Golf-Sverige klarar halv-miljongränsen

Med en hårsmån klarar Golf-Sverige att behålla över en halv miljon spelare. Antalet registrerade spelare är 500 179 och bland dem finns drygt 23 000 nya spelare.

Landets golfklubbar har haft bekymmer och orosdagarna är inte över. Medlemmar lägger klubborna på hyllan och skälen är många.

Avhopparstudie ger besked

Svenska Golfförbundet har gjort en avhopparstudie under 2009 och där framkommer att många slutar för att de inte känner sig hemma i klubben, att de blivit dåligt bemötta eller att de som är höghandicappare känner sig stressade av ”golfpoliser” som jagar dem ute på banan, skriver golf.se.

Att sluta är något som vederbörande har funderat på i tre-fyra år, vilket också innebär att klubben ändå kan via olika insatser påverka beslutet.

- De som befinner sig mest på marginalen är de som spelar få ronder, samt de som har högre handicap. De känner inte att de utvecklas och tycker inte att det är lika kul. Så det är en viktig uppgift för klubbarna att fånga in dem, och hjälpa dem vidare, säger Gunnar Håkansson, förbundets generalsekreterare.

En strukturomvandling

2004 var ett rekordår, men sedan dess har många lämnat sporten och en strukturomvandling har tvingat golf-Sverige till nya åtgärder.

- Vissa golfare har valt bort medlemskapet helt och hållet, och det är så klart negativt för klubbarnas ekonomi. Men samtidigt ser vi att svenskarna fortsätter spela golf i stor utsträckning och där är det inte samma nedgång, säger Håkansson.

Strömmen av spelare som föredrar de så kallade greenfeeklubbarna har minskat och en orsak uppges vara att de mer traditionella klubbarna har infört olika former av medlemskap. Den flexibiliteten är en överlevnadsfråga på många orter.

23 000 nya medlemmar

- Tittar man på de senaste fyra-fem åren så har det hänt väldigt mycket på kort tid. Golfbranschen har utvecklats snabbt och det finns fortfarande stort intresse för sporten. Det visar antalet nya medlemmar varje år. Och klubbarna är bra på att anpassa sig till den nya situationen, säger Håkansson till golf.se.

Sålunda redovisas drygt 23 000 nya medlemmar under 2010 och dessutom började 8 000 före detta medlemmar att spela igen. Men det råder en stor omsättning och totalt var det flera människor som slutade än som började spela.

- Det kommer att vara den viktigaste åtgärden under 2011, att jobba för att rekrytera nya medlemmar – men framförallt att bli bättre på att ta hand om befintliga golfare. Det borde ju vara lättare att behålla dem som redan spelar golf än att jaga nya medlemmar, säger Håkansson.

Då hamnar de i riskzonen

I de fortsatta försöken att vända trenden kan klubbarna ta hjälp av Golfens IT-system (GIT) där man kan se vilka medlemmar som spelar mycket, litet, när och med vem. De som inte besöker banorna mer än några enstaka gånger hamnar i riskzonen, dvs de är på väg ur golfgemenskapen.

- Det är en positiv trend för golfen att intresset är fortsatt stort. Men nu har vädret mycket större inverkan på klubbarnas ekonomi, påtalar Håkansson som också tror att faktorer som en sen vår, en het sommar med fotbolls-VM påverkade intresset.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.