvar och matchfixning hos spelare och ledare, CSR-projekt och utveckling. 

Med vår gemensamma kunskap sjösatte vi redan första året en utbildning kring matchfixning och byggde sedan på med en kring spelansvar. Båda är obligatoriska för alla spelare och ledare i klubbarna, i syfte om att höja kunskapsnivån kring dessa ämnen. Förutom fakta kring lagar och regelverk som varje spelare ska känna till, så ingår också en självskattning som man måste genomgå, vilket fungerar som ögonöppnare för vilken nivå man själv spelar på. Matchfixningsutbildningen blir även en del av certifieringsprocessen för akademierna inom Unicoach för att tidigare i spelarnas karriärer bygga kunskap. 

Tillsatt en Integrity officer.

Inom ramen för sponsorskapet har samtliga klubbar även tillsatt en Integrity officer. En roll som arbetar nära laget, som får fördjupad kunskap i områdena kring spelansvar och matchfixning och som blir länken mellan klubb, SEF och myndigheter om det inträffar incidenter som kräver klubben engagemang. En tydlig åtgärd för förbättrad kommunikation, fokus och i sista änden konsumentskydd. 

Vårt sponsorskap bidrar även till forskning på Karolinska Institutet kring mental ohälsa, som kan vara nära besläktat med spelproblematik. Den forskningen kommer ge oss möjlighet att stärka konsumentskyddet än mer, tillsätta åtgärder och aktivt arbeta för att minimera de risker som finns kopplade till spel.

Även i vår marknadsföring sätter vi ansvar i första rummet. Ett exempel är `Hemmaklubben´ där 20 miljoner kr årligen fördelas mellan klubbarna, baserat på röster från supportrarna på Unibets hemsida. Ett perfekt sätt att engagera både klubbar och publik med en marknadsföring som är relevant. Cyniskt, säger vissa. Vi kallar det ansvar.

Eftersom du inte behöver sätta in några pengar, du behöver inte spela och du behöver inte ta emot någon kommunikation från oss. Tvärt emot hur det fungerar hos vissa konkurrenter som också ger tillbaka till idrotten. Men vill du även spela så är du såklart hjärtligt välkommen till oss. För vi vill växa och ta marknadsandelar men vi göra det med de kunderna som ser spel som den underhållningsform det är, och som det är för ca. 98% av våra kunder.

Vi måste flytta diskussionen bort från frågeställningen ”Om idrotten ska sponsras av spelbolag” till ”Hur kan vi genom sponsorskapen göra spelbranschen säkrare och bättre för konsumenterna”. Om vi; branschen, idrotten, media, politiker och andra intressenter gemensamt hade det fokuset skulle vi snabbare komma framåt i att skapa en så trygg och underhållande miljö som möjligt. Fortsätter vi stångas mot och med varandra riskerar vi att tappa fokus och riskerna ökar – samtidigt som spelet består.

 

 

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Premier League-klubben Manchester United kan få nya ägare.Det råder onekligen turbulens hos Manchester United. Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan och samtidigt meddelar klubbens ägare att de kan tänka sig att sälja klubben..

Hos grannarn i Manchester City är det desto lugnare. Tränaren Pep Guardiola sitter med pennan i hande för att skriva på ett kontrakt som innebär att han stannar till och med 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.