Klubbar osams med egna spelare

Den pågående tvisten om ishockeyspelares pensionsavsättningar omfattar inte bara SHL-laget Örebro. Idrottens Affärer kan avslöja att även Leksand och Timrå motsätter sig träffat avtal avseende löneväxling och uteblivna pensionspremier.

I Örebro har åtta SHL-spelare bland dem prestigevärvningen, Mattias Bromé, begärt förhandlingar i Arbetsdomstolen sedan förhandlingar på klubbnivå avbrutits. Totalt kräver spelarna 1,8 miljoner kronor, varav Bromés del är 908 600 kronor plus 30 000 kronor i skadestånd.

Fackförbundet Unionen företräder spelarna, via hängavtal med SICO, spelarnas intresseorganisation. Motpart är Arbetsgivaralliansen. Unionen kräver för sin del 100 000 kronor i skadestånd samt ersättning för advokatkostnader

Skilda uppfattningar

Vad tvisten handlar om är när en ny bestämmelse ska börja gälla Här går meningarna isär. Örebro, genom klubbdirektör Mikael Johansson, hävdar stöd av Arbetsgivaralliansen.

-Att vi skulle gå emot deras uppfattning och betala ut pengar, tror jag skulle upplevas som jättekonstigt, säger han till Nerikes Allehanda, NA.

Örebrostyret hävdar att bestämmelsen endast gäller vid signering av nya spelaravtal, Unionen/SICO menar att avtalet gäller från säsongen 2023-2024. Örebro, och även Timrå och Leksand, har således betalat in för lite pengar – räknat från maj 2023.

I Timrå och Leksand pågår ännu förhandlingar, tills nu är det enbart Örebro-spelare som begärt prövning i Arbetsdomstolen,  beslut i AD kan inte överklagas.

Värt att notera är att övriga 11 SHL-föreningar accepterar den skrivning som Unionen företräder – de vill i varje fall inte förekomma i Arbetsdomstolens diarier. AD inrättades 1929 och kan beskrivas som en specialdomstol vars syfte är att pröva arbetsrättsliga mål.

Kräver över 7 miljoner

-Det är upp till var och en av övriga klubbar att ta beslut. Men Arbetsgivaralliansen, som alla tillhör, delar Örebros uppfattning. Vår chefsjurist är helt med oss på den här sidan, säger Mikael Johansson till NA.

Örebro HC, och Mikael Johansson, har inget emot juridiska tvister.

 Sedan december 2021 pågår en rättslig process med Tillväxtverket som kräver Örebro på återbetalning av 7 073 603 kronor för utbetalat stöd vid korttidsarbete i samband med pandemin . Myndigheten anser att Örebro HC lämnat in felaktiga uppgifter i sin ansökan.

Örebro har överklagat, men inte haft framgång, varken i första instans, förvaltningsrätten, eller kammarrätten som i  oktober 2023 vägrade att bevilja  prövningstillstånd. De såg inte anledning att ta upp ärendet till ny behandling.

Mikael Johansson var då mycket frustrerad, och hävdade med emfas att besluten var både orättvisa och ologiska. Örebro fortsätter att driva frågan, en ny begäran om prövning finns hos sista instans, högsta förvaltningsdomstolen.

-Ja, vi vidhåller att Tillväxtverket gjort en felaktig bedömning. Det var ett rättsosäkert beslut, säger Mikael Johansson till Idrottens Affärer.

Den stora frågan är förstås vad ishockeyns elitspelare i allmänhet anser om Örebro-ledningens kamp med rättsvårdande myndigheter. Är det till gagn för ledningen då nya kontrakt ska skrivas?

Var viss om att de åtta Örebro-spelarnas kamp i AD följs med stort intresse på bussar och i SHL-lagens omklädningsrum. Ja, Timrå och Leksand är på väg att göra sällskap.

Efter tränarbyte, och nu två raka segar, har A-laget fått ny luft i SHL-tabellen. Och så är hockeylivet konstruerat att Mikael Johansson ännu kan drömma om slutspelsfeber i Behrn Arena i mars/april.

Kjell Nilsson

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

Uppladdningen pågår med oförminskad intensitet och förväntan växer i Båstad. Säg den som inte vill uppleva åtminstone några dagar under tennisveckorna i sommar... Åskådare, spelare  och sponsorer, alla är intresserade och vill försäkra sig om en plats. Rekordmånga biljetter är sålda redan nu. spelarna är lyhörda för erbjudanden och faktiskt, sponsorerna trängs om utrymmet. Här är årets mötesplats i svensk idrott.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.