Sanningen kryper sakta och obönhörligt fram

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Den förre RF-basen Karl-Erik Nilsson målade själv in sig i ett hörn - inklämd och ställd inför en omöjlig uppgift.

Han hade att hantera ett ärende om sexuella trakasserier som en folkvald förtroendeman på hög nivå tidigare gjort sig skyldig till. Det hade varit ytterst olämpligt eftersom denne person, 2017, fanns på tjänstemannanivå på Svenska Fotbollförbundet.

Där tystade Nilsson och hans generalsekreterare ner fallet, avslutade samarbetet med honom och köpte ut den kvinna som drabbats.

En klubba som Karl-Erik Nilsson inte fick hålla i särskilt länge som RF-ordförande.

När nu Nilsson stod inför faktum att han, i egenskap av RF-ordförande, hade att hantera fallet igen i sin Riksidrottsstyrelse fann han för gott att avgå. 

Nilsson själv är inte misstänkt för någonting annat än för passivitet i ärendet, mörkläggning och en ovilja att ställa sig på kvinnans sida. Det är illa nog. 

Förutom Nilsson och den anklagade mannen är också en tredje förtroendeman på RF under utredning för att ha bidragit till att mannen ifråga fick fortsätta sitt förtroendeuppdrag inom RF trots det som hände på Fotbollförbundet.

Ett pinsamt fall

När Karl-Erik Nilsson förstod att det fall som besvärat honom så och tvingat honom till det drastiska beslutet att säga upp personen på Svenska Fotbollförbundet åter hamnade på hans bord som RF-ordförande  insåg han det omöjliga i att fortsätta. 

Det var alltså inte hans tvetydiga budskap gällande ryssarnas medverkan i fotbollsturneringar eller inte som avgjorde saken.

Frågan är naturligtvis pinsam för både Svenska Fotbollförbundet och Riksidrottsförbundet.  Nilssons misstag som SvFF-ordförande var att tysta ner och mörklägga istället för att polisanmäla. Istället rekommenderade Nilsson den anklagade personen för internationella uppdrag.

Nilsson borde också ha insett det olämpliga i att vederbörande föreslogs fortsätta sitt uppdrag i en viktig nämnd inom RF där han - trots det som inträffat - är omvald på två år. Med tanke på de ärenden som i hans nämnd skall hanteras borde han ansetts helt olämplig för uppgiften - inte professionellt men ur ett moraliskt perspektiv.

Arbetar ideellt

Att ärenden inte glömdes bort efter tystnadskulturen på Svenska Fotbollförbundet beror ytterst på organisationen Safe Sport Sweden som är en oberoende, ideell organisation som hjälper idrottare som drabbas av maktmissbruk, andra missförhållanden eller som utsätts för psykisk eller fysisk misshandel och, förstås, sexuella trakasserier. Organisationen bildades 2021 och har hanterat  ett 20-tal fall, bland annat de problem som drabbat unga flickor i gymnastik och hästsport. Johan Aldergren från Safe Sport Sweden (SSS) är noga med att understryka, att man arbetar kostnadsfritt, utan anslag och utan koppling till någon av idrottens organisationer eller förbund. 

Han menar också att det finns en skrämmande tondövhet inom idrotten för problem som just psykisk misshandel och sexuella trakasserier. Man kan nog säga att det är hans förenings förtjänst att det mörklagda fallet på Svenska Fotbollförbundet kommit fram i ljuset igen. 

Ärendet ligger nu hos Riksidrottsstyrelsen som har att hantera frågan huruvida den har förtroende för den man i hög position som fick lämna sitt uppdrag på Svenska Fotbollförbundet. Nilsson, på sina i det här fallet tredubbla stolar, hade omöjligt kunnat hantera frågan men kanske ljusnar hoppet något eftersom Riksidrottsförbundet fått en tillförordnad, kvinnlig ordförande (Anna Iwarsson) som förhoppningsvis har en helt annan syn på saken och knappast kan vara intresserad av fortsatt mörkläggning. 

Skandalen på Hockeyförbundet

Den pinsamma affären för Karl Erik Nilsson, Fotbollförbundet och RF påminner en del om skandalen på Svenska Ishockeyförbundet för några år sedan, då en kvinna blev sexuellt trakasserad av en tjänsteman. 

Hon gick till facket men fick inget stöd och när presschefen Anders Feltenmark polisanmälde förbundet för mörkläggning av fallet blev han avskedad av ordföranden Anders Larsson och generalsekreterare Tommy Boustedt med hänvisning till arbetsbrist. 

Larsson skyllde sedan all uppståndelse på Boustedt som köptes ut. ”Tafsaren” dömdes så småningom, först av tingsrätt och därefter stadfäst hos hovrätten till 80 000 kronor i böter.

Det skall bli spännande att se om den rätta medicinen mot idrottens tystnadskultur är att, som nu RF gör, tillsätta en kvinnlig ordförande. 

Förväntningarna är stora på att Anna Iwarsson nu gör det som Karl Erik Nilsson inte begrep att han borde gjort. Att Svenska Fotbollförbundet också anställt en kvinnlig generalsekreterare borde rimligen också betyda att frågor av det aktuella slaget ses på med andra ögon också där.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Fotbollsförbundet bygger om och gör det med besked.

Planerna på en ny organisation presenterades på onsdagen och då framkom att förre landslagsmannnen  Kim Källstöm blir Fotbollschef och smålänningen  Henrik Landén stabschef i en ny central roll.. Därtill blir det en sammanslagning av Marknad och Kommunikation.

Miljardären Patrik Stymne, medgrundare till spelföretaget King, dataspelet Candy Crush Saga, blir tillsammans med Allan Adolfsson, golftränare, huvudägare till golfklubben Haninge GK på Södertörn utanför Stockholm.

De tar över som ägare via sitt gemensamma bolag, Golfverket AB, som grundades 2021. Vid en föreningsstämma hade stämman två förslag att ta ställning till. Golfverket AB ställdes mot GK 2060, initierat av två klubbmedlemmar och med företaget Gordon Service AB som ekonomisk bas.

Att hockeyvärlden är speciell är väl känt, inte minst är Kanadas inflytande   dokumenterat åtskilliga gånger genom åren. Kommande junior-VM i Göteborg, 26/12-5/1 2024 är inget undantag. Turneringen ägs till hälften (!) av Hockey Canada som har ett löpande 10 års avtal med IIHF, det internationella förbundet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen