Stenhammar ger tio miljoner till SOK

Bondsonen från Östergötland hade sinne för affär och skapade sig en förmögenhet. Nedgrävda pooler var en av hans första lyckades idéer. Nu har Olof Stenhammar så han klarar sig och skänker SOK 10 miljoner kronor.

- Jag brinner för den olympiska rörelsen och hoppas att pengarna kan bidra till fortsatta svenska OS-framgångar, säger Stenhammar.
Pengarna går omgående till SOK:s talangprogram.

- Donationen gör att vi kan ge ytterligare minst fem talanger chansen att göra en hundraprocentig satsning mot kommande OS, säger SOK-basen Stefan Lindeberg till Dagens Industri.

Sällsynt med donationer i Sverige

Olof Stenhammar står för den största privata donationen till svensk idrott någonsin. Han gör något som är oerhört ovanligt i Sverige. Det är sällan som privatpersoner tar pengar ur plånboken och stöder just idrott.

Han var mannen bakom Stockholms OS-ansökan för 2004 och la ned hela sin själ för att lyckas i ambitionen. Med sina kontakter och resurser i form av både pengar och stab gav han kampanjen kraft. Ett par mycket intensiva år med mycket jobb ledde dock inte till att beveka IOK.

Men han är svag för idrott och olympiska spelen, så pass att han också vill se en vidareutveckling av svensk förmåga. Därför skänker han en så stor summa som 10 miljoner kronor till SOK.

Hemma på gården

Han är den verkliga entreprenören som med kraft och kunskap har samlat en förmögenhet. Olof Stenhammar grundade börsägaren OM, som senare blev OMX, och gjorde enligt DI en vinst på cirka 500 miljoner när Nasdaq köpte OMX 2008.

I dag lägger han mycket tid på sin egen anläggning, Siggesta Gård, som han utvecklar ideligen. Han har uppfört ett orangeri, renoverat herrgården och byggt upp en liten upplevelseindustri med ett konferenscenter (en ombyggd ladugård) som 2008 lockade 120 000 besökare.

- Det är en oerhört lönsam verksamhet om man inte är så enkelspårig att man bara räknar pengar, som Olof Stenhammar.

Vill inte kallas finansman

Han har också planer på att bygga ett hotell.

- Vi vill bli en åretruntanläggning och behålla gästerna längre. Byggstarten blir dock tidigast hösten 2010, jag vill först se utvecklingen på verksamheten.

I dag betraktar han sig som turistföretagare och jordbrukare.

- Jag gillar inte att kallas finansman, jag är ju egentligen en bonnjävel från Östergötland. 1972 tvingades familjen gå från gården och då beslöt jag att om jag någonsin fick råd skulle jag se till att få fast mark under fötterna, säger Olof Stenhammar till DI.

Fakta

Startade OM

Olof Stenhammar, 70, bondson från Östergötland som blev en av landets mest framgångsrika entreprenörer i finansbranschen.

Olof Stenhammar arbetade inom Bonnierföretagen och som aktiemäklare skaffade han sig kunskaper om mäklarbranschen och det gav honom idén till att 1985 starta marknadsplatsen Optionsmäklarna för handel med aktieoptioner. Avregleringen av finansmarknaderna hade inletts och innebar mycket gynnsamma villkor för aktiehandel. Optionsmäklarna blev OM-gruppen, OMX och sedemera NasdaqOMX som bland annat driver Stockholmsbörsen och Nasdaq-börsen i New York.

I mitten på 90-talet spirade ambitionen om att Stockholm skulle bli en OS-stad. 1997 valdes Stenhammar till ordförande i bolaget som skulle marknadsföra Stockholm inför OS 2004. IOK valde sedermera Aten och bolaget och Olof Stenhammar anklagades för att ha använt mutor i syfte att få ja till arrangemanget. Men efter en förundersökning friades de misstänkta.

Olof Stenhammars affärsverksamhet har ett koncernmoderbolag, Niccab, som är registrerat i Luxemburg.

Olof Stenhammar, som numera kallar sig bonde bor på Siggesta Gård utanför Stockholm. Hans framgångsrika affärer har gjort honom till miljardär och gott och väl det.
Källa: DI

Anonymous (inte verifierad)

tors, 2010-01-28 16:35

1. Hoppas det här sporrar andra

Hoppas det här sporrar andra förmögna människor att donera till SOK och andra idrottsorganisationer för att utveckla svensk idrott.

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

ATG:s ledning har ägnat mycket tid och ansträngningar till att bygga förtroende.

Nu kommer belöningen. Regeringen vill ge dagens ledning eget ansvar och det innebär att den statliga kontrollen upphör. Nyordningen ska gälla med start under 2025.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.