Valet - reklam eller föreläsningar

Ett par tävlingar till  hade han lust till, sedan vill han ägna tiden till annat. Sa Nils van der Poel, med lite distans till OS-succén. Och det lät som han menade det.

Den här helgen är han i norska Hamar för allround-VM, sedan återstår världscupavslutningen i holländska Heereveen näst helg.

Han är den annorlunda världsstjärnan – med en udda och unik inställning till träning. han är också mycket verbal med klara åsikter som många gärna vill höra.

I klartext, han är en idealisk föreläsare i sin roll som naturlig föregångare. 

– Han kan bli en av de mest eftertraktade i Sverige eftersom han är så känd, säger Johan Hamilton, branschkunnnig och erfaren.

Oslipad diamant

Hans agent, Bo Johansson i Mora, har också fått en annorlunda klient. En oslipad diamant, synnerligen lämplig för jobb inom reklam och marknadsföring, men han tänker ju inte fortsätta att vara världsstjärna… Ett litet krux. Då är Nils mera öppen för uppdrag som föreläsare, det passar honom bättre, anser han själv. 

Det råder heller inget tvivel om att åtskilliga människor vill både se och höra  honom.

Att bli känd och omtalad är inte lika med framgång.  De beror på så mycket mera, som konsten att kunna framföra sitt budskap och vara karismatisk.

Men det  finns bara en Nils van der Poel. Oavsett idrott ingen annan i hans dimension.

Bara det att han lägger av när han lagom har uppnått sitt genombrott och blivit en världsstjärna, och då berättat mycket öppet om sin extrema träningsvardag väcker stor nyfikenhet.

 

Kan han lyckas han lika bra som föreläsare?

- Han kan definitivt direkt komma in i segmentet av de etablerade föreläsarna, säger Johan Hamilton, vd på Talarnas till Expressen.

Stora pengar

Och Nils kan tjäna stora pengar

– De absolut mest kända föreläsarna i Sverige ärmax fem personer och de ligger över hundra tusen kronor i arvode. De etablerade föreläsarna ligger mellan 40 000 och 60000 kronor. 

Det finns åtskilliga företag som betalar det arvodet.

Men Hamilton vill också varna lite.

 – Dessvärre är det en del som kommer från ett kändisskap och ställer sig på scen och inte har tänkt igenom vad man ska säga och framför allt att man måste ha grunderna i retorik för att sälja in ett budskap. Har han inte det och gör bort sig i början kan det bli lite tufft sedan, trots att han är känd.

60 000 låter ju acceptabelt för den som levererar, men utomlands är pengarna mycket större, betonar Johan Hamilton  i Expressen.

- Det kan vara något för honom, i och med att han är känd i hela världen, att satsa på en karriär utomlands. Då pratar vi helt andra arvoden. Toppföreläsare utomlands kan ligga på miljonbelopp. 

Uppdrag inom reklam eller föreläsare är frågan för en 25-åig före detta stjärna. Oavsett vilket så ska skridskorna  hamna på hyllan.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.