Golf-Sverige klarar halv-miljongränsen

Med en hårsmån klarar Golf-Sverige att behålla över en halv miljon spelare. Antalet registrerade spelare är 500 179 och bland dem finns drygt 23 000 nya spelare.
Annons

Landets golfklubbar har haft bekymmer och orosdagarna är inte över. Medlemmar lägger klubborna på hyllan och skälen är många.

Avhopparstudie ger besked

Svenska Golfförbundet har gjort en avhopparstudie under 2009 och där framkommer att många slutar för att de inte känner sig hemma i klubben, att de blivit dåligt bemötta eller att de som är höghandicappare känner sig stressade av ”golfpoliser” som jagar dem ute på banan, skriver golf.se.

Att sluta är något som vederbörande har funderat på i tre-fyra år, vilket också innebär att klubben ändå kan via olika insatser påverka beslutet.

- De som befinner sig mest på marginalen är de som spelar få ronder, samt de som har högre handicap. De känner inte att de utvecklas och tycker inte att det är lika kul. Så det är en viktig uppgift för klubbarna att fånga in dem, och hjälpa dem vidare, säger Gunnar Håkansson, förbundets generalsekreterare.

En strukturomvandling

2004 var ett rekordår, men sedan dess har många lämnat sporten och en strukturomvandling har tvingat golf-Sverige till nya åtgärder.

- Vissa golfare har valt bort medlemskapet helt och hållet, och det är så klart negativt för klubbarnas ekonomi. Men samtidigt ser vi att svenskarna fortsätter spela golf i stor utsträckning och där är det inte samma nedgång, säger Håkansson.

Strömmen av spelare som föredrar de så kallade greenfeeklubbarna har minskat och en orsak uppges vara att de mer traditionella klubbarna har infört olika former av medlemskap. Den flexibiliteten är en överlevnadsfråga på många orter.

23 000 nya medlemmar

- Tittar man på de senaste fyra-fem åren så har det hänt väldigt mycket på kort tid. Golfbranschen har utvecklats snabbt och det finns fortfarande stort intresse för sporten. Det visar antalet nya medlemmar varje år. Och klubbarna är bra på att anpassa sig till den nya situationen, säger Håkansson till golf.se.

Sålunda redovisas drygt 23 000 nya medlemmar under 2010 och dessutom började 8 000 före detta medlemmar att spela igen. Men det råder en stor omsättning och totalt var det flera människor som slutade än som började spela.

- Det kommer att vara den viktigaste åtgärden under 2011, att jobba för att rekrytera nya medlemmar – men framförallt att bli bättre på att ta hand om befintliga golfare. Det borde ju vara lättare att behålla dem som redan spelar golf än att jaga nya medlemmar, säger Håkansson.

Då hamnar de i riskzonen

I de fortsatta försöken att vända trenden kan klubbarna ta hjälp av Golfens IT-system (GIT) där man kan se vilka medlemmar som spelar mycket, litet, när och med vem. De som inte besöker banorna mer än några enstaka gånger hamnar i riskzonen, dvs de är på väg ur golfgemenskapen.

- Det är en positiv trend för golfen att intresset är fortsatt stort. Men nu har vädret mycket större inverkan på klubbarnas ekonomi, påtalar Håkansson som också tror att faktorer som en sen vår, en het sommar med fotbolls-VM påverkade intresset.

Kontinuitet och långsiktighet  stavas Växjö Lakers, hockeyns mästarlag för tredje gången sedan 2015.

Över hela det småländska bygget svävar Piteåbördige, 57-årig entreprenör, industrialist och förre ordföranden Anders Öhmans ande.

- Jag vill rekrytera personer som är bättre än mig själv, lär han sagt när han blev tillfrågad om koden till lyckade rekryteringar.

Efter en tid med tillåtelse om enbart åtta åskådare på publika evenemang låter 500 som en utopi. Men det är fakta och ska vara trovärdigt, för det kommer från högsta vederbörande.

Idrottsminister Amanda Lind sa det i en TT-intervju med Sveriges Radio på fredagsförmiddagen. Regeringens förslag är formulerat: från 17 maj ska 500 åskådare tillåtas, under förutsättning att smittoläget medger..

Svenska Bordtennisförbundet knyter samarbetsavtal med Karlskrona. Det är en tre-årig överenskommelse med fokus å på bordtennisevenemang.

Inledningsvis är det ett träningsläger för dam- och herrlandslagen i början av juli inför OS i Tokyo i sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Vi är så glada. De här pengarna gör verkligen stor skillnad för oss. Våra idrottare har inte samma förutsättningar till ekonomisk stöttning som aktiva inom övrig elitidrott, så det här stödet är väldigt välkommet och ger oss en möjlighet att hjälpa våra paralympier  

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Riksidrottsnämnden, RIN (”idrottens högsta domstol”) ger Boden Hockey rätt i den inflammerade striden med ligaorganisationen Hockeyettan. Domen kan inte överklagas och är ett svårt bakslag för Svenska Ishockeyförbundet, som av RIN anmodas att skriva om sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

I domen har RIN ogiltigförklarat kravet på medlemskap i Hockeyettan enligt SIF:s tävlingsbestämmelser. För Boden Hockeys del är 1,5 års kamp för föreningsfrihet, bibehållet självstyre och principen om avtalsfrihet nu klargjord.

En synnerligen ovanlig värvning - danska Odense värvar BK Häckens huvudtränare Andreas Alm. Han lämnar BK Häcken när EM-uppehållet inleds i början av juni.

Hans klybbyte sker lagom när spekulationerna om att han löpte risk att bli sparkad efter Häckens bedrövliga inledning på allsvenskan.