Larmrapporten visar krisen

Skandinavisk elitfotboll är i kris efter en miljardförlust under 2009 och 2010. Anders Olshov, chefanalytiker vid Öresundsinstitutet har gjort en analys som visar hur elitfotbollen i såväl Sverige, Norge som Danmark går svåra tider till mötes – om inte något radikalt sker. Han föreslår att klubbarna startar en skandinavisk fotbollsliga.

- De har otroligt låg intäktsnivå och tappar konkurrenskraft successivt.

I genomsnitt har 1 000 åskådare försvunnit per match och totalt har de skandinaviska klubbarna förlorat närmare en miljard kronor under de två senaste åren. 

Rapporten bevisar nedgången

Anders Olshov, själv fotbollsintresserad men också chefsanalytiker vid Öresundsinstitutet som är specialiserat på samhällsekonomiska analyser, presenterar en alarmerande rapport.

Av analysen framgår att den skandinaviska fotbollen, trots FC Københavns framgångar i Champions League, blir allt sämre. Det råder en ofantlig skillnad jämfört med glansåren 1979-1995.

- Man ser både på det sportsliga och ekonomiska resultaten hur Allsvenskan är på starkt nedåtgående. Konkurrenskraften blir bara allt sämre.

"MFF är för dåliga"

Han har på nära håll följt framför allt FC Köpenhamn och Malmö FF under flera år.

- Efter flera års ansträngningar nådde FCK framgång. Men de har, liksom flera andra danska klubbar, haft problem och frågan är vad som hade hänt hos Köpenhamnsklubben om de inte hade lyckats nu.

- Jag hör också hur MFF menar att "Nu ska vi äntligen ut i Europa". I själva verket är de med internationella mått så dåliga att de får mycket svårt att hävda sig.

Lägst intäkter i Allsvenskan

De danska och norska klubbarna har gjort förluster på motsvarande 600 respektive 350 miljoner kronor de senaste två åren, medan förlusterna i allsvenskan uppgår till knappt 40 miljoner kronor.

- Men allsvenskan har förvandlats till en låginkomstliga med lägst intäkter, minst publik och det svagaste sportsliga resultatet av de tre ligorna.

Anders Olshov pekar på att Allsvenskans intäkter utgör enbart 60-63 procent av intäkterna i både Superligaen och Tippeligaen och 25 procent av Real Madrids intäkter.

- En orsak är de uppseendeväckande låga TV-intäkterna som per invånare uppgår till hälften mot i Norge, en fjärdel mot i Danmark och en tiondel mot i England.

TV-intäkterna är för låga

Han konstaterar också att Malmö FF:s TV-intäkter utgör en hundradel av Real Madrids.

Allsvenskan är ett av de länder i hela Europa som har lyckats sämst i Champions League under 2000-talet. Och Olshov ser inga skäl till att tro att det ska bli bättre i framtiden.

Han efterlyser både självrannsakan och debatt i Sverige och menar att det är enda vägen till förbättring.

Måste diskutera krisen

- De svenska klubblagens utförsbacke är obestridlig och borde föranleda en omfattande debatt om svensk fotboll, Allsvenskan och om det ansvar som företrädarna för Svenska Fotbollförbundet har för kräftgången, kommenterar Anders Olshov.

Han föreslår en skandinavisk liga för att skapa en bredare topp i de tre länderna. Då skulle intäkterna från både TV och sponsorer öka, det skulle bli bättre motstånd för lagen i varje match och och dessutom bättre publikgenomsnitt än i dagens tre nationella ligor, anser han.

- Det bör vara möjligt för en skandinavisk liga att bli minst lika bra som Nederländernas och att Sverige, Danmark och Norge oftare har ett lag som inte bara når Champions League, utan också tar sig vidare till åttondels- och kvartsfinalerna, bedömer Anders Olshov.

Där finns åskådare och sponsorer

- Jag kan se en liga om tolv lag, fyra från varje land, och det är nödvändigt med klubbar från storstäder. Det är där publiken finns och likaså sponsorer.

- I dag finns det många stora bolag med verksamhet i flera länder och de skulle säkerligen vara intresserade av en skandinavisk liga. Det skulle öppna större möjligheter och chansen till större pengar, säger Anders Olshov som inser att det också finns hinder.

- Det är inte säkert att UEFA skulle acceptera en skandinavisk liga omedelbart, men skulle samtliga tre skandinaviska fotbollförbund ställa sig bakom skulle UEFA i längden ha svårt att säga nej. En jämförelse kan göras med nuvarande Champions League som drevs fram av de europeiska storklubbarna, delvis genom hot om att skapa en egen superliga.

 Han har svårt att se hur fotbollen annars kan utvecklas.

- Det är dags för de skandinaviska klubbarna och fotbollsförbunden att agera och förändra villkoren.

Krävs dubblt så många TV-miljoner

I en intervju med TT menar Svensk Elitfotbolls ordförande, Bosse Johansson, att klubbarna är inne på samma linje som den här undersökningen visar.

- Den bekräftar vad vi själva har kommit fram till, säger Johansson som tycker att det har funnits en negativ trend i 20 år.

- Det har vi för avsikt att ändra på, fastslårhan, väl medveten om att TV-ersättningen måste bli avsevärt högre.

- Mellan 11 och 12 miljoner får klubbarna i snitt. Ska vi klättra in bland de 15 bästa på Europarankingen krävs att vi dubblar den summan.

Bosse Johansson säger också att klubbarna har inlett en debatt om vad som måste förändras.

Thomas Ejderhov

Fair Play (inte verifierad)

tors, 2010-12-16 12:18

1. Med mössan i handen

Det är naturligtvis högt på tiden att Svensk Elitfotboll spänner musklerna och själva förhandlar fram och tar hand om pengarna för TV-matcherna i Allsvenskan och Superettan. I stället för att stå med mössan i handen och ta emot det som bjuds. Under alltför många år har större delen av dessa TV-pengar nämligen stannat hos Svenska Fotbollförbundet, eftersom dess ordförande Lars-Åke Lagrell tagit på sig rollen som förhandlare både för klubbarna och landslaget i klump. Merparten av TV-pengarna har sedan stannat hos förbundet trots att det är klubbarna som dragit in dem. Naivt så det förslår!

Anonymous (inte verifierad)

tors, 2010-12-16 12:52

2. Plastigt så det förslår

Snacka om plastigt skrivbordsprodukt, som kommer från en person som tydligen helt saknar förståelse för vad fotboll handlar om. Vem vill se nån platstig lika med danska och norska lag? Ja det fick vi ju se under Royal League. Det kommer aldrig att funka. TV-pengar och intäkter från sponsorer kommer inte strömmande för att nån drabbas av vild hybris och tror på under. Man måste jobba för att TV-pengarna blir större men om Allsvenskan ska mördas då är svensk fotboll förlorad. För alltid.
Färjestad ärSHL-ishockeyns mest välmående förening, med ett eget kapital på 150 miljoner, men har nuryggen mot väggen och tvingas vinna fyra matcher i rad för att överleva kvartsfinalserien mot Rögle, på nionde plats i grundserien.
Ännu har inget lag i SHL:s historia, på 41 försök, lyckats med den bedriften.
 För Färjestads BK, tabelletta och mästare säsongen 2021-2022, totalt 10 SM-.guld och 21 finaler, har allt gått snett i jakten på 2024 års mästartrofé, Le Mat pokalen. 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.