Golf-Sverige klarar halv-miljongränsen

Med en hårsmån klarar Golf-Sverige att behålla över en halv miljon spelare. Antalet registrerade spelare är 500 179 och bland dem finns drygt 23 000 nya spelare.

Landets golfklubbar har haft bekymmer och orosdagarna är inte över. Medlemmar lägger klubborna på hyllan och skälen är många.

Avhopparstudie ger besked

Svenska Golfförbundet har gjort en avhopparstudie under 2009 och där framkommer att många slutar för att de inte känner sig hemma i klubben, att de blivit dåligt bemötta eller att de som är höghandicappare känner sig stressade av ”golfpoliser” som jagar dem ute på banan, skriver golf.se.

Att sluta är något som vederbörande har funderat på i tre-fyra år, vilket också innebär att klubben ändå kan via olika insatser påverka beslutet.

- De som befinner sig mest på marginalen är de som spelar få ronder, samt de som har högre handicap. De känner inte att de utvecklas och tycker inte att det är lika kul. Så det är en viktig uppgift för klubbarna att fånga in dem, och hjälpa dem vidare, säger Gunnar Håkansson, förbundets generalsekreterare.

En strukturomvandling

2004 var ett rekordår, men sedan dess har många lämnat sporten och en strukturomvandling har tvingat golf-Sverige till nya åtgärder.

- Vissa golfare har valt bort medlemskapet helt och hållet, och det är så klart negativt för klubbarnas ekonomi. Men samtidigt ser vi att svenskarna fortsätter spela golf i stor utsträckning och där är det inte samma nedgång, säger Håkansson.

Strömmen av spelare som föredrar de så kallade greenfeeklubbarna har minskat och en orsak uppges vara att de mer traditionella klubbarna har infört olika former av medlemskap. Den flexibiliteten är en överlevnadsfråga på många orter.

23 000 nya medlemmar

- Tittar man på de senaste fyra-fem åren så har det hänt väldigt mycket på kort tid. Golfbranschen har utvecklats snabbt och det finns fortfarande stort intresse för sporten. Det visar antalet nya medlemmar varje år. Och klubbarna är bra på att anpassa sig till den nya situationen, säger Håkansson till golf.se.

Sålunda redovisas drygt 23 000 nya medlemmar under 2010 och dessutom började 8 000 före detta medlemmar att spela igen. Men det råder en stor omsättning och totalt var det flera människor som slutade än som började spela.

- Det kommer att vara den viktigaste åtgärden under 2011, att jobba för att rekrytera nya medlemmar – men framförallt att bli bättre på att ta hand om befintliga golfare. Det borde ju vara lättare att behålla dem som redan spelar golf än att jaga nya medlemmar, säger Håkansson.

Då hamnar de i riskzonen

I de fortsatta försöken att vända trenden kan klubbarna ta hjälp av Golfens IT-system (GIT) där man kan se vilka medlemmar som spelar mycket, litet, när och med vem. De som inte besöker banorna mer än några enstaka gånger hamnar i riskzonen, dvs de är på väg ur golfgemenskapen.

- Det är en positiv trend för golfen att intresset är fortsatt stort. Men nu har vädret mycket större inverkan på klubbarnas ekonomi, påtalar Håkansson som också tror att faktorer som en sen vår, en het sommar med fotbolls-VM påverkade intresset.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.