Hon som hade slutat tog OS-guld

Dagens vinnare och främsta rubriknamn i idrotts-Sverige är en 21-årig alpin tjej. Ebba Årsjö har verkligen gjort sig förtjänt av uppmärksamhet och hyllningar.

Inte bara för att hon i Kina på måndagsmorgonen tog Sveriges första guld inom paralympics på åtta år.

Nej, hennes prestation har helt andra dimensioner. Hon är utrustad med en vilja och målmedvetenhet som få andra.

I tonåren betraktades hon som ett av alpin-Sveriges största löften, men Ebba Årsjö upptäckte hur högerbenet blev allt svagare och bedrövad tvingades hon ge upp skidåkningen, lagom som hon trodde att det verkliga genombrottet skulle komma. Hon led av en funktionsnedsättning och som 17-åring hade hon inget annat val än att sluta.

Parasporten gav henne glädjen tillbaka

Ett par år senare blev Ebba vägledd in till parasporten och via uppmuntran och stöttning fann hon en fortsättning på skidkarriären..Sedan dess har hon tränat i mängder och åker utför meden  imponerande balans och säkerhet trots ett långt ifrån fungerande ben.

Dert Ebba Årsjö gör ska faktiskt inte vara möjligt. Hon saknar ett ben under knät i högerbenet.

- Det benet  är så pass mycket svagare. Om jag gör tio benböj med mitt vänstra kan jag göra max ett med det högra, som hon själv har förklarat.

Under hela sitt liv har Ebba valt att hålla sin funktionsnedsättning hemlig. Hon fortsatte att träna och tävla i den alpina eliten i hopp om att bli bättre.

Hennes funktionsnedsättning kallas Klippel trenaunay weber syndrom.

– Men menade de andra tjejerna blev bara starkare och utvecklades stod jag stilla och fick bara ondare, har hon berättat..

Tvingades ge upp

Hon lider av en bieffekt av syndromet som hon föddes med, Klippel-Trenaunays syndrom, en medfödd sjukdom som kännetecknas av hudförändringar i form av så kallade portvinsfläckar och kärlmissbildningar i blod- och/eller lymfkärlssystemet som leder till bl a skelettförändringar.

Kuriöst nog började hon i samma backe som Pernillla Wiberg hittade slalomvägarna till karriären, nämligen i Yxtabacken utanför Norrköping.

Numera bor Ebba Årsjö i bl a Vemdalen där hon tränar mest, men som hon svarade i en intervju på frågan ”Var bor du?” gav hon svaret: ” jag bor i bilen. Jag växte upp i Norrköping och bor nu i Vemdalen/Östersund och alla tre ställen känns som hemma.”

Nu trivs hon med livet.

2020 var första säsong inom Paralympics.  Då tog hon fem segrar i världscupen. Totalt har hon  nu erövrat två VM-guld och elva segrar i världscupen. Och nu senast, brons i störtlopp i lördags i Paralympics och nu senast, måndagens guld  i  superkombination.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Idrotten och idrottsfrågorna tar plats i Almedalen. Ordentligt med plats,dessutom. Årets vecka innebär faktiskt ett rekord. Idrotten har nog aldrig synts så mycket i Almedalen och Visby som 2022. 

Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.