Det är nu Bolt ska bli förmögen

Usain Bolt springer under tio sekunder på 100 meter i sydkoreanska Daegu, VM-ort 2011, om två veckor och får ett gage på 3,6 miljoner kr. Det är bara början. Minst 70 miljoner kronor per år ska han tjäna. ”Så att jag får råd att köpa sportbilar”, som han själv säger.

70 miljoner kronor per år är ändå försiktigt räknat och bygger på att han orkar med ett tufft tävlingsprogram. 2010 är ett år utan globala mästerskap i friidrott och jamaicanen kan ägna sig åt ett triumftåg och få bankkontot att växa snabbt.

”Kan inte ta mer betalt”

Han är i dag världens bäst betalde friidrottsatlet. Efter OS-succén tar han ut ett gage på uppemot 250 000 dollar, alltså nära 1,8 miljoner kronor för en medverkan i en gala. Det frestar oerhört på budgeten hos en galaarrangör.

- Det har nog aldrig hänt att någon fått så mycket betalt för en enda tävling, säger svenske managern Daniel Wessfeldt till Aftonbladet.

-  Jag tror Bolt har nått ett slags maxgräns för vad man kan betala en stjärna. Ska man arrangera en gala måste ju pengarna räcka till andra också. Det går inte att lägga för mycket på en, då en gala ska ha tre timmars underhållning, sa Rajne Söderberg, general för DN Galan, i samband med den tävlingen.

Efter de fantastiska segrarna och världsrekorden på 100 och 200 meter i VM vill Ricky Simms, Bolts manager, krama ur så mycket pengar som det bara är möjligt.

35 miljoner totalt

VM-succén gav dryga 5 miljoner kronor i prispengar och världsrekordbonus från Internationella friidrottsförbundet (IAAF). Vid varje lopp innebar världsrekordet en bonus på 100 000 dollar, segern 60 000 och därtill kom sponsorbonusar runt 200 000 dollar. Det är därför som Ricky Sims kan säga:

- Målet är att Usain ska bli en 10 miljoner dollar-om-året atlet. Han är bara 22 år och de kommande fyra åren, särskilt OS i London, blir mycket viktiga.

Lönen för 2009 hamnar runt 35 miljoner kronor. Inte minst bidrar hans sponsorer. Vinsterna i OS i fjol gav honom ett mångmiljonbelopp i bonus från huvudsponsorn Puma.

Hans orange finalskor blev en PR-succé. Med texten "Who faster?" på den ena och "There can only be one" på den andra blev det tacksamma motiv för fotograferna. Yaam kallas de orangefärgade dojorna som består av högteknologiskt karbonmaterial.

- Det är viktigt för oss friidrottare att publiken trivs, att det blir en show och att sporten får sponsorer så vi kan njuta av livet, sa Bolt och tillade att ”Puma gör ett bra jobb” och visade att han inser vad sponsorerna önskar.

Skänkte pengar till Röda Korset

Gatorade och karibiska mobiljätten Digicel är hans två andra huvudsponsorer. När Bolt fyllde år fick han en silverfärgad BMW av Puma. Den bilen förstördes en regnig natt på Jamaica, stjärnan klev ur oskadd och hans uppfattning kvarstår:
- Jag älskar sportbilar och drömmer om att skaffa mig nya, skrattar Bolt och betonar:

- Jag är på väg att bli en legend, visst, men har en bit kvar. Jag tror att efter nästa OS och andra mästerskap i världen, om jag gör det mycket bra, då…

Han har blivit mångmiljonär, men är medveten om skillnaden mellan olika idrottsutövare:
- Jag är inte i närheten av killar som Tiger Woods eller Roger Federer, men jag är nöjd med det jag har.

Mot bakgrunden av de här dollarmiljonerna bör också nämnas Bolts besök i regionen Sichuan i Kina, där 69 000 människor omkom i jordbävningen den 12 maj, lämnade han en check på 350 000 kronor till Röda Korset.

 

”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.