”Alla måste få följa OS i TV!”
Sommar- och vinter-OS, fotbollens VM och EM, handbollens VM och EM (dam) samt VM i alpint, längd och skidskytte är några av evenemangen på listan.
Kulturministern agerade
De ska alla i Norge se, anser kulturminister Anniken Huitfeldt.
Delar av de särklassiga evenemangen riskerar vi svenskar att missa. Exempelvis har SVT förlorat sändningsrättigheterna för OS 2014 och 2016 till Viasat
Men vi kan inte räkna med att politikerna vill ingripa.
- Regeringen driver inte frågan, säger Lena Adelsohn Liljeroth i en kommentar.
"Idrotten och TV-bolagen avgör"
- I vilka tv-kanaler sport ska visas är en fråga mellan idrotten och tv-bolagen, men jag tycker att sport-bevakningen i SR och SVT håller hög standard, säger Adelsohn Liljeroth.
I Norge ingriper däremot politikerna. Kulturminister Anniken Huitfeldt reagerade över att många riskerade att missa och hon lät upprätta en lista på större idrottsevenemang som borde gå i betalfria kanaler .
Med listan i sin hand kan Huitfeldt uppvakta EU och sin tur ESA, som ska säkerställa fri handel och som kan ge klartecken.
Klara kriterier för godkännande
- Vi går till ESA och frågar om den här listan kan godkännas.
ESA har klara kriterier. Om arrangemanget enligt traditionen gått på betalfri tv, om det har en allmän kulturell betydelse för folket, att det är ett nationellt lag som deltar och att arrangemanget är viktigt för hela nationen. Två av de kriterierna måste uppfyllas för att EU ska ge sitt godkännande.
Lena Adelsohn Liljeroth ser en svårighet med politisk inblandning:
- Allt måste betalas på något sätt. Om SVT skulle konkurrera med kommersiella kanaler skulle följden bli att andra program får träda tillbaka eller att vi måste höja radio- och tv-avgiften, säger hon till Sportbladet.
Viasat-chefen tror på kaos
Samma invändningar har förekommit i Norge. Norska Viasat-chefen Stian Aune Kleppo spår ett kaos.
- Jag har samma frågor som tidigare, säger Kleppo til VG Nett.
Så kallade avgiftsfria TV-kanaler, som mottas av en betydande del av befolkningen, ska kunna kräva att få köpa rättigheter till marknadspris. Hur parterna ska komma fram till vad som är marknadspris är en öppen fråga.
Det intressanta har också skett i Norge att fotbollsförbundet är emot en sådan här lösning, medan skidskytteförbundet är anhängare till förslaget.
Mest lästa just nu
IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet.
Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.
Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.
”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare
Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt.
Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke sagt konsekvent nej
Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk
Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela
överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.
Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett
led i detta presentera Folkspel som en ny partner.
Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Christer (inte verifierad)
tors, 2012-03-29 09:24
1. Sport i avgiftsfria kanaler
Hej. Om jag skall subventionera idrotten via skattsedeln i form av statsbidrag och kommunala bidrag så kräver jag att få se OS, VM osv i de fria kanalerna. Annars skall inte dessa sporter får några bidrag från stat och kommun. Då kan resp. förbund välja själva.Magnus (inte verifierad)
fre, 2012-03-30 20:03
2. OS ses av någonstans mellan 3
OS ses av någonstans mellan 3 - 5 miljoner i Sverige, borde inte det vara tillräckligt motiv för att SVT ska köpa rättigheterna. Detta bevisar ju endast återigen att SVT går mot att bli för finkulturellt och inte folkligt. Samma sak gäller för Sveriges Radio som inte heller får sända på plats... Sveriges kanaler ska sända sådant som folket vill se!Bengt (inte verifierad)
fre, 2012-03-30 22:01
3. Problemfritt
Självklart sjunker priset om det ska gå på betalfri kanal, däremot kan reklamintäkter öka när det blir fler tittare. På sikt är betal TV ett hot mot idrotten då kommande generationer inte får TV-Sport som något naturligt.Johan (inte verifierad)
tis, 2012-04-03 03:44
4. Kommersiellt
Kommersiell TV är det bästa som hänt oss sportnördar. Utbudet blir bara bättre och bättre för varje år, bevakningen rigorösare. Tittarna är vinnare i denna konkurrenssituation, inte förlorare som så många verkar tycka. Är övertygad om att MTG kommer gå all-in och lite till på OS. Allt är inte gratis i världen, inte TV-avgiften man betvingas på heller(175kr/mån för den oinsatte). Så det här med att det inte ska kosta är bara skitsnack, vi betalar ju redan.Johan (inte verifierad)
tis, 2012-04-03 03:50
5. Och det enda alternativet
Alternativet(det enda rätta som jag ser det) för SVT är givetvis att börja reklamfinansiera sig. Det är bara att snegla utanför Nordens gränser hur statlig TV ser ut. Efter ett par år har folk glömt bort vad reklam-fri TV är för något, och börjar ser fördelarna med att SVT är tillbaka på banan igen vad gäller stora sportevenemang. Gör en omröstning, OS i SVT i utbyte mot att man får börja reklamfinansiera sig, och jag tror man får opinion på det.Christer (inte verifierad)
tis, 2012-04-03 08:49
6. OS i SVT
Jag har inget emot reklam har jobbat med detta hela mitt yrkesverksamma liv. Vad jag vänder mig emot är att idrotten kräver skattefinasiering av verksamheten och det har jag heller inget emot. Det jag vänder mig emot är att när vi skattebetalare har betalt via skattsedeln och får fram duktiga idtrottare i landslag och OS. Då tar de kommersiella krafterna över och köper dessa evenemang så att jag som inte vill sätta en parabol på mitt hus eller köpa en massa olika TV-paket inte får se denna toppidrott. Då tycker jag att staten (dvs vi medborgare) skall fråga idrottsrörelsen om man vill ha våra skattepengar i så fall skall vi ställa krav på att de sänds i det fria kanalerna. Gärna i reklamfinasierade TV 4.