Klubbar osams med egna spelare

Den pågående tvisten om ishockeyspelares pensionsavsättningar omfattar inte bara SHL-laget Örebro. Idrottens Affärer kan avslöja att även Leksand och Timrå motsätter sig träffat avtal avseende löneväxling och uteblivna pensionspremier.

I Örebro har åtta SHL-spelare bland dem prestigevärvningen, Mattias Bromé, begärt förhandlingar i Arbetsdomstolen sedan förhandlingar på klubbnivå avbrutits. Totalt kräver spelarna 1,8 miljoner kronor, varav Bromés del är 908 600 kronor plus 30 000 kronor i skadestånd.

Fackförbundet Unionen företräder spelarna, via hängavtal med SICO, spelarnas intresseorganisation. Motpart är Arbetsgivaralliansen. Unionen kräver för sin del 100 000 kronor i skadestånd samt ersättning för advokatkostnader

Skilda uppfattningar

Vad tvisten handlar om är när en ny bestämmelse ska börja gälla Här går meningarna isär. Örebro, genom klubbdirektör Mikael Johansson, hävdar stöd av Arbetsgivaralliansen.

-Att vi skulle gå emot deras uppfattning och betala ut pengar, tror jag skulle upplevas som jättekonstigt, säger han till Nerikes Allehanda, NA.

Örebrostyret hävdar att bestämmelsen endast gäller vid signering av nya spelaravtal, Unionen/SICO menar att avtalet gäller från säsongen 2023-2024. Örebro, och även Timrå och Leksand, har således betalat in för lite pengar – räknat från maj 2023.

I Timrå och Leksand pågår ännu förhandlingar, tills nu är det enbart Örebro-spelare som begärt prövning i Arbetsdomstolen,  beslut i AD kan inte överklagas.

Värt att notera är att övriga 11 SHL-föreningar accepterar den skrivning som Unionen företräder – de vill i varje fall inte förekomma i Arbetsdomstolens diarier. AD inrättades 1929 och kan beskrivas som en specialdomstol vars syfte är att pröva arbetsrättsliga mål.

Kräver över 7 miljoner

-Det är upp till var och en av övriga klubbar att ta beslut. Men Arbetsgivaralliansen, som alla tillhör, delar Örebros uppfattning. Vår chefsjurist är helt med oss på den här sidan, säger Mikael Johansson till NA.

Örebro HC, och Mikael Johansson, har inget emot juridiska tvister.

 Sedan december 2021 pågår en rättslig process med Tillväxtverket som kräver Örebro på återbetalning av 7 073 603 kronor för utbetalat stöd vid korttidsarbete i samband med pandemin . Myndigheten anser att Örebro HC lämnat in felaktiga uppgifter i sin ansökan.

Örebro har överklagat, men inte haft framgång, varken i första instans, förvaltningsrätten, eller kammarrätten som i  oktober 2023 vägrade att bevilja  prövningstillstånd. De såg inte anledning att ta upp ärendet till ny behandling.

Mikael Johansson var då mycket frustrerad, och hävdade med emfas att besluten var både orättvisa och ologiska. Örebro fortsätter att driva frågan, en ny begäran om prövning finns hos sista instans, högsta förvaltningsdomstolen.

-Ja, vi vidhåller att Tillväxtverket gjort en felaktig bedömning. Det var ett rättsosäkert beslut, säger Mikael Johansson till Idrottens Affärer.

Den stora frågan är förstås vad ishockeyns elitspelare i allmänhet anser om Örebro-ledningens kamp med rättsvårdande myndigheter. Är det till gagn för ledningen då nya kontrakt ska skrivas?

Var viss om att de åtta Örebro-spelarnas kamp i AD följs med stort intresse på bussar och i SHL-lagens omklädningsrum. Ja, Timrå och Leksand är på väg att göra sällskap.

Efter tränarbyte, och nu två raka segar, har A-laget fått ny luft i SHL-tabellen. Och så är hockeylivet konstruerat att Mikael Johansson ännu kan drömma om slutspelsfeber i Behrn Arena i mars/april.

Kjell Nilsson

 

 

 

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner.   Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp  av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.

SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.

 I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

– Målsättningen är kristallklar, vi spelar för VM-guld.

Det fastslår Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam  när han presenterar sin VM-trupp till mästerskapet i Avicii Arena med inledning  fredag 9 maj 20.20 mot Slovakien.

Han är inte direkt blygsam, frågan är om han har täckning för sin optimism.  Han har tagit ut 23 spelare,  tre målvakter, sex backar och 14 forwardar, varav 18 är NHL-spelare. Två platser har lämnats öppna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.