Är den ljusnande framtid vår?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Värmande vårsol. Sopade cykelvägar. Torra elljusspår. En tussilago och ett par snödroppar som tittar fram. Det är den normala bilden av hur det brukar se ut när löparintresset vaknar. En bild som dessutom bara förstärkts de senaste åren när anmälningar till de stora motionsloppen kommit in till arrangörerna senare och senare inpå start.

Ensam eller i grupp. Det är olika, men resultatet ger svar

 

Åren efter pandemin har inte varit helt lätta och många är vi lopparrangörer som slitit, svurit, ja nästan gråtit när deltagarna inte återvänt i den skala vi trott och hoppats. Vi gör ju det så bra, vi bidrar ju så gott. Varför är ingen intresserad?

Vi slipper sön

Men nu bubblar det. Trots att vintern varit kall och snöig, med isiga vägbanor och kylig, blöt vind som piskar i ansiktet (åtminstone här i Stockholm), så väller löparna in till loppen. Adidas Stockholm Marathon ligger drygt 40 procent bättre än i fjol vid samma tidpunkt och ser ut att slå deltagarrekordet på drygt 22 000 från 2014.
Trenden är den samma hos alla stora arrangörer. Vårrus, Tjejmil, Midnattslopp, Göteborgsvarv och Lidingölopp vittnar om samma sak. Vi har just nu ett tryck som påminner om toppåren för ca tio år sedan. Och lite kliar vi nog oss alla i huvudet och undrar, vad är det som händer?
All motionsidrott upplevde en superboom under en tioårsperiod tidigt på det nya milleniet. Startplatserna sålde slut, sponsorerna skyndade till och arrangörerna kunde under några år lägga alla sina resurser på att planera för hur man rent logistiskt skulle kunna ta emot fler och fler, istället för hur de skulle lockas att anmäla sig.
Men tillväxten tog slut och 2015 började kurvorna i de flesta arrangemang att peka neråt. Sen kom pandemin och fullkomligt slaktade branschen. Och även om vi både 2022 och 2023 såg en tydlig återhämtning har det gått så långsamt att vi nog både en och två gånger har hunnit fundera på vilken attraktionskraft vi verkligen har.
Men lagom till fettisdagen 2024 vågar jag sätta det i skrift, sötebrödsdagarna är tillbaka. Och än mer spännande är att vi ser en helt ny målgrupp ta sig an utmaningarna som motionsloppen innebär. I adidas Stockholm Marathon är 60 procent förstagångsdeltagare, och åldersgruppen med allra starkast tillväxt är den mellan 18-30 år. Dessutom är intresset bland unga tjejer större än någonsin.

Vi arrangörer lärde oss

Att nu förstå vad drivkrafterna bakom denna ökning är kommer vara en av de stora huvudfrågorna för oss arrangörer framöver. För är det något pandemin lärde oss är det att lika snabbt som en svårförklarlig tillväxt uppstår, lika snabbt kan pendeln slå tillbaka. 
Vi i Sverige är bland de allra bästa i världen på att arrangera motionsupplevelser som fastnar i deltagarnas minnen. Vi är varje år med och förverkligar drömmar för över en miljon människor. Dessutom har vi en ur ett globalt perspektiv unik modell där allt överskott vi gör går tillbaka till idrotten.
det går för de stora motionsloppen spelar alltså roll. Stor roll.
Så kan vi nu lära oss vad våra nya deltagare vill ha, vilken hjälp de behöver och hur vi kan ge dem en upplevelse som gör att de kommer tillbaka eller ännu hellre lockar vänner och anhöriga att testa på, så skapar vi en plattform som stora delar av idrottsrörelsen kan dra nytta av.

Företag lockas

Dessutom är jag övertygad om att det kommer finnas en mängd företag som kommer vilja finnas med som partners på denna resa. Sponsring av motionsevenemang är en otroligt effektiv form för att få låna deltagares medvetanden (och plånböcker) under en lång tid.
Det är en resa som jag älskar att vara med på, och varje dag njuter av att fler och fler vill hoppa på.

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

I Mora med omnejd uppstår i dag en allt mera förtätad stämning. Vasaloppet inleds och det påverkar allt och alla. Det är en ockupation av betydande delar av Dalarna som inleds och pågår i drygt två veckor och som tilltar i styrka för varje timme. när horder av skidåkare och deras närmaste ansluter tilltar i ett allt större antal för varje timme till och med söndagen den 3 mars. Alla ska hitta sitt boende och bli hemmastadda.Många av oss övriga nöjer oss med att följa skådespelet via TV:n.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.