Hockeychefens ideliga missar

Dagarna är räknade för Tommy Boustedt, 61 år, sedan 2014 generalsekreterare, på Svenska Ishockeyförbundet.  En pågående polisutredning, facklig strid samt anklagelser om en könsdiskriminerande lönesättning, gör Boustedts position omöjlig.

Efter SVT:s avslöjanden måste förbundsbasen Anders Larsson agera.

Tommy Boustedt - den anställde person som förknippas mest med hockeyförbudet och Tre Kronor, nu sitter han löst, ordentligt

Boustedt har inte personalens förtroende, och jag har svårt att se hur han ska  överbrygga de märkligheter som kommit upp till ytan.  Hans hockeybakgrund är gedigen, men uppenbarligen har han saknat förmåga att leda sin personal.

Det är nödvändigt för ishockeyn att vårda sitt starka varumärke. Det är förödande i samtal med sponsorer och andra partners att komma till bords med ett nedsolkat anseende.

ideliga bråk och tvister

Tommy Boustedts fall började egentligen redan i höstas när Damkronorna gick ut i strejk, lönebilden var inte hela sanningen. Damkronorna hade också reagerat på stark arrogans och dålig respekt från förbundshåll. Tvisten löstes, men Boustedts förtroende hade börjat urholkas.

Efter säsongens inledande landskamper tvingades förbundskapten Ylva Martinsen bort från sin post. Förbundet valde att inte förlänga hennes avtal.  Ylva var märkbart besviken och signaler om missnöje saknades inte.  Till ny förbundskapten utsågs Ulf Lundberg, tidigare förbundsanställd och nu utan tränaruppdrag.

I slutet av februari sade Putte Köhler upp sig som administrativ chef för Tre Kronor,  ett uppdrag han innehaft sedan säsongen 2012-2013. Hans avhopp lämnade många frågor.

 Samtidigt meddelades att en polisutredning med anknytning till förbundet, hade påbörjats. Något som har bekräftats av kommissarie Fredrik Gårdare, chef på  enheten för grova brott inom idrotten.

I månadsskiftet mars/april avslöjades att Anders Feltenmark, en av förbundets mest uppskattade tjänstemän,  hade sagts upp på grund av arbetsbrist.

Senare har framkommit att Feltenmark, i sin roll som fackklubbens ordförande lämnat in anmälan om sexuella trakasserier på sin arbetsplats. Uppgiften har inte vidimerats av någon enskild. Däremot tycks påståendet om könsdiskriminerande lönesättning väl underbyggd och är det tveklöst Boustedts ansvar att varken sexuella trakasserier eller lönediskriminering förekommer i ett av Sveriges största och mest välkända idrottsförbund.

Boustedt vägrar svara

Tommy Boustedt har i intervjuer tydligt tagit avstånd från dessa uppgifter, men bilden av ett förbundskansli i sönderfall är uppenbar.

Frågan är förstås hur förbundet har hamnat i den här härvan av avhopp, polisanmälningar,  fackligt uppror och den helt överraskande sparken av Anders Feltenmark, 59 år, och förbundsanställd i 24 år.

Jag tror Boustedt har underskattat betydelsen av Feltenmarks anseende i hockey-Sverige. Förbundskaptener kan  komma och gå men Feltenmarks kapacitet har varit oomtvistad. Någon arbetsbrist har jag aldrig sett förekomma i närheten  av honom.

Med en svag styrelse bakom sig har Tommy Boustedt kunnat utöka sin maktsfär. Tre Kronors dubbla VM-guld 2017 och 2018 borde ha fungerat som balsam i kanslikorridorer, i stället tycks missnöje och oro har frodats för att explodera den här våren.

Boustedt har arbetat inom svensk ishockey i fyra decennier, som tränare, TV-expert och utvecklings – och landslagschef. Det var från den rollen han klev upp på vd.stolen hösten 2014. Hans kunnande är djupt, men som chef har hans förmåga inte räckt till.

Beträffande fortsatt förtroende hänvisar Tommy Boustedt i mail till sin chef, Anders Larsson. Denne har inte besvarat IA:s förfrågan om fortsatt förtroende för Tommy Boustedt.

Att det stormar i svensk ishockey är inte ovanligt -en av Boustedts företrädare på vd.stolen, Robert Falck, lämnade sitt uppdrag efter endast en säsong 2006-2007.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.