Sanningen kryper sakta och obönhörligt fram

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Den förre RF-basen Karl-Erik Nilsson målade själv in sig i ett hörn - inklämd och ställd inför en omöjlig uppgift.

Han hade att hantera ett ärende om sexuella trakasserier som en folkvald förtroendeman på hög nivå tidigare gjort sig skyldig till. Det hade varit ytterst olämpligt eftersom denne person, 2017, fanns på tjänstemannanivå på Svenska Fotbollförbundet.

Där tystade Nilsson och hans generalsekreterare ner fallet, avslutade samarbetet med honom och köpte ut den kvinna som drabbats.

En klubba som Karl-Erik Nilsson inte fick hålla i särskilt länge som RF-ordförande.

När nu Nilsson stod inför faktum att han, i egenskap av RF-ordförande, hade att hantera fallet igen i sin Riksidrottsstyrelse fann han för gott att avgå. 

Nilsson själv är inte misstänkt för någonting annat än för passivitet i ärendet, mörkläggning och en ovilja att ställa sig på kvinnans sida. Det är illa nog. 

Förutom Nilsson och den anklagade mannen är också en tredje förtroendeman på RF under utredning för att ha bidragit till att mannen ifråga fick fortsätta sitt förtroendeuppdrag inom RF trots det som hände på Fotbollförbundet.

Ett pinsamt fall

När Karl-Erik Nilsson förstod att det fall som besvärat honom så och tvingat honom till det drastiska beslutet att säga upp personen på Svenska Fotbollförbundet åter hamnade på hans bord som RF-ordförande  insåg han det omöjliga i att fortsätta. 

Det var alltså inte hans tvetydiga budskap gällande ryssarnas medverkan i fotbollsturneringar eller inte som avgjorde saken.

Frågan är naturligtvis pinsam för både Svenska Fotbollförbundet och Riksidrottsförbundet.  Nilssons misstag som SvFF-ordförande var att tysta ner och mörklägga istället för att polisanmäla. Istället rekommenderade Nilsson den anklagade personen för internationella uppdrag.

Nilsson borde också ha insett det olämpliga i att vederbörande föreslogs fortsätta sitt uppdrag i en viktig nämnd inom RF där han - trots det som inträffat - är omvald på två år. Med tanke på de ärenden som i hans nämnd skall hanteras borde han ansetts helt olämplig för uppgiften - inte professionellt men ur ett moraliskt perspektiv.

Arbetar ideellt

Att ärenden inte glömdes bort efter tystnadskulturen på Svenska Fotbollförbundet beror ytterst på organisationen Safe Sport Sweden som är en oberoende, ideell organisation som hjälper idrottare som drabbas av maktmissbruk, andra missförhållanden eller som utsätts för psykisk eller fysisk misshandel och, förstås, sexuella trakasserier. Organisationen bildades 2021 och har hanterat  ett 20-tal fall, bland annat de problem som drabbat unga flickor i gymnastik och hästsport. Johan Aldergren från Safe Sport Sweden (SSS) är noga med att understryka, att man arbetar kostnadsfritt, utan anslag och utan koppling till någon av idrottens organisationer eller förbund. 

Han menar också att det finns en skrämmande tondövhet inom idrotten för problem som just psykisk misshandel och sexuella trakasserier. Man kan nog säga att det är hans förenings förtjänst att det mörklagda fallet på Svenska Fotbollförbundet kommit fram i ljuset igen. 

Ärendet ligger nu hos Riksidrottsstyrelsen som har att hantera frågan huruvida den har förtroende för den man i hög position som fick lämna sitt uppdrag på Svenska Fotbollförbundet. Nilsson, på sina i det här fallet tredubbla stolar, hade omöjligt kunnat hantera frågan men kanske ljusnar hoppet något eftersom Riksidrottsförbundet fått en tillförordnad, kvinnlig ordförande (Anna Iwarsson) som förhoppningsvis har en helt annan syn på saken och knappast kan vara intresserad av fortsatt mörkläggning. 

Skandalen på Hockeyförbundet

Den pinsamma affären för Karl Erik Nilsson, Fotbollförbundet och RF påminner en del om skandalen på Svenska Ishockeyförbundet för några år sedan, då en kvinna blev sexuellt trakasserad av en tjänsteman. 

Hon gick till facket men fick inget stöd och när presschefen Anders Feltenmark polisanmälde förbundet för mörkläggning av fallet blev han avskedad av ordföranden Anders Larsson och generalsekreterare Tommy Boustedt med hänvisning till arbetsbrist. 

Larsson skyllde sedan all uppståndelse på Boustedt som köptes ut. ”Tafsaren” dömdes så småningom, först av tingsrätt och därefter stadfäst hos hovrätten till 80 000 kronor i böter.

Det skall bli spännande att se om den rätta medicinen mot idrottens tystnadskultur är att, som nu RF gör, tillsätta en kvinnlig ordförande. 

Förväntningarna är stora på att Anna Iwarsson nu gör det som Karl Erik Nilsson inte begrep att han borde gjort. Att Svenska Fotbollförbundet också anställt en kvinnlig generalsekreterare borde rimligen också betyda att frågor av det aktuella slaget ses på med andra ögon också där.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.