Överflöd på lediga hockeyspelare
Med bara dagar kvar till ligastart i hockeyns högsta serier saknar ett stort antal spelare ännu kontrakt och tvingas gå till A-kassan för att få ersättning. Erik Zachrisson på SICO, spelarnas fackliga hemvist, bekräftar bilden av en rekordhög arbetslöshet bland svenska spelare.
Regeringen har efter påtryckningar från arbetsmarknadens parter höjt ersättningsnivån på A-kassan, från tidigare 25 025 kronor till 33 000 kr i månaden. Ersättningen kan betalas ut under högst ett år.
Efter inrådan av SICO, som finns under Unionens paraply, har spelare i allmänhet även en inkomstförsäkring, av varierande storlek. I kristider utgör denna en trygg intäktsförstärkning.
Vid samtal med Idrottens Affärer meddelar Zachrisson att en stor majoritet av arbetslösa spelare från SHL och HA ( Allsvenskan) får sin ersättning från A-kassan. Totalt är 600 spelare från SHL, Allsvenskan och damligan SDHL anslutna till SICO
Kontraktslösa spelare blir allt fler
- Jag vill inte spekulera i antalet kontraktslösa spelare men det är fler i höst än under tidigare säsonger. Men vårt sociala skyddsnät är starkt, det ska vi vara tacksamma över. Jag är glad över att vår information till spelarna om att vara med i A-kassan varit framgångsrikt, säger Erik Zachrisson.
Pågående pandemi, och till en följd av detta en stark ekonomisk oro på klubbnivå, är främsta förklaring till köbildningen hos A-kassan. Risken är uppenbar att spelare tvingas sluta i förtid på grund av arbetsbrist.
33-årige Robin Alvarez, som varit i flera SHL-klubbar, hör till den stora grupp som varit kontraktslös. Men inte längre – på måndagen fann han en ny arbetsgivare i Frölunda, hans fjärde SHL-klubb. Förra säsongen tillhörde han Skellefteå.
- Det är flera orsaker till den ansträngda situationen på spelarmarknaden, men pandemin slår hårt, ingen tvekan om det, konstaterar Erik Zachrisson.
Ekonomiskt ansvariga i SHL, HA och SDHL, försöker trycka ned alla kostnader, inte minst spelarlöner. Egna juniorer lyfts gärna upp i seniorsammanhang, eller också hämtas spelare in på kortfristiga lån från NHL.
HA-klubbar har nu 14 yngre inlånade spelare från NHL till ligastarten 2 oktober. Ett agerande som drabbar den stora gruppen kontraktslösa. Kortfristiga lösningar, men ekonomiskt gynnsamma
Europeiska ligor är inte längre givna alternativ, dessa har senarelagt säsongstarten och blir även heta alternativ för den stora mängd nordamerikanska spelare som väntas söka sig till Europa då NHL-lagen spikat sina trupper.
Oro i hockeyvärlden
- Det är stor oro i hockeyvärlden, mot det bakgrunden är vår fackliga trygghet än viktigare, betonar Erik Zachrisson.
SICO har också tagit fram program för att hjälpa kontraktslösa spelare, här erbjuds kontakt med psykologer för att dämpa eventuell oro och ångest. Tidigare spelaren Björn Svensson arbetar som konsult och som stöd för spelare. I kollektivavtalet finns också krav på kompetensutveckling vid långvarig arbetsbrist.
En SHL-spelare tjänar i snitt 121 000 kronor i månaden enligt uppgifter från SICO/Unionen. I SDHL är motsvarande ersättning 5500 kronor i månaden. I SDHL är därför ett civilt arbete vid sidan av ishockeyn en nödvändighet.
Corona-krisen tvingar SHL och HA-lagen att arbeta med olika budgetar. Det föreslagna publiktaket på max 500 personer, som väntas träd i kraft 1 oktober, förändrar inte helhetsbilden. Det publika intäktsbortfallet beräknas till 35-40 miljoner per klubb, för lag med stora arenor, typ Frölunda, ännu högre.
På HA:s hemsida varnas redan för att risken är påtaglig att säsongen inte kommer att kunna slutföras, om inte nuvarande publikrestriktioner hävs helt. Besked som inte direkt underlättar för den stora gruppen kontraktslösa spelare.
Apropå HA, sent på måndagskvällen meddelade Stephan Guiance att han lämnar ligans vd-stol med omedelbar verkan. Ett överraskande besked då Guiance varit ligans talesman under fem år, och ständigt lyft fram ligans verksamhet och inte varit rädd för att ta strid med SHL klubbarna och förbundet. Närmare besked till avgången har inte lämnats.
Till ny tillförordnad vd har utsetts Gabrielle Mondielle, tidigare kommersiell chef för HA.
Kjell Nilsson
Mest lästa just nu
Riksidrottsförbundet har idag svarat på regeringens remiss om ett nytt regelverk med tuffa begränsningar av allmänna sammankomster och matcher. Björn Eriksson, RF:s ordförande, är i till vissa delar positiv till förslagen från regeringen men han ser mycket olika på vissa delar och önskar förtydliganden på flera punkter.
Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas".
På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.
10 miljoner back. Det skulle få vilken klubbkassör som helst att gråta. I BK Häcken tar den ansvarige beskedet med ro. Prognosen i fjol var 40 miljoner! Då är 10 miljoner bra mycket lättare att acceptera.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
I tisdags morse rasade taket till Berners bilhall i Östersund. Människor som befann sig bland bilarna flydde ut när takkonstruktionen började knaka, och ingen människas skadades lyckligtvis.
Nu pågår röjningsarbetet och en av de ledande personerna är Thomas Wassberg och hans klubb, Åsarna IK.
- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.
Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.
Dag Malmqvist och Torgny Mogren hade flygbiljetterna bokade ocd klara att resa. Men Radiosporten tog beslutet att inte bevaka skid-VM i den omfattningen som var planerat.
Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.
Skriv kommentar