Hon som hade slutat tog OS-guld

Dagens vinnare och främsta rubriknamn i idrotts-Sverige är en 21-årig alpin tjej. Ebba Årsjö har verkligen gjort sig förtjänt av uppmärksamhet och hyllningar.

Inte bara för att hon i Kina på måndagsmorgonen tog Sveriges första guld inom paralympics på åtta år.

Nej, hennes prestation har helt andra dimensioner. Hon är utrustad med en vilja och målmedvetenhet som få andra.

I tonåren betraktades hon som ett av alpin-Sveriges största löften, men Ebba Årsjö upptäckte hur högerbenet blev allt svagare och bedrövad tvingades hon ge upp skidåkningen, lagom som hon trodde att det verkliga genombrottet skulle komma. Hon led av en funktionsnedsättning och som 17-åring hade hon inget annat val än att sluta.

Parasporten gav henne glädjen tillbaka

Ett par år senare blev Ebba vägledd in till parasporten och via uppmuntran och stöttning fann hon en fortsättning på skidkarriären..Sedan dess har hon tränat i mängder och åker utför meden  imponerande balans och säkerhet trots ett långt ifrån fungerande ben.

Dert Ebba Årsjö gör ska faktiskt inte vara möjligt. Hon saknar ett ben under knät i högerbenet.

- Det benet  är så pass mycket svagare. Om jag gör tio benböj med mitt vänstra kan jag göra max ett med det högra, som hon själv har förklarat.

Under hela sitt liv har Ebba valt att hålla sin funktionsnedsättning hemlig. Hon fortsatte att träna och tävla i den alpina eliten i hopp om att bli bättre.

Hennes funktionsnedsättning kallas Klippel trenaunay weber syndrom.

– Men menade de andra tjejerna blev bara starkare och utvecklades stod jag stilla och fick bara ondare, har hon berättat..

Tvingades ge upp

Hon lider av en bieffekt av syndromet som hon föddes med, Klippel-Trenaunays syndrom, en medfödd sjukdom som kännetecknas av hudförändringar i form av så kallade portvinsfläckar och kärlmissbildningar i blod- och/eller lymfkärlssystemet som leder till bl a skelettförändringar.

Kuriöst nog började hon i samma backe som Pernillla Wiberg hittade slalomvägarna till karriären, nämligen i Yxtabacken utanför Norrköping.

Numera bor Ebba Årsjö i bl a Vemdalen där hon tränar mest, men som hon svarade i en intervju på frågan ”Var bor du?” gav hon svaret: ” jag bor i bilen. Jag växte upp i Norrköping och bor nu i Vemdalen/Östersund och alla tre ställen känns som hemma.”

Nu trivs hon med livet.

2020 var första säsong inom Paralympics.  Då tog hon fem segrar i världscupen. Totalt har hon  nu erövrat två VM-guld och elva segrar i världscupen. Och nu senast, brons i störtlopp i lördags i Paralympics och nu senast, måndagens guld  i  superkombination.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen