Hemliga affärsmän finansierar satsningen

Den 16 mars greppar Marcus Ericsson ratten i en Caterham vid premiärtävlingen i Australien. Sverige får en formel 1-förare igen och bakom står en hemlig grupp av svenska affärsmän.
Bakom visiret döljer sig Sveriges nya formel 1-förare, Marcus Eriksson, en 23-åring från Kumla. Foto: TT Nyheter

 

Marcus Ericsson har haft formel 1 som mål hela karriären. Nu blir 23-åringen från Kumla förste svensk i världens tuffaste racingserie på 23 år.

Elgh och Bräck står bakom

Caterham-stallet har bland fyra kandidater valt honom till en av sina två förare 2014.

Valt och valt, här styr pengarna och kontakterna mer än kanske någon annanstans i sportvärlden.

Eje Elgh, själv med ett förflutet från banracing och dessutom boende i Örebro-trakten, känner de personer man ska känna. Det är han, och delvis Kenny Bräck, som är Marcus personlige rådgivare.

Av stor betydelse under karriären var också entreprenören Göran Henriksson som startade Olsbergs Racing. Hösten 2012 avled Henriksson och får tyvärr inte uppleva fortsättningen i F1.

Matchats försiktigt

De personer som var mekaniker när Elgh och Bräck tävlade har i dag ledande positioner i flera stall. Därför har de före detta förarna kunnat matcha Marcus Eriksson mot toppen. Nu kom tillfället, nu fanns det en ledig stol och Kumla-sonen var mogen att ta steget.

Hur Marcus Eriksson har har kunnat finansiera sin racingkarriär har varit väl dold. Uppgifter har gjort gällande att stora företag har backat upp honom ekonomiskt. 

Men enligt vad Idrottens Affärer har fått veta är det en hemlig grupp svenska affärsmän som har trott på Marcus Eriksson så envetet att de har investerat i hans karriär. Nu hoppas de att stunden av payback ska uppstå.

Affärsmän har satsat 60-70 miljoner

De har satsat runt 60-70 miljoner och onekligen kan man fråga sig hur de har tänkt sig att få åtminstone en del av pengarna tillbaka.

Marcus Ericsson slutade på sjätte plats i 2013-års GP2 som är nivån under formel 1. Nu hade han konkurrens om en F1-racer med Charles Pic och Giedo Van Der Garde som körde för Caterham 2013 samt Heikki Kovalainen som också jagade pengar, men med sämre resultat.

Marcus Ericsson har i sju år rattat sig allt närmare motorportens främsta manege. Vinsten i brittiska Formula BMW-mästerskapen 2007, segern i japanska formel 3-serien 2009 och ideliga topplaceringar i GP2 har fått de främsta stallcheferna att hålla koll på honom.

Gamla Lotus

Vad kommer han då till för stall? 

Bakom Caterham, uppstått via gamla Lotus, står tre malaysiska affärsmän med verksamhet på de brittiska öarna. Stallet har startat i 38 F1-race och och en elfteplats vid sista tävlingen i fjol i Brasilien är vad man kan uppvisa.

Sverige har stolta traditioner, om än något gamla i formel 1. Stefan "Lill-Lövis" Johansson är den senaste föraren, men det är så pass långt tillbaka som juli 1991.

Jubel även hos Viasat

Ytterligare åtta förare med blågult signum har fått äran att köra i tungviktsklassen.

Conny Andersson, Joakim Bonnier, Tommy Borgudd, Stefan Johansson, Gunnar Nilsson, Torsten Palm, Ronnie Peterson, Bertil Roos och Reine Wisell är de övriga.

Dessutom var Björn Wirdheim reservförare i Jaguar 2004.

Marcus Erikssons team jublar i dag och det gör de också hos Viasat. Deras rättigheter att sända formel 1 blir mycket mer värda när svenska motorfans vill följa 23-åringen från Kumla.

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen

Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och  Sverige är inget undantag.   

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.