Det är nu Bolt ska bli förmögen

Usain Bolt springer under tio sekunder på 100 meter i sydkoreanska Daegu, VM-ort 2011, om två veckor och får ett gage på 3,6 miljoner kr. Det är bara början. Minst 70 miljoner kronor per år ska han tjäna. ”Så att jag får råd att köpa sportbilar”, som han själv säger.

70 miljoner kronor per år är ändå försiktigt räknat och bygger på att han orkar med ett tufft tävlingsprogram. 2010 är ett år utan globala mästerskap i friidrott och jamaicanen kan ägna sig åt ett triumftåg och få bankkontot att växa snabbt.

”Kan inte ta mer betalt”

Han är i dag världens bäst betalde friidrottsatlet. Efter OS-succén tar han ut ett gage på uppemot 250 000 dollar, alltså nära 1,8 miljoner kronor för en medverkan i en gala. Det frestar oerhört på budgeten hos en galaarrangör.

- Det har nog aldrig hänt att någon fått så mycket betalt för en enda tävling, säger svenske managern Daniel Wessfeldt till Aftonbladet.

-  Jag tror Bolt har nått ett slags maxgräns för vad man kan betala en stjärna. Ska man arrangera en gala måste ju pengarna räcka till andra också. Det går inte att lägga för mycket på en, då en gala ska ha tre timmars underhållning, sa Rajne Söderberg, general för DN Galan, i samband med den tävlingen.

Efter de fantastiska segrarna och världsrekorden på 100 och 200 meter i VM vill Ricky Simms, Bolts manager, krama ur så mycket pengar som det bara är möjligt.

35 miljoner totalt

VM-succén gav dryga 5 miljoner kronor i prispengar och världsrekordbonus från Internationella friidrottsförbundet (IAAF). Vid varje lopp innebar världsrekordet en bonus på 100 000 dollar, segern 60 000 och därtill kom sponsorbonusar runt 200 000 dollar. Det är därför som Ricky Sims kan säga:

- Målet är att Usain ska bli en 10 miljoner dollar-om-året atlet. Han är bara 22 år och de kommande fyra åren, särskilt OS i London, blir mycket viktiga.

Lönen för 2009 hamnar runt 35 miljoner kronor. Inte minst bidrar hans sponsorer. Vinsterna i OS i fjol gav honom ett mångmiljonbelopp i bonus från huvudsponsorn Puma.

Hans orange finalskor blev en PR-succé. Med texten "Who faster?" på den ena och "There can only be one" på den andra blev det tacksamma motiv för fotograferna. Yaam kallas de orangefärgade dojorna som består av högteknologiskt karbonmaterial.

- Det är viktigt för oss friidrottare att publiken trivs, att det blir en show och att sporten får sponsorer så vi kan njuta av livet, sa Bolt och tillade att ”Puma gör ett bra jobb” och visade att han inser vad sponsorerna önskar.

Skänkte pengar till Röda Korset

Gatorade och karibiska mobiljätten Digicel är hans två andra huvudsponsorer. När Bolt fyllde år fick han en silverfärgad BMW av Puma. Den bilen förstördes en regnig natt på Jamaica, stjärnan klev ur oskadd och hans uppfattning kvarstår:
- Jag älskar sportbilar och drömmer om att skaffa mig nya, skrattar Bolt och betonar:

- Jag är på väg att bli en legend, visst, men har en bit kvar. Jag tror att efter nästa OS och andra mästerskap i världen, om jag gör det mycket bra, då…

Han har blivit mångmiljonär, men är medveten om skillnaden mellan olika idrottsutövare:
- Jag är inte i närheten av killar som Tiger Woods eller Roger Federer, men jag är nöjd med det jag har.

Mot bakgrunden av de här dollarmiljonerna bör också nämnas Bolts besök i regionen Sichuan i Kina, där 69 000 människor omkom i jordbävningen den 12 maj, lämnade han en check på 350 000 kronor till Röda Korset.

 

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Svenska fäktförbundet anklagar Internationella fäktförbundet för att bryta mot Internationella olympiska kommitténs (IOK) etiska principer. En anmälan har skickats till IOK:s visselblåsartjänst.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Leo Vegas grundades 2011 i Sverige och har sedan dess vuxit stadigt. Spelkoncernen har idag fler än 1 000 anställda över flera europeiska kontor med huvudkontori Stockholm medan den operativa staben verksamheten sker på Malta.
På lördagen avslöjades att Leo Vegas  har enats om ett nytt globalt partnerskap med italienska storklubben Inter och skat pryda dam- och herrlagens tränings- och uppvärmningströjor samt arenan San Siro.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.