”Alla måste få följa OS i TV!”

Politikerna i Norge gör vad inte politikerna i Sverige vill göra – de upprättar en lista över viktiga sportevenemang som alla människor ska kunna se i TV. Och notera utan att det ska kosta.

Sommar- och vinter-OS, fotbollens VM och EM, handbollens VM och EM (dam) samt VM i alpint, längd och skidskytte är några av evenemangen på listan.   

Kulturministern agerade

De ska alla i Norge se, anser kulturminister Anniken Huitfeldt.

Delar av de särklassiga evenemangen riskerar vi svenskar att missa. Exempelvis har SVT förlorat sändningsrättigheterna för OS 2014 och 2016 till Viasat

Men vi kan inte räkna med att politikerna vill ingripa.

- Regeringen driver inte frågan, säger Lena Adelsohn Liljeroth i en kommentar. 

"Idrotten och TV-bolagen avgör"

- I vilka tv-kanaler sport ska visas är en fråga mellan idrotten och tv-bolagen, men jag tycker att sport-bevakningen i SR och SVT håller hög standard, säger Adelsohn Liljeroth.

I Norge ingriper däremot politikerna. Kulturminister Anniken Huitfeldt reagerade över att många riskerade att missa och hon lät upprätta en lista på större idrottsevenemang som borde gå i betalfria kanaler .

Med listan i sin hand kan Huitfeldt uppvakta EU och sin tur ESA, som ska säkerställa fri handel och som kan ge klartecken.

Klara kriterier för godkännande

- Vi går till ESA och frågar om den här listan kan godkännas.

ESA har klara kriterier. Om arrangemanget enligt traditionen gått på betalfri tv, om det har en allmän kulturell betydelse för folket, att det är ett nationellt lag som deltar och att arrangemanget är viktigt för hela nationen. Två av de kriterierna måste uppfyllas för att EU ska ge sitt godkännande.

Lena Adelsohn Liljeroth ser en svårighet med politisk inblandning:

- Allt måste betalas på något sätt. Om SVT skulle konkurrera med kommersiella kanaler skulle följden bli att andra program får träda tillbaka eller att vi måste höja radio- och tv-avgiften, säger hon till Sportbladet.

Viasat-chefen tror på kaos

Samma invändningar har förekommit i Norge. Norska Viasat-chefen Stian Aune Kleppo spår ett kaos.

- Jag har samma frågor som tidigare, säger Kleppo til VG Nett.

Så kallade avgiftsfria TV-kanaler, som mottas av en betydande del av befolkningen, ska kunna kräva att få köpa rättigheter till marknadspris. Hur parterna ska komma fram till vad som är marknadspris är en öppen fråga.

Det intressanta har också skett i Norge att fotbollsförbundet är emot en sådan här lösning, medan skidskytteförbundet är anhängare till förslaget.


Fakta

Här är den norska TV-listan

Sommar och vinter OS

Skid-VM

Alpin-VM

Världscuptävlingar, skidor, från Holmenkollen

VM i skidskytte

Fotbolls VM och EM för män, inklusive Norges kvalmatcher

Handbolls VM och EM för kvinnor, inklusive norska landslagets kvalmatcher

Cupfinalen i fotboll för män

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Christer (inte verifierad)

tors, 2012-03-29 10:24

1. Sport i avgiftsfria kanaler

Hej. Om jag skall subventionera idrotten via skattsedeln i form av statsbidrag och kommunala bidrag så kräver jag att få se OS, VM osv i de fria kanalerna. Annars skall inte dessa sporter får några bidrag från stat och kommun. Då kan resp. förbund välja själva.

Magnus (inte verifierad)

fre, 2012-03-30 21:03

2. OS ses av någonstans mellan 3

OS ses av någonstans mellan 3 - 5 miljoner i Sverige, borde inte det vara tillräckligt motiv för att SVT ska köpa rättigheterna. Detta bevisar ju endast återigen att SVT går mot att bli för finkulturellt och inte folkligt. Samma sak gäller för Sveriges Radio som inte heller får sända på plats... Sveriges kanaler ska sända sådant som folket vill se!

Bengt (inte verifierad)

fre, 2012-03-30 23:01

3. Problemfritt

Självklart sjunker priset om det ska gå på betalfri kanal, däremot kan reklamintäkter öka när det blir fler tittare. På sikt är betal TV ett hot mot idrotten då kommande generationer inte får TV-Sport som något naturligt.

Johan (inte verifierad)

tis, 2012-04-03 04:44

4. Kommersiellt

Kommersiell TV är det bästa som hänt oss sportnördar. Utbudet blir bara bättre och bättre för varje år, bevakningen rigorösare. Tittarna är vinnare i denna konkurrenssituation, inte förlorare som så många verkar tycka. Är övertygad om att MTG kommer gå all-in och lite till på OS. Allt är inte gratis i världen, inte TV-avgiften man betvingas på heller(175kr/mån för den oinsatte). Så det här med att det inte ska kosta är bara skitsnack, vi betalar ju redan.

Johan (inte verifierad)

tis, 2012-04-03 04:50

5. Och det enda alternativet

Alternativet(det enda rätta som jag ser det) för SVT är givetvis att börja reklamfinansiera sig. Det är bara att snegla utanför Nordens gränser hur statlig TV ser ut. Efter ett par år har folk glömt bort vad reklam-fri TV är för något, och börjar ser fördelarna med att SVT är tillbaka på banan igen vad gäller stora sportevenemang. Gör en omröstning, OS i SVT i utbyte mot att man får börja reklamfinansiera sig, och jag tror man får opinion på det.

Christer (inte verifierad)

tis, 2012-04-03 09:49

6. OS i SVT

Jag har inget emot reklam har jobbat med detta hela mitt yrkesverksamma liv. Vad jag vänder mig emot är att idrotten kräver skattefinasiering av verksamheten och det har jag heller inget emot. Det jag vänder mig emot är att när vi skattebetalare har betalt via skattsedeln och får fram duktiga idtrottare i landslag och OS. Då tar de kommersiella krafterna över och köper dessa evenemang så att jag som inte vill sätta en parabol på mitt hus eller köpa en massa olika TV-paket inte får se denna toppidrott. Då tycker jag att staten (dvs vi medborgare) skall fråga idrottsrörelsen om man vill ha våra skattepengar i så fall skall vi ställa krav på att de sänds i det fria kanalerna. Gärna i reklamfinasierade TV 4.

Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner.   Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp  av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.

SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.

 I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.

Regeringens  specielle utredare, Anders  Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades  att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.