Hockeychefens ideliga missar
Dagarna är räknade för Tommy Boustedt, 61 år, sedan 2014 generalsekreterare, på Svenska Ishockeyförbundet. En pågående polisutredning, facklig strid samt anklagelser om en könsdiskriminerande lönesättning, gör Boustedts position omöjlig.
Efter SVT:s avslöjanden måste förbundsbasen Anders Larsson agera.
Boustedt har inte personalens förtroende, och jag har svårt att se hur han ska överbrygga de märkligheter som kommit upp till ytan. Hans hockeybakgrund är gedigen, men uppenbarligen har han saknat förmåga att leda sin personal.
Det är nödvändigt för ishockeyn att vårda sitt starka varumärke. Det är förödande i samtal med sponsorer och andra partners att komma till bords med ett nedsolkat anseende.
ideliga bråk och tvister
Tommy Boustedts fall började egentligen redan i höstas när Damkronorna gick ut i strejk, lönebilden var inte hela sanningen. Damkronorna hade också reagerat på stark arrogans och dålig respekt från förbundshåll. Tvisten löstes, men Boustedts förtroende hade börjat urholkas.
Efter säsongens inledande landskamper tvingades förbundskapten Ylva Martinsen bort från sin post. Förbundet valde att inte förlänga hennes avtal. Ylva var märkbart besviken och signaler om missnöje saknades inte. Till ny förbundskapten utsågs Ulf Lundberg, tidigare förbundsanställd och nu utan tränaruppdrag.
I slutet av februari sade Putte Köhler upp sig som administrativ chef för Tre Kronor, ett uppdrag han innehaft sedan säsongen 2012-2013. Hans avhopp lämnade många frågor.
Samtidigt meddelades att en polisutredning med anknytning till förbundet, hade påbörjats. Något som har bekräftats av kommissarie Fredrik Gårdare, chef på enheten för grova brott inom idrotten.
I månadsskiftet mars/april avslöjades att Anders Feltenmark, en av förbundets mest uppskattade tjänstemän, hade sagts upp på grund av arbetsbrist.
Senare har framkommit att Feltenmark, i sin roll som fackklubbens ordförande lämnat in anmälan om sexuella trakasserier på sin arbetsplats. Uppgiften har inte vidimerats av någon enskild. Däremot tycks påståendet om könsdiskriminerande lönesättning väl underbyggd och är det tveklöst Boustedts ansvar att varken sexuella trakasserier eller lönediskriminering förekommer i ett av Sveriges största och mest välkända idrottsförbund.
Boustedt vägrar svara
Tommy Boustedt har i intervjuer tydligt tagit avstånd från dessa uppgifter, men bilden av ett förbundskansli i sönderfall är uppenbar.
Frågan är förstås hur förbundet har hamnat i den här härvan av avhopp, polisanmälningar, fackligt uppror och den helt överraskande sparken av Anders Feltenmark, 59 år, och förbundsanställd i 24 år.
Jag tror Boustedt har underskattat betydelsen av Feltenmarks anseende i hockey-Sverige. Förbundskaptener kan komma och gå men Feltenmarks kapacitet har varit oomtvistad. Någon arbetsbrist har jag aldrig sett förekomma i närheten av honom.
Med en svag styrelse bakom sig har Tommy Boustedt kunnat utöka sin maktsfär. Tre Kronors dubbla VM-guld 2017 och 2018 borde ha fungerat som balsam i kanslikorridorer, i stället tycks missnöje och oro har frodats för att explodera den här våren.
Boustedt har arbetat inom svensk ishockey i fyra decennier, som tränare, TV-expert och utvecklings – och landslagschef. Det var från den rollen han klev upp på vd.stolen hösten 2014. Hans kunnande är djupt, men som chef har hans förmåga inte räckt till.
Beträffande fortsatt förtroende hänvisar Tommy Boustedt i mail till sin chef, Anders Larsson. Denne har inte besvarat IA:s förfrågan om fortsatt förtroende för Tommy Boustedt.
Att det stormar i svensk ishockey är inte ovanligt -en av Boustedts företrädare på vd.stolen, Robert Falck, lämnade sitt uppdrag efter endast en säsong 2006-2007.
Kjell Nilsson
Mest lästa just nu
AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.
Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton.
På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.
I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön.
Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen.
De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.
Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt och tänker framför allt på åren 1975-91
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Den nionde vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Hans Bull från Falun vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Falu BS sålde den vinnande lotten och för det belönades även klubben med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet.
Nu är vi långt från Tipsextra... Premier Legaue i TV serveras vid tio supersöndagar med välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.
– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar