Så blir Viasats jätteutbud med motor

800 timmar direktsändning från 25 olika serier i en egen motorkanal. Det är Viasats nya stora satsning som presenteras på en presskonferens i morgon, torsdag.

För den som gillar motorsport blir Viasat Motor ett eldorado med Formel 1, MotoGP, STCC, SM i rally och motocross, tävlingar i Powerboat P1 och dessutom följer kanalen en mängd svenska motorsportstjärnor på tävlingar världen över.

- Jag kan väl bäst sammanfatta det med att det kommer att bli en helt sjuk säsong, säger Thomas Ogander, kanalchef för Viasat Motor. En man som har bråda dagar men gott humör.
Formel 1 är kanalens flaggskepp och nytt från i år är att Viasat Motor sänder alla träningar, kval och tävlingar direkt. Med kommentatorer och experter på plats. Janne Blomqvist och Eje Elgh får sällskap av Stefan Lill-Lövis Johansson.

Unikt med HD-tv

- Det betyder 7-8 timmar F1 varje helg, dessutom tillkommer alla supportserier förstås”, säger Thomas Ogander.
Motorcyklarnas Formel 1, MotoGP kommer att sändas live och där har kanalen plockat över kommentatorer från Eurosport. STCC (Swedish Touring Car Championship) produceras av Viasat Motor och sänds i HD.

- Lite kul att vi producerar och sänder i HD-tv. Vad jag vet är Nascar (amerikanska sportbilsmästerskapet) den enda motorsportserien som sänds i HD, enligt Ogander.

En riktig prövning blir det både för motorkanalen och tittarna den 26 april. Ett eget 24-timmars race om ni så vill. Då sänder Viasat Motor live oavbrutet i 24 timmar. Först MotoGP i Japan, så F1 i Bahrain och avslutningsvis Nascar från USA.

Snabba båtar i sommar

I sommar blir det snabba båtar i en tävling för P1 i Sverige som produceras och sänds av kanalen självt.
Motorsporten drabbas förstås som andra av det ekonomiska läget och oro finns i alla motorsportserier. Alla skär i sina budgetar och försöker vara kostnadseffektiva. I Formel 1 minskar antalet testtillfällen, vilket gör fredagsträningarna inför varje tävling extra viktiga – och intressanta för tv-tittarna i år.

Satsningen på motorsport kommer av vad vi kan kalla tv-kriget. Basutbudet i digital-tv-nätet är likartat och kampen sker bland betalkanalerna. Viasats strategi är att stärka just det varumärket och ha nischade sportkanaler.

Förutom motor, även fotboll och golf. Intäkterna kommer i huvudsak från abonnemang och gör kanalerna mindre beroende av den nu sviktande annonsmarknaden.

Önskar mera rally

Satsningen kostar förstås pengar, mycket pengar. Hur mycket eller hur många tittare kanalen har, vill inte Thomas Ogander uppge. När Viasat lade all golf i en egen kanal tog man en avgift på 99 kronor i månaden utöver det ordinarie sportpaketet, vilket väckte ont blod bland golfarna. För att kunna se all motorsport live krävs ett sportpaket som kostar 3 145 kronor per år om man är ny kund. Tidigare fanns möjligheten att se Formel 1 i TV6.

- Det går fortfarande bra. Kvalen sänds där liksom ett 60 minuters sammandrag av alla Formel 1-tävlingar, konstaterar Thomas Ogander som har ett önskemål:

- Mera grus! Vi har många tävlingar på asfalt i kanalen, men skulle vilja ha mer rally och speedway som exempel.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Radiosporten - så omtyckt, så särklassig - tills nu!

Bolaget Sportscom AB utmanar Radiosporten.

Lyssnare ska få ett alternativ i höst , och i utbudet prioriteras fotbollsallsvenskan, SHL och Premier League 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.