Så blir Viasats jätteutbud med motor

800 timmar direktsändning från 25 olika serier i en egen motorkanal. Det är Viasats nya stora satsning som presenteras på en presskonferens i morgon, torsdag.

För den som gillar motorsport blir Viasat Motor ett eldorado med Formel 1, MotoGP, STCC, SM i rally och motocross, tävlingar i Powerboat P1 och dessutom följer kanalen en mängd svenska motorsportstjärnor på tävlingar världen över.

- Jag kan väl bäst sammanfatta det med att det kommer att bli en helt sjuk säsong, säger Thomas Ogander, kanalchef för Viasat Motor. En man som har bråda dagar men gott humör.
Formel 1 är kanalens flaggskepp och nytt från i år är att Viasat Motor sänder alla träningar, kval och tävlingar direkt. Med kommentatorer och experter på plats. Janne Blomqvist och Eje Elgh får sällskap av Stefan Lill-Lövis Johansson.

Unikt med HD-tv

- Det betyder 7-8 timmar F1 varje helg, dessutom tillkommer alla supportserier förstås”, säger Thomas Ogander.
Motorcyklarnas Formel 1, MotoGP kommer att sändas live och där har kanalen plockat över kommentatorer från Eurosport. STCC (Swedish Touring Car Championship) produceras av Viasat Motor och sänds i HD.

- Lite kul att vi producerar och sänder i HD-tv. Vad jag vet är Nascar (amerikanska sportbilsmästerskapet) den enda motorsportserien som sänds i HD, enligt Ogander.

En riktig prövning blir det både för motorkanalen och tittarna den 26 april. Ett eget 24-timmars race om ni så vill. Då sänder Viasat Motor live oavbrutet i 24 timmar. Först MotoGP i Japan, så F1 i Bahrain och avslutningsvis Nascar från USA.

Snabba båtar i sommar

I sommar blir det snabba båtar i en tävling för P1 i Sverige som produceras och sänds av kanalen självt.
Motorsporten drabbas förstås som andra av det ekonomiska läget och oro finns i alla motorsportserier. Alla skär i sina budgetar och försöker vara kostnadseffektiva. I Formel 1 minskar antalet testtillfällen, vilket gör fredagsträningarna inför varje tävling extra viktiga – och intressanta för tv-tittarna i år.

Satsningen på motorsport kommer av vad vi kan kalla tv-kriget. Basutbudet i digital-tv-nätet är likartat och kampen sker bland betalkanalerna. Viasats strategi är att stärka just det varumärket och ha nischade sportkanaler.

Förutom motor, även fotboll och golf. Intäkterna kommer i huvudsak från abonnemang och gör kanalerna mindre beroende av den nu sviktande annonsmarknaden.

Önskar mera rally

Satsningen kostar förstås pengar, mycket pengar. Hur mycket eller hur många tittare kanalen har, vill inte Thomas Ogander uppge. När Viasat lade all golf i en egen kanal tog man en avgift på 99 kronor i månaden utöver det ordinarie sportpaketet, vilket väckte ont blod bland golfarna. För att kunna se all motorsport live krävs ett sportpaket som kostar 3 145 kronor per år om man är ny kund. Tidigare fanns möjligheten att se Formel 1 i TV6.

- Det går fortfarande bra. Kvalen sänds där liksom ett 60 minuters sammandrag av alla Formel 1-tävlingar, konstaterar Thomas Ogander som har ett önskemål:

- Mera grus! Vi har många tävlingar på asfalt i kanalen, men skulle vilja ha mer rally och speedway som exempel.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.