”Ingen vill ha en Evenemangslista”

SVT:s vd Eva Hamilton reagerade och fördömde den så kallad Evenemangslistan. Nu protesterar också TV4:s kommunikationsdirektör Åsa Jamal och menar ”Trots att vi på TV4 precis som SVT skulle kunna gynnas av en lista är vi starkt emot den”.
TV-tittarna vill gärna se det mesta och bästa, men protesterna mot en så kallade Evenemangslista blir allt större. Både SVT och TV protesterar mot regeringens försök att skapa en sådan här lista. Foto: TT Nyheter


Viljan att skapa en lista tycks vara isolerad till politikerna som i via kulturdepartementet gav Myndigheten för radio och tv uppgiften att utreda en s k evenemangslista för TV.

Många protester

Nu kommer också en reaktion från TV4.

- En evenemangslista missgynnar både idrotten och tv-tittarna, tycker Åsa Jamal på TV4:s medieblogg.

- SVT har agerat kraftfullt för att få en evenemangslista till stånd. Och har nu också kritiserat det förslag som myndigheten kommit med. Men trots att vi på TV4 precis som SVT skulle kunna gynnas av en lista är vi starkt emot den, precis som de flesta andra aktörerna inom idrottsvärlden – både idrottsförbund, rättighetsinnehavare och tv-bolag.

Önskar också stor publik

Åsa Jamal fortsätter:

- Anledningen är att den helt enkelt inte behövs. Idrottsvärlden och tv-branschen hanterar redan i dag de här frågorna på ett ansvarsfullt och väl fungerande sätt.

Det betyder att både SVT och TV4 tar avstånd från listan.

- Idrottsförbundens, tv-publikens och tv-bolagens intresse av att så många som möjligt ska kunna titta på de aktuella evenemangen sammanfaller nämligen, framhåller Åsa Jamal.

Regleras vid försäljning

- Idrottsförbunden vill både ha bra betalt för sina rättigheter och att så många som möjligt ska kunna titta på dem. Och tv-bolagen vill att så många som möjligt ska titta på evenemanget för att få reklamintäkter.

Hon anser att frågor om täckning och tillgänglighet regleras redan vid försäljningen av rättigheter.

- Sportutbudet i tv är större än någonsin och idrottsrörelsen får mer pengar att återinvestera i idrottsverksamhet. Mediemarknaden och tv-branschen står inför många viktiga utmaningar framöver, men hur populära sportevenemang ska nå en bred publik är inte ett av dem.

Ingen effekt för publiken

Efter att förslaget hade presenterats protesterade också SVT:s vd Eva Hamilton

- Förslaget har ingen effekt för publiken över huvud taget, menar hon.

I utredningen påtalas att evenemang av nationellt intresse ska kunna ses av minst 80 procent av befolkningen. Å andra sidan skulle nära 2 miljoner  svenskar utestängas.

Lägre intresse för idrott?

Myndigheten betonar att betal-TV-abonnemang kan likställas med fri TV eftersom det är en allmänt förekommande finansieringskälla för TV.

- Myndigheten föreslår även att evenemangen ska kunna läggas i betal-tv-kanaler. Det innebär att tittarna måste teckna upp sig på abonnemang för att ta del av till exempel OS.

- Det är tydligt att myndigheten haft konkurrensperspektivet och inte publiknyttan som främsta fokus. En utveckling där allt mindre idrott sänds i fria kanaler riskerar att leda till lägre intresse för idrott, anser Eva Hamilton.

"Idrotten drabbas ju"

Eva Hamilton anser också att idrotten kommer i kläm:

- Få saker förenar så mycket som möjligheten att delta i idrott och att heja på samma lag och samma idrottsmän och idrottskvinnor. Hela svenska folket är med och finansierar stora delar av svensk idrott via skattsedeln.

- Ledare och föräldrar lägger hundratusentals timmar för att träna, skjutsa och på annat sätt stödja ungdomars idrottande. När en liten del av våra ungdomar når sina drömmars mål att tävla i de allra största mästerskapen så utestängs 20 procent av svenska folket från möjligheten att följa tävlingarna i tv.

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

På fredagseftermiddagen kom utslaget från CAS som resultat av de svenska idrotternas protester sedan de inte hade blivit uttagna till OS  i Paris. 

Deras  yrkande att ändå få klartecken och kunna resa till OS nobbades, vilket var ganska väntat, enligt advokaten Karl Ole Möller som var de fem atleternas  talesman. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.