Massivt stöd för ett svenskt OS

De största idrottseventarrangörerna i Sverige stöder tanken på ett svenskt OS 2030. Det sker via ett uttalande:

” Sedan tidigare är vi motionsloppsarrangörer vana att stödja genomförandet av olika internationella mästerskap med vår kompetens. Om de olympiska spelen kommer till Sverige så är det naturligt att vi finns till hands”, heter det.

Svenska motionslopp är världsledande och internationellt erkända som arrangörer och ofta världsledande i sitt segment. Vasaloppet är världens största långlopp på skidor och Göteborgsvarvet är ett av världens största halvmaraton, som ett par exempel. 

”Även om ett OS är mer komplext så besitter arrangörer av svenska motionslopp unik och välbehövlig kompetens som kan stödja Sveriges Olympiska Kommitté, Sveriges Paralympiska Kommitté och Riksidrottsförbundet i att skapa välförankrade och hållbara event”. 

"Vi ska hjälpas åt"

Branschorganisationen Svenska Motionslopp backar upp ansträngningarna för ett svenskt  arrangemang av OS.. 

”Om Sverige vill arrangera och får spelen så är det naturligt att vi hjälps åt och sluter upp. Det är en del av vår kultur och värdegrund”.

–  Om spelen blir mer utspridda finns ett större nationellt behov av funktionärer och stödjande organisationer. Svenska motionslopp har verksamheter över hela landet och tar årligen hjälp av drygt 40 000 volontärer (Marathongruppen 7000, Göteborgsvarvet 6000, Vätternrundan 4000, Lidingöloppet 2500, O-Ringen 1500).

–  Vi arrangörer har grundläggande och gedigen kunskap att skapa upplevelser och arrangera evenemang. I Vasaloppets fall har vi erfarenheter som utvecklats löpande under mer än 100 år. En kunskap som kommer vara möjlig för ett framtida OS att få nytta av, säger Johan Eriksson, vd Vasaloppet.

 En del i hållbarhetsarbetet är att utnyttja de strukturer och kunskaper som finns. Det gäller både för anläggningar och för såväl professionell som frivillig kompetens.

Gör som i London och Australien

I samband med OS i London var volontärarbetet grundläggande för att leverera de framgångsrika spelen 2012. I Australien har nationella eventarrangörer redan engagerats inför OS 2032 i Brisbane.

–  Volontärverksamhet är en ryggrad i svensk idrott som kommer vara viktig del i ett framtida arrangemang. Volontärarbetet är också en viktig del för att skapa minnen och upplevelser såväl för de som hjälper till som för Sverige som land. Vi som motionsloppsarrangörer vet att upplevelsen från våra lopp till stor del kommer från våra engagerade och positiva funktionärer, säger David Fridell verksamhetsansvarig Marathongruppen

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben  fick plåster på såren, Samtidigt avslöjades att  Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.

AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Den 6 juli drar sommarens fotbollsfest igång på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike i EM-premiären, sedan väntar ytterligare 50 matcher!. Men redan nu är Tv-kriget inlett – på ministernivå. 

"Vi hoppas på en smidig lösning", skriver ministrarna i tre länder i ett gemensamt uttalande.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.