Överflöd på lediga hockeyspelare

Med bara dagar kvar till ligastart i hockeyns högsta serier saknar ett stort antal spelare  ännu kontrakt och tvingas gå till A-kassan för att få ersättning.  Erik Zachrisson på SICO, spelarnas fackliga hemvist, bekräftar bilden av en rekordhög arbetslöshet bland svenska spelare.

Regeringen har efter påtryckningar från arbetsmarknadens parter höjt ersättningsnivån på A-kassan, från tidigare 25 025 kronor till 33 000 kr i månaden.  Ersättningen kan betalas ut under högst ett år.

Många spelare saknar fortfarande klubb och arbetsgivare. SICO har också tagit fram program för att hjälpa kontraktslösa spelare
Annons

Efter inrådan av SICO, som finns under Unionens paraply, har spelare i allmänhet även en inkomstförsäkring, av varierande storlek. I kristider utgör denna en trygg intäktsförstärkning. 

Vid samtal med Idrottens Affärer meddelar Zachrisson att en stor majoritet av arbetslösa spelare från SHL och HA ( Allsvenskan)  får sin ersättning från A-kassan. Totalt är 600 spelare från SHL, Allsvenskan och damligan SDHL anslutna till SICO  

Kontraktslösa spelare blir allt fler

- Jag vill inte spekulera i antalet kontraktslösa spelare men det är fler i höst än under tidigare säsonger. Men vårt sociala skyddsnät är starkt, det ska vi vara tacksamma över. Jag är glad över att vår information till spelarna om att vara med i A-kassan varit framgångsrikt, säger Erik Zachrisson.

Pågående pandemi, och till en följd av detta en stark ekonomisk oro på klubbnivå, är främsta förklaring till köbildningen hos A-kassan. Risken är uppenbar att spelare tvingas sluta i förtid på grund av arbetsbrist.

33-årige Robin Alvarez, som varit i flera SHL-klubbar, hör till den stora grupp som varit kontraktslös. Men inte längre – på måndagen fann han en ny arbetsgivare i Frölunda, hans fjärde SHL-klubb. Förra säsongen tillhörde han Skellefteå.

- Det är flera orsaker till den ansträngda situationen på spelarmarknaden, men pandemin slår hårt, ingen tvekan om det, konstaterar Erik Zachrisson. 

Ekonomiskt ansvariga i SHL, HA och SDHL, försöker trycka ned alla kostnader, inte minst spelarlöner.  Egna juniorer lyfts gärna upp i seniorsammanhang, eller också hämtas spelare in på kortfristiga lån från NHL.

 HA-klubbar har nu 14 yngre inlånade spelare från NHL till ligastarten 2 oktober. Ett agerande som drabbar den stora gruppen kontraktslösa.  Kortfristiga lösningar, men ekonomiskt gynnsamma

Europeiska ligor är inte längre givna alternativ,  dessa har senarelagt säsongstarten och blir även heta alternativ för den stora mängd nordamerikanska spelare som väntas söka sig till Europa då NHL-lagen spikat sina trupper.

Oro i hockeyvärlden

- Det är stor oro i hockeyvärlden, mot det bakgrunden är vår fackliga trygghet än viktigare, betonar Erik Zachrisson. 

SICO har också tagit fram program för att hjälpa kontraktslösa spelare, här erbjuds kontakt med psykologer för att dämpa eventuell oro och ångest. Tidigare spelaren Björn Svensson arbetar som konsult och som stöd för spelare. I kollektivavtalet finns också krav på kompetensutveckling vid långvarig arbetsbrist.

En SHL-spelare tjänar i snitt 121 000 kronor i månaden enligt uppgifter från SICO/Unionen. I SDHL är motsvarande ersättning 5500 kronor i månaden.  I SDHL är därför ett civilt arbete vid sidan av ishockeyn en nödvändighet.

Corona-krisen tvingar SHL och HA-lagen att arbeta med olika budgetar. Det föreslagna publiktaket på max 500 personer, som väntas träd i kraft 1 oktober, förändrar inte helhetsbilden.  Det publika intäktsbortfallet beräknas till 35-40 miljoner per klubb, för lag med stora arenor, typ Frölunda, ännu högre.

På HA:s hemsida varnas redan för att risken är påtaglig att  säsongen inte kommer att kunna slutföras, om inte nuvarande publikrestriktioner hävs helt. Besked som inte direkt underlättar för den stora gruppen kontraktslösa spelare.

Apropå HA, sent på måndagskvällen meddelade Stephan Guiance att han lämnar ligans vd-stol med omedelbar verkan. Ett överraskande besked då Guiance varit ligans talesman under fem år, och ständigt lyft fram ligans verksamhet och inte varit rädd för att ta strid med SHL klubbarna och förbundet. Närmare besked till avgången har inte lämnats.

Till ny tillförordnad vd har utsetts Gabrielle Mondielle, tidigare kommersiell chef för HA.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tre Kronors historiska misslyckande i VM-Riga, nionde plats och den sämsta placeringen sedan 1937 i London, diskuterades inte alls vid Svenska Ishockeyförbundets digitala årsmöte på fredagen.

Mats Larsson, avgående styrelseledamot bekräftar för Idrottens Affärer att det var locket på vad gäller VM-insatsen. Dagordningen gav inte utrymme för minsta diskussion,  frågestund eller förklaringar till haveriet i Riga.

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

Hela havet stormar i bandy-Sverige, men tävlingskommitténs avgående ordförande Christer Persson fruktar ändå att ordföranden  Per Anders Gustafsson, 65 år, får förnyat förtroende vid Bandyförbundets årsmöte under lördagen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Första avtalet gjordes upp för 50 år sedan. Det består än i dag. Svenska Fotbollförbundet och Folksam har inte tröttnat på varandra utan fortsätter satsningen  och förlänger partneravtalet. 

 Folksam förstärker en position och roll som man vill betona – att vara ”idrottens försäkringsbolag”.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

EM-experterna Daniel Nannskog, Therese Strömberg och Jonas Eriksson samt programledaren André Pops. Foto: Jan Danielsson/SVT

Dagen efter att Ola Toivonen fått beskedet att han tvingas till en knäoperation och inte kan spela mer i MFF i år, presenteras han av  SvT-sporten som ny expertkommentator vid EM-turneringen.

SVt:s stab består totalt av 16 personer. De 16 utgör den synliga staben - kommentatorer, experter och programledare.  

60 välkomna miljoner. Glädjen i IFK Norrköping var stor när jätteaffären med ryska klubben Rubin Kazanprese presenterades på torsdagen.  Sead Haksabanovic flyttar dit och fotbolls-Sveriges tredje största affär är ett faktum. Bara Zlatan Ibrahimovic och Alexander Isak har varit dyrare.