Överflöd på lediga hockeyspelare

Med bara dagar kvar till ligastart i hockeyns högsta serier saknar ett stort antal spelare  ännu kontrakt och tvingas gå till A-kassan för att få ersättning.  Erik Zachrisson på SICO, spelarnas fackliga hemvist, bekräftar bilden av en rekordhög arbetslöshet bland svenska spelare.

Regeringen har efter påtryckningar från arbetsmarknadens parter höjt ersättningsnivån på A-kassan, från tidigare 25 025 kronor till 33 000 kr i månaden.  Ersättningen kan betalas ut under högst ett år.

Många spelare saknar fortfarande klubb och arbetsgivare. SICO har också tagit fram program för att hjälpa kontraktslösa spelare

Efter inrådan av SICO, som finns under Unionens paraply, har spelare i allmänhet även en inkomstförsäkring, av varierande storlek. I kristider utgör denna en trygg intäktsförstärkning. 

Vid samtal med Idrottens Affärer meddelar Zachrisson att en stor majoritet av arbetslösa spelare från SHL och HA ( Allsvenskan)  får sin ersättning från A-kassan. Totalt är 600 spelare från SHL, Allsvenskan och damligan SDHL anslutna till SICO  

Kontraktslösa spelare blir allt fler

- Jag vill inte spekulera i antalet kontraktslösa spelare men det är fler i höst än under tidigare säsonger. Men vårt sociala skyddsnät är starkt, det ska vi vara tacksamma över. Jag är glad över att vår information till spelarna om att vara med i A-kassan varit framgångsrikt, säger Erik Zachrisson.

Pågående pandemi, och till en följd av detta en stark ekonomisk oro på klubbnivå, är främsta förklaring till köbildningen hos A-kassan. Risken är uppenbar att spelare tvingas sluta i förtid på grund av arbetsbrist.

33-årige Robin Alvarez, som varit i flera SHL-klubbar, hör till den stora grupp som varit kontraktslös. Men inte längre – på måndagen fann han en ny arbetsgivare i Frölunda, hans fjärde SHL-klubb. Förra säsongen tillhörde han Skellefteå.

- Det är flera orsaker till den ansträngda situationen på spelarmarknaden, men pandemin slår hårt, ingen tvekan om det, konstaterar Erik Zachrisson. 

Ekonomiskt ansvariga i SHL, HA och SDHL, försöker trycka ned alla kostnader, inte minst spelarlöner.  Egna juniorer lyfts gärna upp i seniorsammanhang, eller också hämtas spelare in på kortfristiga lån från NHL.

 HA-klubbar har nu 14 yngre inlånade spelare från NHL till ligastarten 2 oktober. Ett agerande som drabbar den stora gruppen kontraktslösa.  Kortfristiga lösningar, men ekonomiskt gynnsamma

Europeiska ligor är inte längre givna alternativ,  dessa har senarelagt säsongstarten och blir även heta alternativ för den stora mängd nordamerikanska spelare som väntas söka sig till Europa då NHL-lagen spikat sina trupper.

Oro i hockeyvärlden

- Det är stor oro i hockeyvärlden, mot det bakgrunden är vår fackliga trygghet än viktigare, betonar Erik Zachrisson. 

SICO har också tagit fram program för att hjälpa kontraktslösa spelare, här erbjuds kontakt med psykologer för att dämpa eventuell oro och ångest. Tidigare spelaren Björn Svensson arbetar som konsult och som stöd för spelare. I kollektivavtalet finns också krav på kompetensutveckling vid långvarig arbetsbrist.

En SHL-spelare tjänar i snitt 121 000 kronor i månaden enligt uppgifter från SICO/Unionen. I SDHL är motsvarande ersättning 5500 kronor i månaden.  I SDHL är därför ett civilt arbete vid sidan av ishockeyn en nödvändighet.

Corona-krisen tvingar SHL och HA-lagen att arbeta med olika budgetar. Det föreslagna publiktaket på max 500 personer, som väntas träd i kraft 1 oktober, förändrar inte helhetsbilden.  Det publika intäktsbortfallet beräknas till 35-40 miljoner per klubb, för lag med stora arenor, typ Frölunda, ännu högre.

På HA:s hemsida varnas redan för att risken är påtaglig att  säsongen inte kommer att kunna slutföras, om inte nuvarande publikrestriktioner hävs helt. Besked som inte direkt underlättar för den stora gruppen kontraktslösa spelare.

Apropå HA, sent på måndagskvällen meddelade Stephan Guiance att han lämnar ligans vd-stol med omedelbar verkan. Ett överraskande besked då Guiance varit ligans talesman under fem år, och ständigt lyft fram ligans verksamhet och inte varit rädd för att ta strid med SHL klubbarna och förbundet. Närmare besked till avgången har inte lämnats.

Till ny tillförordnad vd har utsetts Gabrielle Mondielle, tidigare kommersiell chef för HA.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Allt talar för att Falun får arrangera VM 2027. Det kan få till följd att Vasaloppet 2027 avgörs först den 14 mars, vilket skulle vara det näst senaste tävlingsdatumet genom tiderna:

— Om det är så att vi behöver flytta Vasaloppet tidsmässigt måste fatta vårt beslut i väldigt god tid, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Det kan bli en andra gåg som skidspåren i dalaskogarna kolliderar. VM i Falun och Vasaloppet i Mora,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.