Överflöd på lediga hockeyspelare

Med bara dagar kvar till ligastart i hockeyns högsta serier saknar ett stort antal spelare  ännu kontrakt och tvingas gå till A-kassan för att få ersättning.  Erik Zachrisson på SICO, spelarnas fackliga hemvist, bekräftar bilden av en rekordhög arbetslöshet bland svenska spelare.

Regeringen har efter påtryckningar från arbetsmarknadens parter höjt ersättningsnivån på A-kassan, från tidigare 25 025 kronor till 33 000 kr i månaden.  Ersättningen kan betalas ut under högst ett år.

Många spelare saknar fortfarande klubb och arbetsgivare. SICO har också tagit fram program för att hjälpa kontraktslösa spelare

Efter inrådan av SICO, som finns under Unionens paraply, har spelare i allmänhet även en inkomstförsäkring, av varierande storlek. I kristider utgör denna en trygg intäktsförstärkning. 

Vid samtal med Idrottens Affärer meddelar Zachrisson att en stor majoritet av arbetslösa spelare från SHL och HA ( Allsvenskan)  får sin ersättning från A-kassan. Totalt är 600 spelare från SHL, Allsvenskan och damligan SDHL anslutna till SICO  

Kontraktslösa spelare blir allt fler

- Jag vill inte spekulera i antalet kontraktslösa spelare men det är fler i höst än under tidigare säsonger. Men vårt sociala skyddsnät är starkt, det ska vi vara tacksamma över. Jag är glad över att vår information till spelarna om att vara med i A-kassan varit framgångsrikt, säger Erik Zachrisson.

Pågående pandemi, och till en följd av detta en stark ekonomisk oro på klubbnivå, är främsta förklaring till köbildningen hos A-kassan. Risken är uppenbar att spelare tvingas sluta i förtid på grund av arbetsbrist.

33-årige Robin Alvarez, som varit i flera SHL-klubbar, hör till den stora grupp som varit kontraktslös. Men inte längre – på måndagen fann han en ny arbetsgivare i Frölunda, hans fjärde SHL-klubb. Förra säsongen tillhörde han Skellefteå.

- Det är flera orsaker till den ansträngda situationen på spelarmarknaden, men pandemin slår hårt, ingen tvekan om det, konstaterar Erik Zachrisson. 

Ekonomiskt ansvariga i SHL, HA och SDHL, försöker trycka ned alla kostnader, inte minst spelarlöner.  Egna juniorer lyfts gärna upp i seniorsammanhang, eller också hämtas spelare in på kortfristiga lån från NHL.

 HA-klubbar har nu 14 yngre inlånade spelare från NHL till ligastarten 2 oktober. Ett agerande som drabbar den stora gruppen kontraktslösa.  Kortfristiga lösningar, men ekonomiskt gynnsamma

Europeiska ligor är inte längre givna alternativ,  dessa har senarelagt säsongstarten och blir även heta alternativ för den stora mängd nordamerikanska spelare som väntas söka sig till Europa då NHL-lagen spikat sina trupper.

Oro i hockeyvärlden

- Det är stor oro i hockeyvärlden, mot det bakgrunden är vår fackliga trygghet än viktigare, betonar Erik Zachrisson. 

SICO har också tagit fram program för att hjälpa kontraktslösa spelare, här erbjuds kontakt med psykologer för att dämpa eventuell oro och ångest. Tidigare spelaren Björn Svensson arbetar som konsult och som stöd för spelare. I kollektivavtalet finns också krav på kompetensutveckling vid långvarig arbetsbrist.

En SHL-spelare tjänar i snitt 121 000 kronor i månaden enligt uppgifter från SICO/Unionen. I SDHL är motsvarande ersättning 5500 kronor i månaden.  I SDHL är därför ett civilt arbete vid sidan av ishockeyn en nödvändighet.

Corona-krisen tvingar SHL och HA-lagen att arbeta med olika budgetar. Det föreslagna publiktaket på max 500 personer, som väntas träd i kraft 1 oktober, förändrar inte helhetsbilden.  Det publika intäktsbortfallet beräknas till 35-40 miljoner per klubb, för lag med stora arenor, typ Frölunda, ännu högre.

På HA:s hemsida varnas redan för att risken är påtaglig att  säsongen inte kommer att kunna slutföras, om inte nuvarande publikrestriktioner hävs helt. Besked som inte direkt underlättar för den stora gruppen kontraktslösa spelare.

Apropå HA, sent på måndagskvällen meddelade Stephan Guiance att han lämnar ligans vd-stol med omedelbar verkan. Ett överraskande besked då Guiance varit ligans talesman under fem år, och ständigt lyft fram ligans verksamhet och inte varit rädd för att ta strid med SHL klubbarna och förbundet. Närmare besked till avgången har inte lämnats.

Till ny tillförordnad vd har utsetts Gabrielle Mondielle, tidigare kommersiell chef för HA.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Ishockeyförbundet kör över både RF och RIN och avslår Bodens dispensansökan om att få lämna ligaorganisationen Hockeyettan och ha rätt att teckna egna avtal gällande ljud och bildöverföring.

-RIN har inte behörighet att ta beslut om ändringar eller ogiltigförklaring av förbundets tävlingsbestämmelser skriver förbundet i ett skriftligt uttalande.

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

Är det inte Qatar så är det covid19 som stoppar eller försvårar internationellt umgänge inom idrotten.  

Nu har i allla fall Svenska Fotbollförbundet agerat.  I ett brev betonar förbundet sitt missnöje med Qatars behandling av två norska journalister som greps i Qatar ochfrihetsberövades i över trettio timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Johannes Hösflot Kläbo var storfavorit till segern i sprinterfinalen vid Världscup-premiären i finska Ruka. Men mycket sensationellt vann den nya ryskstjärnan, Alexander Terentev, som utklassade fältet, inklusive Kläbo med just norrmannens egen segerstil attspringandes på skidorna knäcka och genera övriga åkare.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Uppladdningen pågår. Lördag morgon startar TV-kriget. Vinterstudion mot Viaplay Vinter. Det blir ett fullmatat veckoslut för båda kanalerna sänder i timslånga block från helgens vinteridrotter.

Det är etablerade och uppskattade Vinterstudion i SVT mot utmanaren och uppstickaren Nent Group och Viaplay Vinter i sexan som ny dedikerad vintersport-kanal.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.