Det är nu Bolt ska bli förmögen

Usain Bolt springer under tio sekunder på 100 meter i sydkoreanska Daegu, VM-ort 2011, om två veckor och får ett gage på 3,6 miljoner kr. Det är bara början. Minst 70 miljoner kronor per år ska han tjäna. ”Så att jag får råd att köpa sportbilar”, som han själv säger.

70 miljoner kronor per år är ändå försiktigt räknat och bygger på att han orkar med ett tufft tävlingsprogram. 2010 är ett år utan globala mästerskap i friidrott och jamaicanen kan ägna sig åt ett triumftåg och få bankkontot att växa snabbt.

”Kan inte ta mer betalt”

Han är i dag världens bäst betalde friidrottsatlet. Efter OS-succén tar han ut ett gage på uppemot 250 000 dollar, alltså nära 1,8 miljoner kronor för en medverkan i en gala. Det frestar oerhört på budgeten hos en galaarrangör.

- Det har nog aldrig hänt att någon fått så mycket betalt för en enda tävling, säger svenske managern Daniel Wessfeldt till Aftonbladet.

-  Jag tror Bolt har nått ett slags maxgräns för vad man kan betala en stjärna. Ska man arrangera en gala måste ju pengarna räcka till andra också. Det går inte att lägga för mycket på en, då en gala ska ha tre timmars underhållning, sa Rajne Söderberg, general för DN Galan, i samband med den tävlingen.

Efter de fantastiska segrarna och världsrekorden på 100 och 200 meter i VM vill Ricky Simms, Bolts manager, krama ur så mycket pengar som det bara är möjligt.

35 miljoner totalt

VM-succén gav dryga 5 miljoner kronor i prispengar och världsrekordbonus från Internationella friidrottsförbundet (IAAF). Vid varje lopp innebar världsrekordet en bonus på 100 000 dollar, segern 60 000 och därtill kom sponsorbonusar runt 200 000 dollar. Det är därför som Ricky Sims kan säga:

- Målet är att Usain ska bli en 10 miljoner dollar-om-året atlet. Han är bara 22 år och de kommande fyra åren, särskilt OS i London, blir mycket viktiga.

Lönen för 2009 hamnar runt 35 miljoner kronor. Inte minst bidrar hans sponsorer. Vinsterna i OS i fjol gav honom ett mångmiljonbelopp i bonus från huvudsponsorn Puma.

Hans orange finalskor blev en PR-succé. Med texten "Who faster?" på den ena och "There can only be one" på den andra blev det tacksamma motiv för fotograferna. Yaam kallas de orangefärgade dojorna som består av högteknologiskt karbonmaterial.

- Det är viktigt för oss friidrottare att publiken trivs, att det blir en show och att sporten får sponsorer så vi kan njuta av livet, sa Bolt och tillade att ”Puma gör ett bra jobb” och visade att han inser vad sponsorerna önskar.

Skänkte pengar till Röda Korset

Gatorade och karibiska mobiljätten Digicel är hans två andra huvudsponsorer. När Bolt fyllde år fick han en silverfärgad BMW av Puma. Den bilen förstördes en regnig natt på Jamaica, stjärnan klev ur oskadd och hans uppfattning kvarstår:
- Jag älskar sportbilar och drömmer om att skaffa mig nya, skrattar Bolt och betonar:

- Jag är på väg att bli en legend, visst, men har en bit kvar. Jag tror att efter nästa OS och andra mästerskap i världen, om jag gör det mycket bra, då…

Han har blivit mångmiljonär, men är medveten om skillnaden mellan olika idrottsutövare:
- Jag är inte i närheten av killar som Tiger Woods eller Roger Federer, men jag är nöjd med det jag har.

Mot bakgrunden av de här dollarmiljonerna bör också nämnas Bolts besök i regionen Sichuan i Kina, där 69 000 människor omkom i jordbävningen den 12 maj, lämnade han en check på 350 000 kronor till Röda Korset.

 

Färjestad ärSHL-ishockeyns mest välmående förening, med ett eget kapital på 150 miljoner, men har nuryggen mot väggen och tvingas vinna fyra matcher i rad för att överleva kvartsfinalserien mot Rögle, på nionde plats i grundserien.
Ännu har inget lag i SHL:s historia, på 41 försök, lyckats med den bedriften.
 För Färjestads BK, tabelletta och mästare säsongen 2021-2022, totalt 10 SM-.guld och 21 finaler, har allt gått snett i jakten på 2024 års mästartrofé, Le Mat pokalen. 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.