Hon som hade slutat tog OS-guld

Dagens vinnare och främsta rubriknamn i idrotts-Sverige är en 21-årig alpin tjej. Ebba Årsjö har verkligen gjort sig förtjänt av uppmärksamhet och hyllningar.

Inte bara för att hon i Kina på måndagsmorgonen tog Sveriges första guld inom paralympics på åtta år.

Nej, hennes prestation har helt andra dimensioner. Hon är utrustad med en vilja och målmedvetenhet som få andra.

I tonåren betraktades hon som ett av alpin-Sveriges största löften, men Ebba Årsjö upptäckte hur högerbenet blev allt svagare och bedrövad tvingades hon ge upp skidåkningen, lagom som hon trodde att det verkliga genombrottet skulle komma. Hon led av en funktionsnedsättning och som 17-åring hade hon inget annat val än att sluta.

Parasporten gav henne glädjen tillbaka

Ett par år senare blev Ebba vägledd in till parasporten och via uppmuntran och stöttning fann hon en fortsättning på skidkarriären..Sedan dess har hon tränat i mängder och åker utför meden  imponerande balans och säkerhet trots ett långt ifrån fungerande ben.

Dert Ebba Årsjö gör ska faktiskt inte vara möjligt. Hon saknar ett ben under knät i högerbenet.

- Det benet  är så pass mycket svagare. Om jag gör tio benböj med mitt vänstra kan jag göra max ett med det högra, som hon själv har förklarat.

Under hela sitt liv har Ebba valt att hålla sin funktionsnedsättning hemlig. Hon fortsatte att träna och tävla i den alpina eliten i hopp om att bli bättre.

Hennes funktionsnedsättning kallas Klippel trenaunay weber syndrom.

– Men menade de andra tjejerna blev bara starkare och utvecklades stod jag stilla och fick bara ondare, har hon berättat..

Tvingades ge upp

Hon lider av en bieffekt av syndromet som hon föddes med, Klippel-Trenaunays syndrom, en medfödd sjukdom som kännetecknas av hudförändringar i form av så kallade portvinsfläckar och kärlmissbildningar i blod- och/eller lymfkärlssystemet som leder till bl a skelettförändringar.

Kuriöst nog började hon i samma backe som Pernillla Wiberg hittade slalomvägarna till karriären, nämligen i Yxtabacken utanför Norrköping.

Numera bor Ebba Årsjö i bl a Vemdalen där hon tränar mest, men som hon svarade i en intervju på frågan ”Var bor du?” gav hon svaret: ” jag bor i bilen. Jag växte upp i Norrköping och bor nu i Vemdalen/Östersund och alla tre ställen känns som hemma.”

Nu trivs hon med livet.

2020 var första säsong inom Paralympics.  Då tog hon fem segrar i världscupen. Totalt har hon  nu erövrat två VM-guld och elva segrar i världscupen. Och nu senast, brons i störtlopp i lördags i Paralympics och nu senast, måndagens guld  i  superkombination.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Obstacle course racing, som är samlingsnamnet för tävlingar som Tough Viking och Spartan, och tro det eller ej, de är på väg in i idrottens finrum. Mycket talar för att OCR gör sin debut i olympiska spelen 2028 i Los Angeles. Vägen dit sker genom en bakdörr, nämligen som en av grenarna i Modern femkamp.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.