”Ingen vill ha en Evenemangslista”
Viljan att skapa en lista tycks vara isolerad till politikerna som i via kulturdepartementet gav Myndigheten för radio och tv uppgiften att utreda en s k evenemangslista för TV.
Många protester
Nu kommer också en reaktion från TV4.
- En evenemangslista missgynnar både idrotten och tv-tittarna, tycker Åsa Jamal på TV4:s medieblogg.
- SVT har agerat kraftfullt för att få en evenemangslista till stånd. Och har nu också kritiserat det förslag som myndigheten kommit med. Men trots att vi på TV4 precis som SVT skulle kunna gynnas av en lista är vi starkt emot den, precis som de flesta andra aktörerna inom idrottsvärlden – både idrottsförbund, rättighetsinnehavare och tv-bolag.
Önskar också stor publik
Åsa Jamal fortsätter:
- Anledningen är att den helt enkelt inte behövs. Idrottsvärlden och tv-branschen hanterar redan i dag de här frågorna på ett ansvarsfullt och väl fungerande sätt.
Det betyder att både SVT och TV4 tar avstånd från listan.
- Idrottsförbundens, tv-publikens och tv-bolagens intresse av att så många som möjligt ska kunna titta på de aktuella evenemangen sammanfaller nämligen, framhåller Åsa Jamal.
Regleras vid försäljning
- Idrottsförbunden vill både ha bra betalt för sina rättigheter och att så många som möjligt ska kunna titta på dem. Och tv-bolagen vill att så många som möjligt ska titta på evenemanget för att få reklamintäkter.
Hon anser att frågor om täckning och tillgänglighet regleras redan vid försäljningen av rättigheter.
- Sportutbudet i tv är större än någonsin och idrottsrörelsen får mer pengar att återinvestera i idrottsverksamhet. Mediemarknaden och tv-branschen står inför många viktiga utmaningar framöver, men hur populära sportevenemang ska nå en bred publik är inte ett av dem.
Ingen effekt för publiken
Efter att förslaget hade presenterats protesterade också SVT:s vd Eva Hamilton
- Förslaget har ingen effekt för publiken över huvud taget, menar hon.
I utredningen påtalas att evenemang av nationellt intresse ska kunna ses av minst 80 procent av befolkningen. Å andra sidan skulle nära 2 miljoner svenskar utestängas.
Lägre intresse för idrott?
Myndigheten betonar att betal-TV-abonnemang kan likställas med fri TV eftersom det är en allmänt förekommande finansieringskälla för TV.
- Myndigheten föreslår även att evenemangen ska kunna läggas i betal-tv-kanaler. Det innebär att tittarna måste teckna upp sig på abonnemang för att ta del av till exempel OS.
- Det är tydligt att myndigheten haft konkurrensperspektivet och inte publiknyttan som främsta fokus. En utveckling där allt mindre idrott sänds i fria kanaler riskerar att leda till lägre intresse för idrott, anser Eva Hamilton.
"Idrotten drabbas ju"
Eva Hamilton anser också att idrotten kommer i kläm:
- Få saker förenar så mycket som möjligheten att delta i idrott och att heja på samma lag och samma idrottsmän och idrottskvinnor. Hela svenska folket är med och finansierar stora delar av svensk idrott via skattsedeln.
- Ledare och föräldrar lägger hundratusentals timmar för att träna, skjutsa och på annat sätt stödja ungdomars idrottande. När en liten del av våra ungdomar når sina drömmars mål att tävla i de allra största mästerskapen så utestängs 20 procent av svenska folket från möjligheten att följa tävlingarna i tv.
Mest lästa just nu
Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte blev som det var tänkt.
Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.
– Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand
Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.
För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.
Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.