Hon som hade slutat tog OS-guld

Dagens vinnare och främsta rubriknamn i idrotts-Sverige är en 21-årig alpin tjej. Ebba Årsjö har verkligen gjort sig förtjänt av uppmärksamhet och hyllningar.

Inte bara för att hon i Kina på måndagsmorgonen tog Sveriges första guld inom paralympics på åtta år.

Nej, hennes prestation har helt andra dimensioner. Hon är utrustad med en vilja och målmedvetenhet som få andra.

I tonåren betraktades hon som ett av alpin-Sveriges största löften, men Ebba Årsjö upptäckte hur högerbenet blev allt svagare och bedrövad tvingades hon ge upp skidåkningen, lagom som hon trodde att det verkliga genombrottet skulle komma. Hon led av en funktionsnedsättning och som 17-åring hade hon inget annat val än att sluta.

Parasporten gav henne glädjen tillbaka

Ett par år senare blev Ebba vägledd in till parasporten och via uppmuntran och stöttning fann hon en fortsättning på skidkarriären..Sedan dess har hon tränat i mängder och åker utför meden  imponerande balans och säkerhet trots ett långt ifrån fungerande ben.

Dert Ebba Årsjö gör ska faktiskt inte vara möjligt. Hon saknar ett ben under knät i högerbenet.

- Det benet  är så pass mycket svagare. Om jag gör tio benböj med mitt vänstra kan jag göra max ett med det högra, som hon själv har förklarat.

Under hela sitt liv har Ebba valt att hålla sin funktionsnedsättning hemlig. Hon fortsatte att träna och tävla i den alpina eliten i hopp om att bli bättre.

Hennes funktionsnedsättning kallas Klippel trenaunay weber syndrom.

– Men menade de andra tjejerna blev bara starkare och utvecklades stod jag stilla och fick bara ondare, har hon berättat..

Tvingades ge upp

Hon lider av en bieffekt av syndromet som hon föddes med, Klippel-Trenaunays syndrom, en medfödd sjukdom som kännetecknas av hudförändringar i form av så kallade portvinsfläckar och kärlmissbildningar i blod- och/eller lymfkärlssystemet som leder till bl a skelettförändringar.

Kuriöst nog började hon i samma backe som Pernillla Wiberg hittade slalomvägarna till karriären, nämligen i Yxtabacken utanför Norrköping.

Numera bor Ebba Årsjö i bl a Vemdalen där hon tränar mest, men som hon svarade i en intervju på frågan ”Var bor du?” gav hon svaret: ” jag bor i bilen. Jag växte upp i Norrköping och bor nu i Vemdalen/Östersund och alla tre ställen känns som hemma.”

Nu trivs hon med livet.

2020 var första säsong inom Paralympics.  Då tog hon fem segrar i världscupen. Totalt har hon  nu erövrat två VM-guld och elva segrar i världscupen. Och nu senast, brons i störtlopp i lördags i Paralympics och nu senast, måndagens guld  i  superkombination.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.