Ny krönikör hos Idrottens Affär

Idrottens Affärer förstärker bevakningen av allt som sker inom sponsring. Magnus Berglund blir vår expert och ska i sina krönikor syna avtal, dess innehåll och visa på möjligheter.
Magnus Berglund har skaffat sig en kunskap om sponsring och blir Idrotten Affärers nye krönikör med uppdraget att bevaka ett område som växer och berör egentligen alla inom idrotten.

 

Magnus Berglund kommer senast från Dagens Media där han varit krönikör i tidningen och även skrivit Sponsringsbloggen.

Han är 25 år, uppvuxen i Strängnäs och sedan tre år tillbaka boende i Stockholm.

En tennisspelaren som blev ultralöpare och en naturvetaren som skolade om sig till marknadsförare.

- Jag har ett stort och brett idrottsintresse och det är egentligen där jag har min huvudsakliga utgångspunkt: jag tycker verkligen om sport. Att dagligen få arbeta med idrott är en ynnest, berättar Magnus Berglund som arbetar som sponsringsrådgivare, föreläser regelbundet och är flitig på Twitter (där jag finns som @MarketainmentSE).

Varför är just sponsring så intressant?

- Många ser det fortfarande som välgörenhet, och där når man till slut en gräns för hur djupt man kan gå i olika resonemang. Läsarna här hos Idrottens Affärer kan mer och är mer intresserade av ämnet än andra jag skrivit för. Här finns (ännu) mer idrottsintresserat finansfolk, sportchefer, sponsoransvariga och konsumenter lika nördiga som jag själv.

Varför är du intresserad av sponsormarknaden?

- Det är intressant att något som omsätter mer än TV-reklam (i Sverige) fortfarande ses som välgörenhet. Det har tjatats om det i flera år, men det finns fortfarande ett stort behov för idrotten att berätta vilket värde man har och vilka fördelar näringslivet (och samhället) kan få genom att samarbeta med den.

Vad kan vi förvänta oss?

- Jag kommer ge mitt perspektiv på idrott, sponsring, evenemang och olika satsningar – vissa kommer hålla med och många kommer att vara emot. Summerat blir det andra perspektiv och nya diskussioner.

Vad är det som lockar mest?

- Jag vill arbeta med de riktigt stora rättigheterna och utvecklas internationellt, men samtidigt blir jag väldigt glad när en ideellt arbetande föreningsstyrelse vill ha råd om hur de ska lyckas med sponsringen. Just den här bredden och skillnaderna mellan ”gräsrot” och ”elit” intresserar mig, kanske mest för att skillnaderna egentligen är så pass små. Logiken är i grunden densamma oavsett om du heter Manchester United eller IK Viljan, hävdar jag.

Vilken koll har du på beslut och förändringar?

- I min roll som rådgivare och konsult har jag total insyn i flera av de största sponsorskapen i Sverige, med allt från strategi till avtalsinnehåll och aktiveringar. Men det är förstås något jag inte kommer kunna gå in på i mina krönikor. Däremot kunskapen och lärdomarna från att dagligen arbeta med det är något jag skildrat i blogg- och krönikeform tidigare och tanken är att spetsa till det ytterligare här hos Idrottens Affärer.

Vad hoppas du kunna ge läsarna?

- Ett perspektiv på idrott som både grundar sig i rådgivarens och konsumentens. Jag besöker flera idrottsevenemang som konsument samtidigt som jag har ett stort kontaktnät via arbetet som sponsringsrådgivare. Tror också att jag hela tiden har ett finger i luften för att känna vilka nya trender som blåser in –  och vilka som blåser bort, något som kan vara nog så viktigt att känna till.

- Som krönikör skriver jag gärna vad jag tycker och tänker. Så en första passning ut till evenemangs-Sverige är att fila till era event riktigt ordentligt – för är jag där och hittar hål kommer jag konstruktivt ta upp det. Och samma sak gäller förstås positiv feedback och satsningar jag anser ligger rätt i tiden.

Vad är det framför allt i idrotten som kan utvecklas?

- När jag pratar om utveckling brukar jag referera till den slogan som Oddset hade för några år sedan: ”Den som vet mest vinner mest”. Jag tror på att ha mycket kunskap, och särskilt om olika saker.

- Att problematisera; vända och vrida på uppgifter, information och perspektiv istället för att stelt bestämma sig innan eller tidigt vad man tänker eller tycker. Det här är mer aktuellt än någonsin just för idrotten. Många av värderingarna och förutsättningarna inom idrotten skapades i ett samhälle som inte liknar den moderna människans.

Slutligen, berätta lite om din bakgrund?

- Parallellt under mina studier på Sports Marketing-utbildningen i Båstad (numera YH Sportmarknadsförare i Helsingborg) startade jag eget företag och började med frilansuppdrag på distans. I takt med ökad kunskap har jag valt att bli sponsringsrådgivare.

- Från 2010 har jag också gett föreläsningar till organisationer och föreningar. Har också haft förmånen att föreläsa i London om ”ambush marketing” (en sorts ”antisponsring”) på den globala spelmässan ICE Totally Gaming.

- Under hösten gjorde jag även två TED-föreläsningar; den ena om kretativitet/problemlösning och den andra en inspirationsföreläsning om när jag sprang ett ultralopp i bergen runt Davos.

- Jag har även deltagit i flera paneldebatter och släpper som sagt aldrig idrotten särskilt långt ifrån mig, TV-dosan är alltid inställd på sportkanalerna. Samtidigt sliter jag rätt bra på löparskorna.

- I en mix av allt det här vill jag skriva om hos Idrottens Affärer. Har man synpunkter på det jag skriver (positiv feedback räknas också) nås jag genom sponsringsbloggen@gmail.com.

Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner.   Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp  av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.

SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.

 I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.

Regeringens  specielle utredare, Anders  Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades  att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.