Från isen till TV-hytten till klädbutiken

Med en gedigen hockeykarriär som bagage har TV-sportens expert, Jonas Andersson, 39 år, tagit  klivet ut i näringslivet.

-Jag försöker applicera, eller utnyttja, det jag har lärt mig i hockeymiljön, i umgänget med spelare och ledare. Erfarenheter som jag tror jag kan använda i den roll jag har i dag, jag hoppas det i varje fall,  säger Jonas till Idrottens Affärer. 

Jonas Andersson i ett genombrott och bredd att lura Ryssslands målvakt, Rysslands Vasily Koshechkin, under en landskamp i Czech Hockey Games: i Kinnarps Arena i Jönköping.

Som t.f. vd för klassiska Henri Lloyd har Jonas till uppgift att återupprätta det brittiska klädmärkets anseende. På 1990 talet var Henri Lloyds klassiska seglarjackor det verkliga statusplagget på bryggor och i hamnmiljö.

Tog över via en rekonstruktion

2018 var företaget på dekis, och efter rekonstruktion köpte svenska investerare, med bland annat Jonas Andersson, ut varumärket och säkrade kapital i bolaget för en nystart. Nästa steg blev att starta om i ett nytt bolag, med varumärket i ryggen.

Organisation och butiksnät bantades och online försäljningen gavs stort utrymme. I framtiden kan du endast handla Henri Lloyd-produkter online eller över disk  i den egna butiken i Göteborg. Storbritannien är Henri Lloyds verkliga hemmavatten med fyra butiker i  viktiga hamnstäder samt försäljning inom två outlet-butiker.

Företaget har i dag kontor i Göteborg och Manchester och ett 100-tal anställda. Merparten, eller cirka 70, finns i fabriken i Polen, Goretex-licensierad, och med stark ambition att minska klimatavtrycket i produktionen. Företaget grundades på 1960-talet i Manchester av polskfödde Henri Strzelecki. Därav kopplingen till Polen.

-Textilindustri är en bransch med stor miljöpåverkan. För oss är hållbarhet och återvinning centralt och något vi hela tiden eftersträvar i vår produktion. Men utan att göra avkall på den höga kvalitet och långa livstid som utmärker produkter från Henri Lloyd, betonar Jonas Andersson

Tillverkat av 17 PET-flaskor

-I vår katalog har vi bl.a. en tröja för seglare tillverkad av PET-flaskor, 17 stycken, som har återvunnits. Det långsiktiga målet är att bygga en modern organisation kring ett klassiskt varumärke, berättar Jonas.

-Ärligt talat har bolaget varit misskött, men varumärkeskännedomen är hög, något som vi hoppas kunna utnyttja, berättar Jonas..

Enligt handlingar från Bolagsverket har en nyemission ägt rum som förstärkt kassan med 16 miljoner kronor.

Drivande i det nya bolaget är finansmannen Hans Eckerström med bakgrund i Nordic Capital och via investeringsbolaget Aligro långivare till Henri Lloyd. I styrelsen för det nya bolaget  återfinns också artisten och programledaren Måns Zelmelöv.

En brokig samling där Jonas stora erfarenhet från rinken är en viktig puzzelbit. Efter 16 år som spelare med VM-brons med Tre Kronor i Tyskland som främsta internationella merit. Han avslutade i Kloten, Schweiz 2015 med fem matcher efter att tidigare ha spelat i såväl NHL, ryska KHL som finska FM-Liiga. Han har representerat inte mindre än 17 klubbar sedan  J20 åren  i AIK i slutet av 1990-talet. 

Redan 2006 startade han sitt första företag, Nordic Ice som importerade syntetisk is. Succén uteblev men Jonas lät sig inte nedslås. Han var tidigt inställd på affärslivet och var förste svensk att diplomeras från Cruyff Institute, en plattform för att utbilda elitidrottare efter karriären. 

Nästa steg var Handelshögskolan och en MBA-examen, Master of Business Administration, en företagsekonomisk utbildning för den som vill utvecklas i en ny yrkesroll.

"min andra karriär"

-Jag är mitt inne i min andra karriär, och jag har många saker att utveckla, men jag har goda medarbetare inom Henri Lloyd, säger Jonas ödmjukt.

Noteras ska också att Jonas starkt har bidragit till utvecklingen av padel, en racketsport med rötter i Sydamerika och Spanien. Padel vinner allt fler utövare även i Sverige. Företaget PDL Group har i dag 20 anläggningar, och ytterligare 10 anläggningar är bekräftade, ordförande i styrelsen är tidigare tennisproffset Jonas Björkman. 

Zlatan Ibrahimovic har också intressen i svensk padel. Hans företag, Padelzenter, driver i dag tre anläggningar med nyöppnade banor i Skövde och Jönköping där Zlatan nyligen var på blixtvisit.

-Kul med konkurrens,  PDL Group är marknadsledande och det har vi för avsikt att fortsätta vara, avslutar Jonas mitt i språnget i den nya karriären fri från ishockey – med undantag för en uppskattad expertroll hos TV-sporten.

Kjell Nilsson

Fakta

Jonas Andersson

Allt började med juniorishockey i AIK. 1999 blev han draftad av Nashville Predators som nummer 33 i den andra omgången och 1999/2000. Han fick spela i North Bay Centennials i farmarligan OHL och för Milwaukee Admirals i IHL. Jonas nådde framgång och blev uttagen i 1999/2000 års All-star lag för nykomlingar i OHL.

Under de följande säsongerna handlade det mest om farmarligorna men han gjorde också inhopp i Nashville Predators i NHL säsongen 2001/2002.

Säsongen 2004/2005 återkom han  i Sverige och valde först Södertälje SK och sedan Brynäs IF.

Därpå bar det av till Finland och spel i Ilves. 2006/2007 vann han brons med HPK, varpå han fick uppleva en triumf och mästartitel med Oulun Kärpät Sedan fortsatte han med ett silver i HPK.

Valet 2009/2010 blev mindre lyckad, säsongen i Dynamo Minsk i KHL slutade med en jumboplats.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.