Golf-Sverige klarar halv-miljongränsen

Med en hårsmån klarar Golf-Sverige att behålla över en halv miljon spelare. Antalet registrerade spelare är 500 179 och bland dem finns drygt 23 000 nya spelare.

Landets golfklubbar har haft bekymmer och orosdagarna är inte över. Medlemmar lägger klubborna på hyllan och skälen är många.

Avhopparstudie ger besked

Svenska Golfförbundet har gjort en avhopparstudie under 2009 och där framkommer att många slutar för att de inte känner sig hemma i klubben, att de blivit dåligt bemötta eller att de som är höghandicappare känner sig stressade av ”golfpoliser” som jagar dem ute på banan, skriver golf.se.

Att sluta är något som vederbörande har funderat på i tre-fyra år, vilket också innebär att klubben ändå kan via olika insatser påverka beslutet.

- De som befinner sig mest på marginalen är de som spelar få ronder, samt de som har högre handicap. De känner inte att de utvecklas och tycker inte att det är lika kul. Så det är en viktig uppgift för klubbarna att fånga in dem, och hjälpa dem vidare, säger Gunnar Håkansson, förbundets generalsekreterare.

En strukturomvandling

2004 var ett rekordår, men sedan dess har många lämnat sporten och en strukturomvandling har tvingat golf-Sverige till nya åtgärder.

- Vissa golfare har valt bort medlemskapet helt och hållet, och det är så klart negativt för klubbarnas ekonomi. Men samtidigt ser vi att svenskarna fortsätter spela golf i stor utsträckning och där är det inte samma nedgång, säger Håkansson.

Strömmen av spelare som föredrar de så kallade greenfeeklubbarna har minskat och en orsak uppges vara att de mer traditionella klubbarna har infört olika former av medlemskap. Den flexibiliteten är en överlevnadsfråga på många orter.

23 000 nya medlemmar

- Tittar man på de senaste fyra-fem åren så har det hänt väldigt mycket på kort tid. Golfbranschen har utvecklats snabbt och det finns fortfarande stort intresse för sporten. Det visar antalet nya medlemmar varje år. Och klubbarna är bra på att anpassa sig till den nya situationen, säger Håkansson till golf.se.

Sålunda redovisas drygt 23 000 nya medlemmar under 2010 och dessutom började 8 000 före detta medlemmar att spela igen. Men det råder en stor omsättning och totalt var det flera människor som slutade än som började spela.

- Det kommer att vara den viktigaste åtgärden under 2011, att jobba för att rekrytera nya medlemmar – men framförallt att bli bättre på att ta hand om befintliga golfare. Det borde ju vara lättare att behålla dem som redan spelar golf än att jaga nya medlemmar, säger Håkansson.

Då hamnar de i riskzonen

I de fortsatta försöken att vända trenden kan klubbarna ta hjälp av Golfens IT-system (GIT) där man kan se vilka medlemmar som spelar mycket, litet, när och med vem. De som inte besöker banorna mer än några enstaka gånger hamnar i riskzonen, dvs de är på väg ur golfgemenskapen.

- Det är en positiv trend för golfen att intresset är fortsatt stort. Men nu har vädret mycket större inverkan på klubbarnas ekonomi, påtalar Håkansson som också tror att faktorer som en sen vår, en het sommar med fotbolls-VM påverkade intresset.

Hockey- allsvenska Vita Hästen från Norrköping  har ansökt om konkurs vilket framgår av handlingar som lämnats in till Norrköpings tingsrätt.

Vid ett extra insatt årsmöte 27:e februari konstaterades att årets säsong lämnar ett underskott på 6,8 miljoner. Det aktiebolag som driver A-lags - verksamheten redovisade 4,6 miljoner i negativt eget kapital.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.