Kartell skapar turbulens i golf-Sverige

Söderköpings Golfklubb har lämnat in ett klagomål till Konkurrensverket och hänvisar till diskriminerande greenfeeavgifter hos ett stort antal golfklubbar i framför allt Göteborgsområdet, i Småland och i Stockholm.

Antalet golfspelare i Sverige som är villiga att betala för ett traditionellt medlemskap har minskat. Arbete, familjesituation och inte minst andra aktiviteter på¬verkar möjligheterna, och intresset, för att spela golf. Samtidigt har antalet golfbanor ökat och medfört en obalans mellan tillgång och efterfrågan för golfspel. Och i sin tur, en ny konkurren mellan klubbarna.

I Söderköping, liksom i andra föreningar, har man insett den här förändringen och här är medlemsavgifterna avsevärt lägre än i många andra klubbar där ilskan har tilltagit i takt med att spelare försvinner.

Strid med eget förbund

I syfte att stävja den nya konkurrenssituationen fattade Östergötlands Golfförbund i våras ett beslut om differentierade årsavgifter, vilket i korthet syftade till att straffa golfklubbar med alternativa medlemsformer. Söderköpings GK tog då strid mot sitt eget distriktsförbund och fick rätt i SGF:s Juridiska Nämnd, som upphävde beslutet.

Men, Juridiska nämndens beslut till trots, ett stort antal golfklubbar i Sverige (bl.a. i Göteborgsområdet, i Småland och i Stockholm) har enats om en förhöjd greenfeeavgift för medlemmar från Söderköpings GK och medlemmar från andra klubbar som erbjuder alternativa spelformer.

I Söderköpings GK har man fått nog och ger har lämnat ett klagomål till Konkurrensverket mot denna golfkartell. Klubben hävdar att det har skett långtgående försök att komma till samför¬stånd, men nu hoppas Söderköpings klubbchef, Lars Sandberg, att Konkurrensverkets prövning leder till en förändring:

- Det råder inte någon tvekan om att de aktuella greenfeeöverenskommelserna syftar till att stänga ute golfklubbar som Söderköpings GK från marknaden. När stallet är tomt, bits hästarna!

"Klassisk kartell"

- Vi litar därför på att Konkurrensverket agerar kraftfullt för att stävja detta beteende, som är direkt skadligt för konkurrensen på golfmarknaden, för de enskilda golfkonsumenterna och för golfsportens utveckling i Sverige.

Söderköpings Golfklubb biträds vid Konkurrensverket av Öberg & Associés, en nischad advokatfirma specialiserad på EU- och konkurrensrätt. Advokat Ulf Öberg anser att det handlar om en typisk priskartell:

- Detta ärende är golfsportens motsvarighet till fotbollens Bosman-mål. Även om golf i de flesta fall spelas utan överinseende av en domare, är jag ytterst förvånad över att etablerade golfklubbar hänger sig åt klassiskt kartellbeteende och tar lagen i egna händer för att skydda sina affärsintressen, säger Ulf Öberg.

Roger S (inte verifierad)

tors, 2009-10-08 12:50

1. Rätt ska vara rätt!

"I Söderköping, liksom i andra föreningar, har man insett den här förändringen och här är medlemsavgifterna avsevärt lägre än i många andra klubbar ...". Nej stopp och belägg, det var inte rätt beskrivet i artikeln. Såhär är det: Söderköping och andra likasinnade utbrytarklubbar med s k brevlådemedlemskap har inte lägre avgifter för sina medlemmar UTOM för distansmedlemmar, dvs de som inte förväntas komma och spela på "hemmabanan".

Gunnar (inte verifierad)

tors, 2009-10-08 13:14

2. Söderköping säljer golfspel på banor som dom inte äger!

Roger S har helt rätt. Det är inte med omtanke om golfsporten eller golfspelarna som Söderköping och några andra klubbar säljer mycket billiga medlemsskap. Dessa klubbar förväntar sig att övriga, seriösa golfklubbar ofta med stora ideella insatser skall hålla deras greenfeemedlemmar med banor. Tyvärr har inte SGF tagit i problemet på allvar utan dragit tillbaka ett antal förslag som var avsedda att stoppa den typen av oseriös medlemsvärvning som Söderköping och några andra klubbar sysslar med.

Markus (inte verifierad)

tors, 2009-10-08 13:55

3. Detta leder till.....

Att den totala medlemintäkten i golfsverige minskar och likvida problem blir vardag på de flesta klubbar pga ogenomtänkt kortsiktig tankegång från detta fåtal klubbar. Ett stort antal klubbar kommer att läggas ner och det kommer än en gång bli långa väntetider på de kvarvarande banorna. Detta i sin tur leder till att många golfare kommer välja alternativa sporter. Kontenta: Om inte detta stoppas kommer golf försvinna som folksport och Sverige kommer på sikt att försvinna som den framgångsrika nation vi är. Tänk att det kan vara en affärsidé att råna andra... Lösning: SGF bör först varna, sedan utesluta klubbar ur förbundet som motverkar den fina anda/tradition som bygger på rättvisa och ärlighet inom sporten.

Gunnar (inte verifierad)

tors, 2009-10-08 17:34

4. Vill man inte betala............

Att driva en golfklubb idag, med allt det innebär, är en stor börda som alla seriösa klubbar kämpar med. Vill man utnyttja dessa klubbar måsta man också vara villig att betala priset. Inte kan det vara rätt att medlemmar på distans får rätten att spela, officiellt handicap etc genom ett tel.samtal samt 5-600kr!

Fria Europa (inte verifierad)

tis, 2009-10-13 08:58

5. Kartell

Fakta är att förening som säljer konsumenträttslig tjänst skall betraktas som företag (fastslaget i Bosman). Att då gå ihop om priser är kartell. Golfklubbar skall konkurrera, inte samarbeta. Tramset om utbildning faller då det bara är relevant för förening, inte för företag. Enskild klubb får självfallet tacka nej till Greenfeekunder men inte efter överenskommelse särbehandla vissa. Det Göteborg gjort är fullt jämförbart med att H&M skulle begära 50 spänn extra per plagg av homosexuella. Svårare än så är det inte.

Golfliberal (inte verifierad)

ons, 2009-11-11 22:53

6. Diskrimering?

Bra att konkurrensverket uppmärksammar kartellbildningen och reagerar mot denna. Det vore dock ännu bättre om banorna öppnas för alla som vill spela. Jag förstår inte varför det överhuvudtaget ska krävas medlemskap i en golfklubb för att få spela golf ? Jag är med i två golfklubbar i Stockholmsregionen och har personligen inget emot någon som vill betala för att spela på "mina" hemmabanor. Om gästerna sedan spelar långsamt eller på annat sätt stör spelarna på banan så förväntar jag mig att golfvärdarna tar hand om den saken.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.