Hon som hade slutat tog OS-guld

Dagens vinnare och främsta rubriknamn i idrotts-Sverige är en 21-årig alpin tjej. Ebba Årsjö har verkligen gjort sig förtjänt av uppmärksamhet och hyllningar.

Inte bara för att hon i Kina på måndagsmorgonen tog Sveriges första guld inom paralympics på åtta år.

Nej, hennes prestation har helt andra dimensioner. Hon är utrustad med en vilja och målmedvetenhet som få andra.

I tonåren betraktades hon som ett av alpin-Sveriges största löften, men Ebba Årsjö upptäckte hur högerbenet blev allt svagare och bedrövad tvingades hon ge upp skidåkningen, lagom som hon trodde att det verkliga genombrottet skulle komma. Hon led av en funktionsnedsättning och som 17-åring hade hon inget annat val än att sluta.

Parasporten gav henne glädjen tillbaka

Ett par år senare blev Ebba vägledd in till parasporten och via uppmuntran och stöttning fann hon en fortsättning på skidkarriären..Sedan dess har hon tränat i mängder och åker utför meden  imponerande balans och säkerhet trots ett långt ifrån fungerande ben.

Dert Ebba Årsjö gör ska faktiskt inte vara möjligt. Hon saknar ett ben under knät i högerbenet.

- Det benet  är så pass mycket svagare. Om jag gör tio benböj med mitt vänstra kan jag göra max ett med det högra, som hon själv har förklarat.

Under hela sitt liv har Ebba valt att hålla sin funktionsnedsättning hemlig. Hon fortsatte att träna och tävla i den alpina eliten i hopp om att bli bättre.

Hennes funktionsnedsättning kallas Klippel trenaunay weber syndrom.

– Men menade de andra tjejerna blev bara starkare och utvecklades stod jag stilla och fick bara ondare, har hon berättat..

Tvingades ge upp

Hon lider av en bieffekt av syndromet som hon föddes med, Klippel-Trenaunays syndrom, en medfödd sjukdom som kännetecknas av hudförändringar i form av så kallade portvinsfläckar och kärlmissbildningar i blod- och/eller lymfkärlssystemet som leder till bl a skelettförändringar.

Kuriöst nog började hon i samma backe som Pernillla Wiberg hittade slalomvägarna till karriären, nämligen i Yxtabacken utanför Norrköping.

Numera bor Ebba Årsjö i bl a Vemdalen där hon tränar mest, men som hon svarade i en intervju på frågan ”Var bor du?” gav hon svaret: ” jag bor i bilen. Jag växte upp i Norrköping och bor nu i Vemdalen/Östersund och alla tre ställen känns som hemma.”

Nu trivs hon med livet.

2020 var första säsong inom Paralympics.  Då tog hon fem segrar i världscupen. Totalt har hon  nu erövrat två VM-guld och elva segrar i världscupen. Och nu senast, brons i störtlopp i lördags i Paralympics och nu senast, måndagens guld  i  superkombination.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockey- allsvenska Vita Hästen från Norrköping  har ansökt om konkurs vilket framgår av handlingar som lämnats in till Norrköpings tingsrätt.

Vid ett extra insatt årsmöte 27:e februari konstaterades att årets säsong lämnar ett underskott på 6,8 miljoner. Det aktiebolag som driver A-lags - verksamheten redovisade 4,6 miljoner i negativt eget kapital.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.