Nu vankas andra bollar för Bagarns favorit

På lördag den 26 augusti samlas gänget kring Åshöjdens BK i skånska Åsljunga för att fira att det är 50 år sedan Max Lundgrens böcker kom ut. Det blir ett firande utan huvudrollsinnehavaren Gustaf "Jorma" Appelberg som repeterar inför premiären av en Shakespeare-pjäs på Östgötateatern. Drygt 30 år efter TV-serien premiärvisades blir han fortfarande igenkänd.
Trots att det är 30 år sedan TV-serien om Åshöjdens BK visades blir huvudrollsinnehavaren Gustaf Appelberg fortfarande igenkänd och kallad för "Jorma". Dock inte så ofta vid större golftävlingar där han fungerar som domare, som här vid Lag-SM i Barsebäck GCC. Spelarna är för unga - och skägget och hatten gör sitt. — Foto: Thomas Björn

Det är bråda dagar för skådespelaren Gustaf Appelberg.

Den 22 september har Östgötateatern i Linköping/Norrköping premiär på uppsättningen av William Shakespeares verk Mycket väsen för ingenting, med Appelberg i en av de bärande rollerna.

Därför kan han inte delta i festen i Åsljunga på lördag.

– Det är synd, det hade varit roligt att träffa alla, men repetitionerna går in i sitt slutskede och det finns tyvärr inte tid att åka iväg, förklarar Gustaf Appelberg för Idrottens Affärer.

Tvära kast

I dag Shakespeare, i går Max Lundgren. Kasten är tvära för 61-åringen som är född i Jönköping men till större delen växt upp i Norrköping.

1983 hade den då 28-årige Gustaf Appelberg just gått ur Scenskolan i Göteborg och spelat in TV-serien Taxibilder, och var på väg till Malmö för att starta en teatergrupp tillsammans med Ronny Danielsson. Han fick av en slump höra att Max Lundgrens böcker om Åshöjdens BK skulle bli TV-serie.

Gustaf Appelberg hade både läst böckerna och följt den tecknade serien i Buster, och var ett stort fan.

Den löpstarke mittfältaren, med ett förflutet i IFK Norrköpings och IK Sleipners pojk- och juniorlag, lyfte luren och ringde upp regissören Rune Formare.

Bra berättarröst

– Jag ville anmäla mitt intresse för en roll och vi träffades. Han erbjöd mig till min förvåning rollen som Jorma, det vill säga huvudrollen. Mest för att han gillade min berättarröst tror jag - Jorma berättar ju historien i TV-serien, förklarar Gustaf Appelberg som inte hade spelat fotboll i förening på nästan ett decennium.

Han lade sig därför i hårdträning med dåvarande division 3-laget Sofielunds IF i Malmö. Det gick så bra att han tog en plats i A-laget.

Snart befann sig Gustaf Appelberg och skådespelarkollegan Johan Hedenberg (Edward) på inspelning med ett gäng unga, duktiga fotbollsspelare förstärkta av Mikael Rönnberg (Anders Sjögren) och Tore Cervin (Lillen), Malmö FF, samt Björn Nordqvist (tränaren "Bagarn" Olsson). Nordqvist, med bland annat 115 landskamper på sin meritlista, hade just kommit hem från en proffssejour i Minnesota Kicks, spelade för Örgryte IS och såg slutet på sin karriär.

Beröm av Björn

– Björn var fortfarande extremt vältränad och jag blev väldigt stolt när han i en intervju fick frågan om det fanns några bra fotbollsspelare i laget, och han svarade: "Jo, en hel del, speciellt den där Gustaf Appelberg."

Inspelningen skedde främst på tre ställen i Skåne: I Åsljunga där laget sprang åtskilliga varv runt Åsljungasjön, på Åsvallen i Klagshamn (matchbilderna) och i Åkarp - scenerna i hemmiljö där styvpappan Blåbärskungen (Göte Fyhring) styrde och ställde liksom han gjorde bakom kulisserna i föreningen Åshöjdens BK.

TV-serien blev omåttligt populär när den sändes våren och försommaren 1985 (gick i repris 1988).

Gustaf Appelberg fick vänja sig vid att bli kallad "Jorma" på gatan - vilket sker än i dag.

Läppen sprack

– Inte lika ofta eftersom jag har skägg numera, men härom året - innan jag skaffade skägg - stannade jag för att tanka i Jönköpings-trakten. När jag skulle betala sade killen i kassan, som var i 30-årsåldern, när han lämnade över kvittot: "Varsågod, Jorma!"

Gustaf Appelberg har många fina minnen från inspelningarna, speciellt ett.

– Vi hade väldigt roligt och blev som ett fotbollsgäng på turné, men vid ett tillfälle blev det tufft. Vi spelade oftast en riktig match 2 x 30 minuter och hade blivit ett duktigt fotbollslag med ovan nämnda elitspelare, även Per Ågren och Jonnie Fedel förstärkte laget - Fedel i målet med peruk och ögonlinser. Vi mötte Lunds BK och de var precis som vi, "vinnarskallar", och gav allt för att vi skulle få fejka vår planerade 2-0-seger. Vi ett tillfälle blev jag frispelad av Micke Rönnberg och skulle just passera en Lunda-back då jag fick en armbåge på läppen som sprack och istället för att lägga straffen fick jag åka till sjukhuset och sy. Det blev inga närbilder tagna den veckan. Regissören Rune Formare avläste det hela rätt och ändrade manus till att det skulle bli 1-0 till Åshöjden. Anders Sjögren (Micke Rönnberg) satte straffen. Det blev inga extrabilder.

Skipar rättvisa

Nu är det andra bollar som gäller för Gustaf Appelberg alias Jorma, som i TV-serien var tränaren "Bagarns" favorit för sin attityd, inställning och ärlighet, nämligen golfbollar. Han är på sin fritid domare i golf och skipar rättvisa vid regionala, nationella och internationella tävlingar i Sverige.

– Jag började spela golf redan i högstadiet, höll upp under flera år och tog upp golfen igen när min son Ragnar började spela - då som ledare och domare. Det roligaste med att vara domare är att kunna hjälpa spelarna till bra beslut genom att erbjuda ett antal alternativ, speciellt unga spelare, berättar Gustaf Appelberg som i sommar varit domare på bland annat ANNIKA Invitational Europe på Halmstad Golfklubb, Skandia Tour och Lag-SM på Barsebäck Golf och Country Club.

Där slapp han i alla bli kallad "Jorma".

Förmodligen tack vare skägget och hatten, men säkert också för att de flesta spelarna är så unga.

Men vem vet. Snart kanske TV-serien om Åshöjdens BK går i repris igen, och då får Gustaf Appelberg åter lära sig lystra till namnet.

Med eller utan skägg.

 

Thomas Björn

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.