Hockeychefens ideliga missar

Dagarna är räknade för Tommy Boustedt, 61 år, sedan 2014 generalsekreterare, på Svenska Ishockeyförbundet.  En pågående polisutredning, facklig strid samt anklagelser om en könsdiskriminerande lönesättning, gör Boustedts position omöjlig.

Efter SVT:s avslöjanden måste förbundsbasen Anders Larsson agera.

Tommy Boustedt - den anställde person som förknippas mest med hockeyförbudet och Tre Kronor, nu sitter han löst, ordentligt

Boustedt har inte personalens förtroende, och jag har svårt att se hur han ska  överbrygga de märkligheter som kommit upp till ytan.  Hans hockeybakgrund är gedigen, men uppenbarligen har han saknat förmåga att leda sin personal.

Det är nödvändigt för ishockeyn att vårda sitt starka varumärke. Det är förödande i samtal med sponsorer och andra partners att komma till bords med ett nedsolkat anseende.

ideliga bråk och tvister

Tommy Boustedts fall började egentligen redan i höstas när Damkronorna gick ut i strejk, lönebilden var inte hela sanningen. Damkronorna hade också reagerat på stark arrogans och dålig respekt från förbundshåll. Tvisten löstes, men Boustedts förtroende hade börjat urholkas.

Efter säsongens inledande landskamper tvingades förbundskapten Ylva Martinsen bort från sin post. Förbundet valde att inte förlänga hennes avtal.  Ylva var märkbart besviken och signaler om missnöje saknades inte.  Till ny förbundskapten utsågs Ulf Lundberg, tidigare förbundsanställd och nu utan tränaruppdrag.

I slutet av februari sade Putte Köhler upp sig som administrativ chef för Tre Kronor,  ett uppdrag han innehaft sedan säsongen 2012-2013. Hans avhopp lämnade många frågor.

 Samtidigt meddelades att en polisutredning med anknytning till förbundet, hade påbörjats. Något som har bekräftats av kommissarie Fredrik Gårdare, chef på  enheten för grova brott inom idrotten.

I månadsskiftet mars/april avslöjades att Anders Feltenmark, en av förbundets mest uppskattade tjänstemän,  hade sagts upp på grund av arbetsbrist.

Senare har framkommit att Feltenmark, i sin roll som fackklubbens ordförande lämnat in anmälan om sexuella trakasserier på sin arbetsplats. Uppgiften har inte vidimerats av någon enskild. Däremot tycks påståendet om könsdiskriminerande lönesättning väl underbyggd och är det tveklöst Boustedts ansvar att varken sexuella trakasserier eller lönediskriminering förekommer i ett av Sveriges största och mest välkända idrottsförbund.

Boustedt vägrar svara

Tommy Boustedt har i intervjuer tydligt tagit avstånd från dessa uppgifter, men bilden av ett förbundskansli i sönderfall är uppenbar.

Frågan är förstås hur förbundet har hamnat i den här härvan av avhopp, polisanmälningar,  fackligt uppror och den helt överraskande sparken av Anders Feltenmark, 59 år, och förbundsanställd i 24 år.

Jag tror Boustedt har underskattat betydelsen av Feltenmarks anseende i hockey-Sverige. Förbundskaptener kan  komma och gå men Feltenmarks kapacitet har varit oomtvistad. Någon arbetsbrist har jag aldrig sett förekomma i närheten  av honom.

Med en svag styrelse bakom sig har Tommy Boustedt kunnat utöka sin maktsfär. Tre Kronors dubbla VM-guld 2017 och 2018 borde ha fungerat som balsam i kanslikorridorer, i stället tycks missnöje och oro har frodats för att explodera den här våren.

Boustedt har arbetat inom svensk ishockey i fyra decennier, som tränare, TV-expert och utvecklings – och landslagschef. Det var från den rollen han klev upp på vd.stolen hösten 2014. Hans kunnande är djupt, men som chef har hans förmåga inte räckt till.

Beträffande fortsatt förtroende hänvisar Tommy Boustedt i mail till sin chef, Anders Larsson. Denne har inte besvarat IA:s förfrågan om fortsatt förtroende för Tommy Boustedt.

Att det stormar i svensk ishockey är inte ovanligt -en av Boustedts företrädare på vd.stolen, Robert Falck, lämnade sitt uppdrag efter endast en säsong 2006-2007.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.