Valet - reklam eller föreläsningar

Ett par tävlingar till  hade han lust till, sedan vill han ägna tiden till annat. Sa Nils van der Poel, med lite distans till OS-succén. Och det lät som han menade det.

Den här helgen är han i norska Hamar för allround-VM, sedan återstår världscupavslutningen i holländska Heereveen näst helg.

Han är den annorlunda världsstjärnan – med en udda och unik inställning till träning. han är också mycket verbal med klara åsikter som många gärna vill höra.

I klartext, han är en idealisk föreläsare i sin roll som naturlig föregångare. 

– Han kan bli en av de mest eftertraktade i Sverige eftersom han är så känd, säger Johan Hamilton, branschkunnnig och erfaren.

Oslipad diamant

Hans agent, Bo Johansson i Mora, har också fått en annorlunda klient. En oslipad diamant, synnerligen lämplig för jobb inom reklam och marknadsföring, men han tänker ju inte fortsätta att vara världsstjärna… Ett litet krux. Då är Nils mera öppen för uppdrag som föreläsare, det passar honom bättre, anser han själv. 

Det råder heller inget tvivel om att åtskilliga människor vill både se och höra  honom.

Att bli känd och omtalad är inte lika med framgång.  De beror på så mycket mera, som konsten att kunna framföra sitt budskap och vara karismatisk.

Men det  finns bara en Nils van der Poel. Oavsett idrott ingen annan i hans dimension.

Bara det att han lägger av när han lagom har uppnått sitt genombrott och blivit en världsstjärna, och då berättat mycket öppet om sin extrema träningsvardag väcker stor nyfikenhet.

 

Kan han lyckas han lika bra som föreläsare?

- Han kan definitivt direkt komma in i segmentet av de etablerade föreläsarna, säger Johan Hamilton, vd på Talarnas till Expressen.

Stora pengar

Och Nils kan tjäna stora pengar

– De absolut mest kända föreläsarna i Sverige ärmax fem personer och de ligger över hundra tusen kronor i arvode. De etablerade föreläsarna ligger mellan 40 000 och 60000 kronor. 

Det finns åtskilliga företag som betalar det arvodet.

Men Hamilton vill också varna lite.

 – Dessvärre är det en del som kommer från ett kändisskap och ställer sig på scen och inte har tänkt igenom vad man ska säga och framför allt att man måste ha grunderna i retorik för att sälja in ett budskap. Har han inte det och gör bort sig i början kan det bli lite tufft sedan, trots att han är känd.

60 000 låter ju acceptabelt för den som levererar, men utomlands är pengarna mycket större, betonar Johan Hamilton  i Expressen.

- Det kan vara något för honom, i och med att han är känd i hela världen, att satsa på en karriär utomlands. Då pratar vi helt andra arvoden. Toppföreläsare utomlands kan ligga på miljonbelopp. 

Uppdrag inom reklam eller föreläsare är frågan för en 25-åig före detta stjärna. Oavsett vilket så ska skridskorna  hamna på hyllan.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Förmågan att utveckla och förnya ett arrangemang brottas åtskilliga förbund och klubbar med. Vanans makt får gärna övertaget och nästa tävling, cup eller event blir en kopia av föregående, trots att många suckar uppgivet. Människor är trygga i ett traditionellt tänkande. 

Men det finns undantag. Som Rally Sweden, unikt i VM-cirkusen med att ha en nostalgitävling insprängd i WRC-schemat – och dessutom på samma specialsträckor som “värstingbilarna”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.