Sporter som kan ha nytta av varandra

Efter tio år som klubbchef för Västerås SK bandy tog Michael Campese steget över till ishockeyn och jobbet som klubbdirektör i Brynäs IF. Det fanns många anledningar, men främst var att få visa vilken kraft det finns i idrotten i ännu större skala.

Brynäs hockey har fått en bandykille som klubbdirektör.

Michael Campese har varit igång drygt sju veckor på sin nya post på Brynäs IF:s kansli när han tar sig tid för ett samtal. Han är imponerad över vad han sett hittills:

– Det finns en öppenhet med var den här klubben vill – att åter skapa en ny storhetstid. Det känns stimulerande att få vara en del av det arbetet.

Förutsättningarna är goda, enligt Michael Campese som plockar fakta ur en undersökning som gjorts med bäring på var klubben har sina fans.

– Vi har mest fans i, i tur och ordning; Stockholm, Göteborg. Skåne, Gävle och Västmanland. Det är helt sjukt vilket stort varumärke Brynäs är!

Styrelsen visade mod

Michael Campese är fotbollskille från början.

Michael Campese är fotbollskille från början. Han tillbringade ungdomsåren i Sandvikens IF, dit han flyttade som elvaåring. Efter flytten tillbaka till Västerås 1996 väntade division 1-spel i IFK Västerås. Några pojklandskamper blev det också.

Därefter tog han ledaruppdrag i IFK Västerås Fotboll, parallellt med jobbet på ett eventföretag. 2008 erbjöd Västerås Bandy honom jobbet som klubbchef.

– Det var modigt av styrelsen i VSK för det var tufft ekonomiskt – många i klubben skrek på fler landslagsspelare – men styrelsen valde att förstärka kansliet. Dessutom hade jag ingen bakgrund inom bandyn, berättar Michael Campese som är tacksam för tio år i klubben som är Mesta Mästarna i svensk bandy med 20 SM-guld.

– I VSK lärde jag mig att vinna. Det krävs att individen under hjälmen känner sig sedd och mår bra för att för prestera och hjälpa till att uppnå framgång. Det hade jag inte kunnat lära mig någon annanstans än i VSK Bandy med den vinnarkultur som finns där.

Kan lära av varandra

Bandyn och ishockeyn har saker att lära av varandra, enligt Michael Campese som nu fått inblick i båda världarna.

– Bandyn har en fin värdegrund och det finns en fin känsla mellan spelare och ledare i de olika lagen. Vi är vänliga mot varandra. Ishockeyn å sin sida är bättre på att ta tydliga beslut centralt, även om det är jämnt mellan de som är för respektive emot ett beslut. Inom bandyn kan vi vara lite väl ödmjuka gentemot varandra ibland. Det bandyn också kan lära av ishockeyn är att ha publikens bästa för ögonen och inte enbart spelarnas.

– Om jag ska svära i kyrkan kan jag säga att det är bra att bygga bandyhallar, men det ska vara rätt sorts hallar där publiken trivs och vill spendera pengar – inte bara ett tak över huvudet. Slutligen borde bandyn lära av ishockeyn att SM-finalen ska spelas inomhus. Det är absolut ingen kritik till Uppsala, där sker ett fantastiskt jobb med evenemanget som får hela staden att leva upp, men om du inte satsar på publiken kommer du inte att vara en bestående som sport över tid.

Kansliet viktigare än laget

Michael Campeses käpphäst i arbetslivet är att även organisationen och klubbens kansli ska hålla landslagsklass, inte bara spelarna ute på isen.

– En bra organisation är grunden för framgång. Det var när vi i VSK Bandy insåg det som framgångarna tog fart – även för damlaget och ungdomslagen.

VSK Bandy omsätter 17 miljoner kronor, Brynäs IF cirka 170 – alltså tio gånger mer.

– Det ger helt olika förutsättningar. I VSK Bandy var jag involverad i allt, stort som smått, från a till ö. I Brynäs finns det människor som ansvarar för olika områden, såsom sport, marknad och ekonomi. Det ger mig mer tid över till strategiskt arbete. Det är en möjlighet till utveckling för min del.

Michael Campese brinner för idrott, men ännu mer för den kraft idrotten utgör i samhället. I VSK Bandy heter satsningen ”Schysst Framtid”, i Brynäs IF ”En bra start”. I Gävle-föreningens fall innebär det bland annat uppsökande verksamhet i skolor i områden där idrotten inte alltid är närvarande.

Samhällsengagemang skapar stolthet

– Alex och Christian som är ute i skolorna på vårt uppdrag är hjältar hos kidsen. Vi har nått ut till cirka ettusen sjuhundra elever under våren. Jag är övertygad om att arbetet med att visa vad Brynäs betyder i samhället stärker även spelarna. De känner stolthet över att vara delaktiga i klubbens arbete med jämställdhet och jämlikhet.

– Anledningen till att jag och Brynäs över huvud taget inledde diskussioner var Brynäs värdegrund och sociala engagemang. Det var förutsättningen för att jag skulle byta jobb. Jag är också övertygad om att det ger VSK chansen till en bra nystart, att ta in en ny klubbchef som kan leda arbetet för nya framgångar.

Innan vi lägger på luren och tackar för samtalet kan vi inte låta bli att be om ett stalltips vad gäller vilka lag som får ta på sig guldhjälmarna nästa vår i respektive ishockey och bandy. Michael Campese skrattar i luren och säger snabbt, säkert och självklart:

– Brynäs vinner SM-guld i ishockey! Vi slår Växjö i finalen.

– VSK vinner SM-guld i bandy! Vi slår Sandviken i finalen, eller möjligtvis Villa-Lidköping. Jag hoppas att media skriver ned VSK inför säsongen, för då spelar vi som bäst!

Thomas Björn

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.