Från isen till TV-hytten till klädbutiken
Med en gedigen hockeykarriär som bagage har TV-sportens expert, Jonas Andersson, 39 år, tagit klivet ut i näringslivet.
-Jag försöker applicera, eller utnyttja, det jag har lärt mig i hockeymiljön, i umgänget med spelare och ledare. Erfarenheter som jag tror jag kan använda i den roll jag har i dag, jag hoppas det i varje fall, säger Jonas till Idrottens Affärer.
Som t.f. vd för klassiska Henri Lloyd har Jonas till uppgift att återupprätta det brittiska klädmärkets anseende. På 1990 talet var Henri Lloyds klassiska seglarjackor det verkliga statusplagget på bryggor och i hamnmiljö.
Tog över via en rekonstruktion
2018 var företaget på dekis, och efter rekonstruktion köpte svenska investerare, med bland annat Jonas Andersson, ut varumärket och säkrade kapital i bolaget för en nystart. Nästa steg blev att starta om i ett nytt bolag, med varumärket i ryggen.
Organisation och butiksnät bantades och online försäljningen gavs stort utrymme. I framtiden kan du endast handla Henri Lloyd-produkter online eller över disk i den egna butiken i Göteborg. Storbritannien är Henri Lloyds verkliga hemmavatten med fyra butiker i viktiga hamnstäder samt försäljning inom två outlet-butiker.
Företaget har i dag kontor i Göteborg och Manchester och ett 100-tal anställda. Merparten, eller cirka 70, finns i fabriken i Polen, Goretex-licensierad, och med stark ambition att minska klimatavtrycket i produktionen. Företaget grundades på 1960-talet i Manchester av polskfödde Henri Strzelecki. Därav kopplingen till Polen.
-Textilindustri är en bransch med stor miljöpåverkan. För oss är hållbarhet och återvinning centralt och något vi hela tiden eftersträvar i vår produktion. Men utan att göra avkall på den höga kvalitet och långa livstid som utmärker produkter från Henri Lloyd, betonar Jonas Andersson
Tillverkat av 17 PET-flaskor
-I vår katalog har vi bl.a. en tröja för seglare tillverkad av PET-flaskor, 17 stycken, som har återvunnits. Det långsiktiga målet är att bygga en modern organisation kring ett klassiskt varumärke, berättar Jonas.
-Ärligt talat har bolaget varit misskött, men varumärkeskännedomen är hög, något som vi hoppas kunna utnyttja, berättar Jonas..
Enligt handlingar från Bolagsverket har en nyemission ägt rum som förstärkt kassan med 16 miljoner kronor.
Drivande i det nya bolaget är finansmannen Hans Eckerström med bakgrund i Nordic Capital och via investeringsbolaget Aligro långivare till Henri Lloyd. I styrelsen för det nya bolaget återfinns också artisten och programledaren Måns Zelmelöv.
En brokig samling där Jonas stora erfarenhet från rinken är en viktig puzzelbit. Efter 16 år som spelare med VM-brons med Tre Kronor i Tyskland som främsta internationella merit. Han avslutade i Kloten, Schweiz 2015 med fem matcher efter att tidigare ha spelat i såväl NHL, ryska KHL som finska FM-Liiga. Han har representerat inte mindre än 17 klubbar sedan J20 åren i AIK i slutet av 1990-talet.
Redan 2006 startade han sitt första företag, Nordic Ice som importerade syntetisk is. Succén uteblev men Jonas lät sig inte nedslås. Han var tidigt inställd på affärslivet och var förste svensk att diplomeras från Cruyff Institute, en plattform för att utbilda elitidrottare efter karriären.
Nästa steg var Handelshögskolan och en MBA-examen, Master of Business Administration, en företagsekonomisk utbildning för den som vill utvecklas i en ny yrkesroll.
"min andra karriär"
-Jag är mitt inne i min andra karriär, och jag har många saker att utveckla, men jag har goda medarbetare inom Henri Lloyd, säger Jonas ödmjukt.
Noteras ska också att Jonas starkt har bidragit till utvecklingen av padel, en racketsport med rötter i Sydamerika och Spanien. Padel vinner allt fler utövare även i Sverige. Företaget PDL Group har i dag 20 anläggningar, och ytterligare 10 anläggningar är bekräftade, ordförande i styrelsen är tidigare tennisproffset Jonas Björkman.
Zlatan Ibrahimovic har också intressen i svensk padel. Hans företag, Padelzenter, driver i dag tre anläggningar med nyöppnade banor i Skövde och Jönköping där Zlatan nyligen var på blixtvisit.
-Kul med konkurrens, PDL Group är marknadsledande och det har vi för avsikt att fortsätta vara, avslutar Jonas mitt i språnget i den nya karriären fri från ishockey – med undantag för en uppskattad expertroll hos TV-sporten.
Kjell Nilsson
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Här är Göteborgsföretagen som i ensatsning vill skapa bättre förutsättningar för idrotten. Finansbolaget Factoringgruppen går in i ett partnerskap med nystartade Sport managementföretaget Samm. Bakom nystartade Samm står Niklas Allbäck, tidigare klubbchef för ÖIS Fotboll och ledamot i valberedningen för Svensk Elitfotboll (SEF) samt Per Skånberg, tidigare ordförande i ÖIS och före detta styrelseledamot i Landskrona BoIS.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
VM-guld och sportslig succé, men ekonomisk katastrof. Senast Sverige stod som arrangör, 2013, lämnades ett underskott på 25 miljoner och Svenska Ishockeyförbundet tvingades gå till banken för rädda den fortsatta verksamheten.
På fredag, 9 maj, släpp pucken för det 12:e mästerskapet genom tiderna på svensk is. VM-general, vid sidan av rinken, är smålänningen Tony Wiréhn, 65 år, uppväxt i Bodafors ett tennisfäste och hemvist för Birger ”Bragd-Birger” Andersson och Pelle Hjertqvist.
Och visst, Wiréhn har varit generalsekreterare på Svenska Tennisförbundet men nu är hans uppgift att få debit och kredit att gå ihop, och försöka få så mycket intäkter som möjligt.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.