Klubbar osams med egna spelare
Den pågående tvisten om ishockeyspelares pensionsavsättningar omfattar inte bara SHL-laget Örebro. Idrottens Affärer kan avslöja att även Leksand och Timrå motsätter sig träffat avtal avseende löneväxling och uteblivna pensionspremier.
I Örebro har åtta SHL-spelare bland dem prestigevärvningen, Mattias Bromé, begärt förhandlingar i Arbetsdomstolen sedan förhandlingar på klubbnivå avbrutits. Totalt kräver spelarna 1,8 miljoner kronor, varav Bromés del är 908 600 kronor plus 30 000 kronor i skadestånd.
Fackförbundet Unionen företräder spelarna, via hängavtal med SICO, spelarnas intresseorganisation. Motpart är Arbetsgivaralliansen. Unionen kräver för sin del 100 000 kronor i skadestånd samt ersättning för advokatkostnader
Skilda uppfattningar
Vad tvisten handlar om är när en ny bestämmelse ska börja gälla Här går meningarna isär. Örebro, genom klubbdirektör Mikael Johansson, hävdar stöd av Arbetsgivaralliansen.
-Att vi skulle gå emot deras uppfattning och betala ut pengar, tror jag skulle upplevas som jättekonstigt, säger han till Nerikes Allehanda, NA.
Örebrostyret hävdar att bestämmelsen endast gäller vid signering av nya spelaravtal, Unionen/SICO menar att avtalet gäller från säsongen 2023-2024. Örebro, och även Timrå och Leksand, har således betalat in för lite pengar – räknat från maj 2023.
I Timrå och Leksand pågår ännu förhandlingar, tills nu är det enbart Örebro-spelare som begärt prövning i Arbetsdomstolen, beslut i AD kan inte överklagas.
Värt att notera är att övriga 11 SHL-föreningar accepterar den skrivning som Unionen företräder – de vill i varje fall inte förekomma i Arbetsdomstolens diarier. AD inrättades 1929 och kan beskrivas som en specialdomstol vars syfte är att pröva arbetsrättsliga mål.
Kräver över 7 miljoner
-Det är upp till var och en av övriga klubbar att ta beslut. Men Arbetsgivaralliansen, som alla tillhör, delar Örebros uppfattning. Vår chefsjurist är helt med oss på den här sidan, säger Mikael Johansson till NA.
Örebro HC, och Mikael Johansson, har inget emot juridiska tvister.
Sedan december 2021 pågår en rättslig process med Tillväxtverket som kräver Örebro på återbetalning av 7 073 603 kronor för utbetalat stöd vid korttidsarbete i samband med pandemin . Myndigheten anser att Örebro HC lämnat in felaktiga uppgifter i sin ansökan.
Örebro har överklagat, men inte haft framgång, varken i första instans, förvaltningsrätten, eller kammarrätten som i oktober 2023 vägrade att bevilja prövningstillstånd. De såg inte anledning att ta upp ärendet till ny behandling.
Mikael Johansson var då mycket frustrerad, och hävdade med emfas att besluten var både orättvisa och ologiska. Örebro fortsätter att driva frågan, en ny begäran om prövning finns hos sista instans, högsta förvaltningsdomstolen.
-Ja, vi vidhåller att Tillväxtverket gjort en felaktig bedömning. Det var ett rättsosäkert beslut, säger Mikael Johansson till Idrottens Affärer.
Den stora frågan är förstås vad ishockeyns elitspelare i allmänhet anser om Örebro-ledningens kamp med rättsvårdande myndigheter. Är det till gagn för ledningen då nya kontrakt ska skrivas?
Var viss om att de åtta Örebro-spelarnas kamp i AD följs med stort intresse på bussar och i SHL-lagens omklädningsrum. Ja, Timrå och Leksand är på väg att göra sällskap.
Efter tränarbyte, och nu två raka segar, har A-laget fått ny luft i SHL-tabellen. Och så är hockeylivet konstruerat att Mikael Johansson ännu kan drömma om slutspelsfeber i Behrn Arena i mars/april.
Kjell Nilsson
Mest lästa just nu
Efter två mål och sex assist på 32 matcher var SHL-laget Rögles tålamod slut med tidigare NHL-spelaren Jakob Peterson, 25 år.
Han värvades in som förste center, och som ersättare för Rodrigo Abols som sent in i säsongen försvann till Philadelphia Flyers.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
Den 9 maj är det premiär för hockey-VM i Sverige och Danmark. Tre Kronor inleder turneringen just den dagen mot Slovakien samma dag. Räkna med mycket folk på läktarna. Intresset är stort och redan nu är 150 000 biljetter sålda till matcherna i Stockholm.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Åtskilliga svenskar älskar att med morgon följa skidåkning på tv. Inte undra på att Viaplay förlänger nu förlänger sitt avtal med Internationella skidförbundet, Fis, till 2030.
– Skidsporten engagerar många i Sverige. Därför känns det väldigt kul att fortsätta ge tittarna det bästa från skidvärlden, bekräftar Viaplays sportchef Erik Westberg.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar