Svenskarna avvisar OS-bonus

Diskussionerna om svenska OS-bonusar går vidare. En maskot är vad en svensk vinnare får medan ett ryskt guld är värt en miljon kronor och ett amerikanskt 150 000 kr. Men två av tre svenskar tycker att det ska vara på det här viset.

Det är i en ny Sifo-undersökning som det framkommer att två av tre svenskar avvisar förslaget om bonusar.

- Det är ingen siffra som förvånar mig. Det finns flera faktorer som jag tror har påverkat den inställningen, säger Peter Reinebo, sportchef i SOK, till tidningen Svd som har beställt undersökningen av Sifo.

Svenska modellen gäller

Han pekar på faktorer som den svenska modellen, idrottskulturen och konjunkturen, men är även benägen att tro att de allmänna synpunkterna på bonusar till vissa förunnade kan påverka människors uppfattning.

SOK följer en bestämd linje. Pengar från regering och sponsorer ska komma ambitiösa idrottare till godo. De ska få möjlighet att kunna träna mera, avstå jobb och ändå ha pengar till en dräglig tillvaro.

Reinebo framhåller också att det är ”lite svenskt” att idrotta tack vare en inre drivkraft och inte beroende på begäret till pengar.

- Man vill få en möjlighet att göra det man älskar. Jag tror att många har den synen i Sverige och i det sammanhanget spelar eventuella prispengar en mindre roll, menar Reinebo i Svd.

Männen gillar bonusar

Det är framför allt de arbetslösa som avvisar tanken på bonusar i Sifo-undersökningen. I just den gruppen är det 82 procent som säger nej. Generellt är män, och då i åldern 15-29 år, mera positiva än kvinnor. 100 000 kronor vore lagom som guldbonus, anser den gruppen av män.

Peter Reinebo medger att det har funnits diskussioner med sponsorer om att skapa en slags pott för just bonusar inför OS.

- Men inget har landat i något avtal. Vi är självfallet villiga att diskutera sådana saker fortsättningsvis, samtidigt som vi också ska fortsätta att stärka det ordinarie arbetet i vår vanliga verksamhet.

Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt. 

I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.

En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.

Gothia Cup bara bara fortsätter att växa. Snart räcker inte ens Ulevi till för invigningen.  Där är det fullsatt intill sista decimetern vid öppningsshowen.

Arangörerna vill att så många som möjligt av gästerna från jordens alla hörn ska få vara med på inmarschen och uppleva den flera timmar långa musikshkavalkaden och det gigantiska fyrverkeriet på nära håll.

Sveriges största event, oavsett bransch eller sammanhang tar andan ur alla närvarande

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.

– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.

Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna. 

Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.

Viaplay Group värvar Jonas Karlsson som med erfarenhet  oh rutin som få andra ansluter till Viaplays sportredaktion där han främst kommer att jobba med golf och vintersport.

– Jag är supertaggad, säger Jonas .

I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.

I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan  Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm,  valts som nummer tre av Chicago.