Golf-Sverige klarar halv-miljongränsen
Landets golfklubbar har haft bekymmer och orosdagarna är inte över. Medlemmar lägger klubborna på hyllan och skälen är många.
Avhopparstudie ger besked
Svenska Golfförbundet har gjort en avhopparstudie under 2009 och där framkommer att många slutar för att de inte känner sig hemma i klubben, att de blivit dåligt bemötta eller att de som är höghandicappare känner sig stressade av ”golfpoliser” som jagar dem ute på banan, skriver golf.se.
Att sluta är något som vederbörande har funderat på i tre-fyra år, vilket också innebär att klubben ändå kan via olika insatser påverka beslutet.
- De som befinner sig mest på marginalen är de som spelar få ronder, samt de som har högre handicap. De känner inte att de utvecklas och tycker inte att det är lika kul. Så det är en viktig uppgift för klubbarna att fånga in dem, och hjälpa dem vidare, säger Gunnar Håkansson, förbundets generalsekreterare.
En strukturomvandling
2004 var ett rekordår, men sedan dess har många lämnat sporten och en strukturomvandling har tvingat golf-Sverige till nya åtgärder.
- Vissa golfare har valt bort medlemskapet helt och hållet, och det är så klart negativt för klubbarnas ekonomi. Men samtidigt ser vi att svenskarna fortsätter spela golf i stor utsträckning och där är det inte samma nedgång, säger Håkansson.
Strömmen av spelare som föredrar de så kallade greenfeeklubbarna har minskat och en orsak uppges vara att de mer traditionella klubbarna har infört olika former av medlemskap. Den flexibiliteten är en överlevnadsfråga på många orter.
23 000 nya medlemmar
- Tittar man på de senaste fyra-fem åren så har det hänt väldigt mycket på kort tid. Golfbranschen har utvecklats snabbt och det finns fortfarande stort intresse för sporten. Det visar antalet nya medlemmar varje år. Och klubbarna är bra på att anpassa sig till den nya situationen, säger Håkansson till golf.se.
Sålunda redovisas drygt 23 000 nya medlemmar under 2010 och dessutom började 8 000 före detta medlemmar att spela igen. Men det råder en stor omsättning och totalt var det flera människor som slutade än som började spela.
- Det kommer att vara den viktigaste åtgärden under 2011, att jobba för att rekrytera nya medlemmar – men framförallt att bli bättre på att ta hand om befintliga golfare. Det borde ju vara lättare att behålla dem som redan spelar golf än att jaga nya medlemmar, säger Håkansson.
Då hamnar de i riskzonen
I de fortsatta försöken att vända trenden kan klubbarna ta hjälp av Golfens IT-system (GIT) där man kan se vilka medlemmar som spelar mycket, litet, när och med vem. De som inte besöker banorna mer än några enstaka gånger hamnar i riskzonen, dvs de är på väg ur golfgemenskapen.
- Det är en positiv trend för golfen att intresset är fortsatt stort. Men nu har vädret mycket större inverkan på klubbarnas ekonomi, påtalar Håkansson som också tror att faktorer som en sen vår, en het sommar med fotbolls-VM påverkade intresset.
Mest lästa just nu
Zlatan Ibrahimovic är van vid att gå vinnande ur kamper. Men nu tvingas han acceptera en förlust. En dom i Stockholms tingsrätt slår fast att en hyresgäst får bo kvar Zlatans och Helena Segers hus på Östermalm i Stockholm.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.