Över 30 miljoner lockar längdåkarna

Jessica Lindell-Vikarby på glaciären. Det är hon och övriga alpina åkare som tjänar mest av stjärnorna inom vinteridrotterna. Men allt flera miljoner kronor pumpas in i längdskidåkningen.

Sedan tidigare har det varit känt att enbart i Världscupen stod totalt 20,7 miljoner på spel. Nu ska också VM-framgångar belönas.

Prispengar i VM för första gången

För första gången får längdåkarna prispengar under VM.

- Det var på tiden, säger skidåkarna med en mun.

De vet vad skidskyttar och de alpina åkarna har tjänat och undrat varför det har varit så orättvist.

Men vintern 2010/2011 blir den mest lukrativa någonsin för skidåkarna. I Världscupen, VM och övriga tävlingar uppgår prispnegarna till runt 30 miljoner kronor.

Åkarna ska få en del av kakan

Marcus Hellner var den mest framgångsrike åkaren förra säsongen och tog hem totalt 620 000 kronor i prispengar. Charlotte Kalla kom upp i 470 000 kronor. De stora pengar finns i sponsoruppdragen.

VM har varit en väg till just reklamuppdrag, men nu ger sig Fis (Internationella skidförbundet) och ger de främsta VM-åkarna prispengar.
Det betyder att ett VM-guld ger 110 000 kronor.

- Prispengarna har stått stilla i många år, de har inte höjt summorna men nu ger de betalt för VM och det tycker jag är bra. Det är väldigt många sponsorer som syns på tävlingar och rätt mycket pengar som går rakt in i Fis och det är klart att man har funderat över var de pengarna går. Jag tycker att pengarna även ska gå till de som tävlar, säger Marcus Hellner till Sportbladet.

Lätt tjänat, men uppdragen splittrar

Han har, ungefär som Björn Ferry, en uppfattning om det här med pengar:

- När man kan göra 20 000 kr och mer på en dag, jo, ibland lockar det, men det splittrar också.

Träningen och rytmen i allt vad man gör måste prioriteras, det är han Ferry överens om.

Vid skid-VM belönas de sex främsta åkarna medan de tre främsta lagen i stafetten får prispengar.

Så här ser fördelningen ut

Individuellt VM-guld: 110 000 kr.
VM-silver: 69 000 kr.
VM-brons: 41 000 kr.

Stafettseger/teamsprintseger: 103 000 till laget.
En seger i världscupen: 103 000 kronor.
Nya minitouren i Kuusamo: 1,6 miljoner kronor totalt.
Tour de ski: 7 miljoner kronor totalt.
 

Fakta

Prispengar inom skidsporten

Skidskytte, Världscupen
Individuella lopp.
1) 104 000 kr
2) 78 000 kr
3) 52 000 kr
Stafett (till laget)
1) 166 500 kr
2) 100 000 kr
3) 78 000 kr

Längdåkning, världscupen
Individuella lopp
1) 104 000 kr
2) 69 000 kr
3) 34 500 kr
Stafett (till laget)
1) 83 000 kr
2) 55 500 kr
3) 27 500 kr

Alpint, världscupen
1) 242 000 kr
2) 158 500 kr
3) 103 500 kr

”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Klädmärket Uniqlo kunde på tisdagen tillsammans  med SOK visa upp de nya kläderna för de svenska atleterna i OS och Paralympics i Paris. 
De svenska OS-satsningen beräknas totalt kosta dryga 100 miljoner.  Den 24 juli, en onsdag, inleds tävlandet men invigningen sker den 26 juli med avslutning söndagen den 11 augusti 2024.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.