Så handskas SVT med våra skattepengar!

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

Jan Scherman väcker debatt om SVT:s köp av OS. "SvT utsätter sig för kritik"

SvT har hittills vägrat att kommentera OS-notan och i kravet på transparens, öppenhet mot oss skattebetalare, har Jan Scherman hamnat på samma sida som DN:s ledarsida.

Tidningens huvudledare, 22/1, konstaterar: ” Genom att inte vara transparant gentemot skattebetalarna, som finansierar det hela, är det faktiskt inte självklart att ett public service-företag ska säga ja till OS.”

"På ansvarsfull nivå

På SvT framhåller både Hanna Stjärne, vd och Jan Helin, programdirektör  ”att man landat på en ansvarsfull nivå” och att affärssekretess förhindrar öppenhet. 

-Det är ett galet självmål av SvT, och man utsätter sig för kritik från de grupper i samhället som har synpunkter på SvT och vill styra om programinnehållet. 

-Stjärne/Helin borde lägga korten på bordet. Jag är inte emot köpet som sådant, men rimligen har det stort allmänintresse hur SvT handskas med våra skattepengar, säger Jan Scherman till Idrottens Affärer.

Han har ett långt yrkesliv i medias tjänst och han värjer sig mot SvT- förhoppningen att OS kommer att samla svenska folket kring en forna tiders ”lägereld”,  det vill säga tiden före de kommersiella kanalernas intåg på den olympiska arenan.

-Vi har nyligen upplevt ett handbolls-VM i en konkurrerande kanal till SvT. Jag har inte upprörts av det och knappast någon annan heller, säger Jan Scherman.

Den olympiska rörelsen har under 2000-talet solkats av utbredd korruption mycket tvivelaktiga samarbetspartners, avslöjanden om dopning och senast har IOK-ordföranden Thomas Bach öppnat dörren för deltagare från Ryssland och Belarus, redan till  sommar-OS i Paris 2024.  Samtidigt som Rysslands hänsynslösa angreppskrig mot Ukraina fortsätter, och går in på andra året 24 februari i år.

-Ja det finns flera skäl till varför SvT bör överväga om skattebetalares pengar ska finansiera en rörelse som är befläckad med så stora frågetecken och nu till och med vill välkomna idrottsmän från krigs förande stater. Nej jag gillar det inte, fastslår Jan Scherman.

Bojkotta OS

Flera länder hotar redan IOK med ultimatum om ryska idrottare tillåts delta. I Lettland har utrikesminister Edgars Rinkevics satt ned foten och meddelat att nationen inte kommer att delta om IOK håller fast vid sitt beslut. Flera nationer väntas följa efter.

Peter Reinebo, verksamhetschef på SOK, Sveriges olympiska kommitté, framhåller att endast en bred FN-sanktion, eller liknande, kan stoppa ett svenskt OS-deltagande i Paris 2024 och Milano/Cortina 2026.

-Endast en sanktion av det slaget skulle få oss att överväga att skicka en svensk trupp, fastslår han.

Samma dag som det jublades i TV-huset på Gärdet över att ”OS är hemma igen” presenterade vd. Hanna Stjärne ett sparpaket på 100 miljoner kronor till 2025, ett belopp främst ska hämtas in via personalnedskärningar.

-Jag är inte överraskad, Stjärne/Helin måste förstås prioritera om i programverksamheten. Jag hade i stället  sett en ökad satsning på regionala nyheter och ett utbyggt korrespondent-nätverk i världen, menar Jan Scherman.

-Nu går SvT, med vidöppna ögon, in i idrottsvärldens mest kommersialiserade miljö. Ett gyllene tillfälle för sponsorer att företräda nationer som vi vanligen förknippar med sportwashing,.  Och en rättighetscirkus  som med stor marginal  överstiger vad skattefinansierad verksamhet egentligen tillåter, summerar Jan Scherman.

Hur stor del av skattebetalarnas pengar hamnar då hos IOK och högkvarteret i Lausanne? 

Vad vi vet är  att mediagiganten Discovery har betalat 12 miljarder  kronor för Europa-rättigheterna för perioden 2022-2032, det vill säga fyra olympiska spel. Vad som hänt nu är att EBU, Europeiska radiounionen,  tillsammans med 50 länder, bland dem Sverige, köpt loss rättigheter, av Discovery, för samma period. Dessa behåller rättigheter för sina betal TV kanaler.

Jan Scherman har i tidigare intervjuer gissat på en svensk OS-nota i storleksordningen 1 miljard kronor. Nu är han mer benägen att gissa på 700-800 miljoner kronor.

-Som skattebetalare har jag svårt att acceptera att allmänna medel används på ett sätt där mörkläggning råder. Det är bara tändmedel för de i samhället som ifrågasätter public service och som vill ha inflytande utifrån sin politiska hemvist, avslutar Jan Scherman.

SD vill exempelvis ha ett smalare utbud med tonvikt på nyheter och samhällsprogram, på  bekostnad av bland annat underhållning, ja sport får väl räknas dit.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockey- allsvenska Vita Hästen från Norrköping  har ansökt om konkurs vilket framgår av handlingar som lämnats in till Norrköpings tingsrätt.

Vid ett extra insatt årsmöte 27:e februari konstaterades att årets säsong lämnar ett underskott på 6,8 miljoner. Det aktiebolag som driver A-lags - verksamheten redovisade 4,6 miljoner i negativt eget kapital.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.