Massivt stöd för ett svenskt OS

De största idrottseventarrangörerna i Sverige stöder tanken på ett svenskt OS 2030. Det sker via ett uttalande:

” Sedan tidigare är vi motionsloppsarrangörer vana att stödja genomförandet av olika internationella mästerskap med vår kompetens. Om de olympiska spelen kommer till Sverige så är det naturligt att vi finns till hands”, heter det.

Svenska motionslopp är världsledande och internationellt erkända som arrangörer och ofta världsledande i sitt segment. Vasaloppet är världens största långlopp på skidor och Göteborgsvarvet är ett av världens största halvmaraton, som ett par exempel. 

”Även om ett OS är mer komplext så besitter arrangörer av svenska motionslopp unik och välbehövlig kompetens som kan stödja Sveriges Olympiska Kommitté, Sveriges Paralympiska Kommitté och Riksidrottsförbundet i att skapa välförankrade och hållbara event”. 

"Vi ska hjälpas åt"

Branschorganisationen Svenska Motionslopp backar upp ansträngningarna för ett svenskt  arrangemang av OS.. 

”Om Sverige vill arrangera och får spelen så är det naturligt att vi hjälps åt och sluter upp. Det är en del av vår kultur och värdegrund”.

–  Om spelen blir mer utspridda finns ett större nationellt behov av funktionärer och stödjande organisationer. Svenska motionslopp har verksamheter över hela landet och tar årligen hjälp av drygt 40 000 volontärer (Marathongruppen 7000, Göteborgsvarvet 6000, Vätternrundan 4000, Lidingöloppet 2500, O-Ringen 1500).

–  Vi arrangörer har grundläggande och gedigen kunskap att skapa upplevelser och arrangera evenemang. I Vasaloppets fall har vi erfarenheter som utvecklats löpande under mer än 100 år. En kunskap som kommer vara möjlig för ett framtida OS att få nytta av, säger Johan Eriksson, vd Vasaloppet.

 En del i hållbarhetsarbetet är att utnyttja de strukturer och kunskaper som finns. Det gäller både för anläggningar och för såväl professionell som frivillig kompetens.

Gör som i London och Australien

I samband med OS i London var volontärarbetet grundläggande för att leverera de framgångsrika spelen 2012. I Australien har nationella eventarrangörer redan engagerats inför OS 2032 i Brisbane.

–  Volontärverksamhet är en ryggrad i svensk idrott som kommer vara viktig del i ett framtida arrangemang. Volontärarbetet är också en viktig del för att skapa minnen och upplevelser såväl för de som hjälper till som för Sverige som land. Vi som motionsloppsarrangörer vet att upplevelsen från våra lopp till stor del kommer från våra engagerade och positiva funktionärer, säger David Fridell verksamhetsansvarig Marathongruppen

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Idrotten och idrottsfrågorna tar som vanligt plats i Almedalen. Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar. 
I år finns det många idrottsperspektiv som fångas upp av olika aktörer under några intensiva dagar. Perspektiv som inte är så vanligt förekommande i den idrottspolitiska debatten annars, såsom hur vi kan integrera idrott i skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.