Stenhammar trappar ned

OS i Aten innebär en kamp om medaljer och naturligtvis också pengar. Svenska olympiabasen Stefan Lindeberg är väl medveten om att alla dagliga ansträngningar betyder mycket i kommande uppvaktningar av svenskt näringsliv. I synnerhet när Olof Stenhammar inte längre är med.
Olympialaget har betytt ett oerhört stort stöd för svensk idrott under de senaste åren. Olof Stenhammar var initiativtagare. Han inte bara uppmanade sina affärskollegor utan han fick också staten till att bli en partner.
- Ni lägger lika mycket som företagen bidrar med, var Stenhammars paroll.
Och han lyckades. 90 miljoner kr under sex år, det är ett imponerande resultat.
Nu har han meddelat at han tar ett steg tillbaka och därmed förändras hela konceptet med dess organisation. Olympialaget har haft projektledare anställda och drivit sav en styrelse med en rad kända och betydelsefulla personer inom svenskt näringsliv.
Stefan Lindeberg har ännu inte presenterat planerna för det framtida arbetet, men säger ändå:
- Det är ingen tvekan om att det kommer att bli en fortsättningen på Olympiallaget.
Det har ändå framkommit att SOK vill organisera sponsorarbetet i egen regi. Men med vilken stab eller upplägg är ännu dolt. Det har dock framkommit att SOK har för avsikt att ha ett mindre antal partners, men att dessa bidrar med så mycket mera pengar.
- Stenhammar drog ensam ihop stödet från företagen när vi startade. Han har hjälp till att öppna dörrar i näringslivet och nu får vi arbeta vidare med de kontakterna, säger Stefan Lindeberg till Dagens Industri.
- Jag har kontakt med flera företag som vill gå vidare och satsa mera. Det finns också intresse från nya företag som vill komma med.
Idrottsminister Mona Sahlin är på plats i Aten och törs utlova en fortsatt satsning från regeringen. Hon är också förtjust i det koncept som har gällt via Olympialaget, dvs att stat och företag delar på investeringarna i svensk idrott.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.