- Alla måste få tillträde till idrotten

”Alla får spela bowling, tennis, bordtennis, badminton etc. men alla får uppenbarligen inte spela golf. Detta trots att Svenska Golfförbundets stolta vision lyder ”Alla ska ges möjlighet att spela golf efter sina förutsättningar…”, skriver Anna Öqvist, Jochum Söderström, Pelle Sättare i en debattartikel och ser samma mönster i många sporter. Idrotts-Sverige står inför stora förändringar.

Tre VD/klubbchefer och initiativtagarna till golfens tankesmedja ser hur inte bara golfen förändras i grunden, det samma sker i hela idrotts-Sverige:

"Vi slåss om samma kunder"

”Eftersom viljan att vara med i en klubb eller förening minskar generellt i landet slår det igenom även i golfsporten. Det leder till att antalet aktiva medlemmar i golfklubbar successivt minskar för varje år.

Landets klubbar och anläggningar slåss alltså om samma kunder på en krympande marknad, som tillåts fortsätta krympa genom ett omodernt och trögt beslutssystem”.

De menar att även människor som inte är medlemmar i någon golfklubb  ska få spela: ”Det är dags att låta alla, även de föreningslösa, få tillträde till våra golfbanor.

"Kan inte strunta i kunderna"

För att nå framgång i allt tuffare ekonomiskt klimat måste varje golfanläggning hitta sin egen nisch och målgrupp”.

Slutligen konstaterar trion:

”Det som möjliggör en stor del av golfen i Sverige idag är effektiv och seriös affärsverksamhet. I vilken annan affärsverksamhet struntar man i att bearbeta en stor kundgrupp?”.

Här är debattartikeln:

Vi vill också vara med!

Det är dags att lämna det omoderna och tröga beslutssystemet inom golfen och öppna upp för alla som är intresserade av sporten! Besluten måste komma närmare klubbar och anläggningar där golfen utövas. Idag saknas ofta tillräcklig förankring mellan distriktsordföranden och de som sköter klubbar och anläggningar.

Alla får spela bowling, tennis, bordtennis, badminton etc. men alla får uppenbarligen inte spela golf. Detta trots att Svenska Golfförbundets stolta vision lyder – ”Alla ska ges möjlighet att spela golf efter sina förutsättningar…”

Ett exempel på hur golfen framtida goda utveckling och expansion hotas är det krampaktiga sättet att hålla fast vid den otidsenliga kollektivanslutningsmodellen, där ett aktivt medlemskap i en klubb krävs för att får spela på landets banor. Det är dags att låta alla, även de föreningslösa, få tillträde till våra golfbanor.

Vid Golfens Tankesmedjas möte om golfens framtid på Bosön på Lidingö i november 2010 deltog representanter från golfens samtliga organisationer i landet, inklusive Svenska Golfförbundet (SGF). Diskussionerna fördes i ett klimat där det var ”högt i tak” och en tydlig signal från mötet var att vi kommer att se mer olikheter än likheter inom golfen i framtiden.

Sedan dess har tyvärr ytterst lite hänt.

För att nå framgång i allt tuffare ekonomiskt klimat måste varje golfanläggning hitta sin egen nisch och målgrupp, vilket bäddar för en fokuserad verksamhet som leder till ekonomisk stabilitet. Vid diskussionerna om olikheter och framtidens organisation på mötet rådde stor enighet om att nuvarande strukturer kommer att behöva förändras för att bättre möta framtidens behov.

Vid mötet uttrycktes också att SGF i framtiden bör fokusera mer på idrotten golf och inte arbeta brett med frågor som rör driften av golfanläggningarna. Det ska istället lämnas åt de direkt berörda.

Det är idag kanske endast fem-tio procent av golfarna som är föreningsaktiva och är med och fattar beslut om golfens framtid. Det är dags att ge övriga 90-95 procent chansen att påverka utvecklingen.

Ett exempel på bristande inflytande är hur golfens elektroniska bokningssystem GIT fungerar. Idag säljer man centralt annonsplats på boknings- och tävlingsbekräftelser som kan vara direkt kontraproduktivt för klubbarna. På en bekräftelse på starttid på till exempel Lidingö GK kan golfaren få ett erbjudande från en annan närbelägen klubb. Klubbarna måste själva ha inflytande över det som skickas ut från klubben. Det är ju faktiskt klubbarna som under tre år har betalat hela investeringen på ca 75 miljoner för systemet.

GIT-systemet är tyvärr heller inte öppet för alla som är intresserade av golf. För att få boka i systemet måste man vara aktiv medlem i en golfklubb. I Golfförbundets egen omvärldsanalys konstateras att 1,2 miljoner svenskar spelar golf eller är intresserade av att göra det.

Antalet personer som ges möjlighet att boka och köpa greenfee via vårt eget affärssystem uppgår till knappt 500 000 svenskar, nämligen de som har ett aktivt medlemskap i en golfklubb. De övriga cirka 700 000 svenskarna med golfintresse lämnas därhän, utan möjlighet till denna service.

Eftersom viljan att vara med i en klubb eller förening minskar generellt i landet slår det igenom även i golfsporten.

Det leder till att antalet aktiva medlemmar i golfklubbar successivt minskar för varje år. Landets klubbar/anläggningar slåss alltså om samma kunder på en krympande marknad, som tillåts fortsätta krympa genom ett omodernt och trögt beslutssystem.

Det som möjliggör en stor del av golfen i Sverige idag är effektiv och seriös affärsverksamhet. I vilken annan affärsverksamhet struntar man i att bearbeta en stor kundgrupp?

Om vi inte snabbt ges möjligheter att kunna vända oss till golfare också utanför klubbarna kommer sporten att fortsätta kräftgången. Ett sådant beslut möjliggörs bäst om klubbar och anläggningar får ett ökat inflytande i golfens beslutsprocess.

Så här tycker vi, vad tycker ni?

Anna Öqvist, Jochum Söderström, Pelle Sättare

Bo Thyselius (inte verifierad)

mån, 2011-11-07 09:35

1. Alla måste få spela golf

Hej Delar helt o fullt skribenternas åsikter. Golfen lever i mångt o mycket i en "dåtid" som måste förändras i nutid för att kunna möta en framtid i takt med dess krav o förutsättningar. SGF borde aktivt gå före o visa på olika alternativ. Bo Thyselius Uppsala

Paul (inte verifierad)

mån, 2011-11-07 09:58

2. Begränsning

Jag förutsätter att de 700 000 som vill spela golf men inte är med i en klubb fortfarande avkrävs golfvett. I annat fall lär det sluta än fler golfare, du ronderna kan ta än längre tid, samt i skall inte glömma, den golfboll gör ont. Detta ingår i golfvettet. Sedan blir kanske standarden på banan lidande, om man inte är " utbildad "

Anette Orav (inte verifierad)

mån, 2011-11-07 09:59

3. Tillträde till spel på Sveriges golfbanor

Det är en utbredd missuppfattning att det skulle finnas ett krav på ett medlemskap i en klubb för att får spela på landets banor. Så är det inte alls!! Det är helt och hållet upp till varje klubb att avgöra vem som är välkommen att spela på banan. Däremot är det korrekt att man inte kan boka tider via GIT om man inte är aktiv medlem i någon klubb, men det är väl en helt annan problematik. Anette Orav

Hans Lenkert (inte verifierad)

mån, 2011-11-07 10:25

4. Bra exempel

Grödinge GK tycker jag är ett bra exempel på att öppna upp golfen. 18- håls, 9-håls och 6 håls-bana. Trevligt bemötande av golfare och icke golfare, möjlighet att hyra utrustning, Pay- and play, kan bli klubbmedlem till rimlig avgift, shopen förklarar tålmodigt och de har en inbjudande hemsida. Men mest var det bemötandet som var så trevligt när jag kom som ny golfare. Visst finns risken med längre speltider men det går ju att gå igenom. Intrnetbokning tycker jag dock inte är en marginalfråga utan en viktig konkurrensfördel som alla bör kunna nyttja.

Leif Mattsson (inte verifierad)

mån, 2011-11-07 14:19

5. Alla får spela!

Klart att alla som vll skall få spela. Säkerheten kräver en del grundkunskaper men det är nog inte problemet. Viktigare är att vi måste hitta sätt att håla banorna i gott skick och även utvecklas i takt med tiden. och det kräver pengar - stora pengar. Glöm inte bort att många medlemmar har finansierat banbyggandet i Sverige med höga insatser som i dag inte är värda en golfboll ens. Utan dessa "galna" satsningar skulle vi inte ha så många banor och väldigt få skulle kunna spela. Så det är dags att vända på frågeställningarna nu. Det är ingen som hindras att spela, men var finns pengarna som gör det möjigt för oss att spela på många, välplacerde och välskötta banor. Inte ens regeringen får fart på besluten att golf är en sport väl värd att stötta som andra motionsindrotter. Alltså återstår kommersiellt drivna banor och det lär inte gynna bredden! Klart att vi måste tänka om när det gäller medlemskap och inlåsningseffekter mm. Och hur många golfspelare får plats i en klubb? Vi kan ha flera tusen medlemmar, det intressanta är hur många rundor varje medlem spelar på hemma banan! och vad vill an betala? Bra att man diskuterar "kunden i focus" men det låter som om det finns pengar att ösa ur jorden för att hålla banorna vid liv och låta alla spela. Skicka en tanke till alla galna golfare som för några tiotal år sedan satsade sparpengar för att kunna spela (och erbjuda många andra att spela) och kom med några bra förslag till hur ekonomin skall se ut för att låta "alla spela" // Leif Mattsson

Bocaj (inte verifierad)

mån, 2011-11-07 16:49

6. Det finns gott om plats

Vad är det som hindrar dessa 700 000 golfintresserade att ta kontakt med någon klubb? Nu utgår jag från min egen verklighet, boende i en liten kommun i västra Östergötland som innehåller två klubbar med sammanlagt 36 hål. Inom en fyramilsradie finns ytterligare sammanlagt 152 hål att välja bland. Såvitt jag är nya medlemmar välkomna. Det är möjligt att vissa storstadsklubbar har inträdeskö men jag tror att i övriga Sverige ser det ut som i Östergötland.

Stefan Bengtsson (inte verifierad)

mån, 2011-11-07 18:49

7. Avskaffa golfdistriktet så är golfens problem lösta?

De tre erfarna och engagerade klubbcheferna Anna Öqvist, Jochum Söderström och Pelle Sättare har skrivit en debattartikel som är värd att diskutera. Det är också bra att Dan Persson i Idrottens affärer uppmärksammar artikeln så att fler kan delta i debatten - även vi dinosaurier som ser ett större värde i att golfen i Sverige ingår i och leds av ett RF-förbund. Litet överraskad blir jag dock när Dan Persson i sin slutkläm verkar utropa golfdistrikten till de stora bovarna och tycks se avskaffandet av distrikten som en del i lösningen på golfanläggningarnas utmaningar? Det tror jag inte att Anna, Jochum och Pelle vågar hoppas på... Dan vet kanske inte hur relativt litet distriktens verksamhet kostar golfspelarna, ca 20 kr per medlem och år, och hur mycket distrikten uträttar i form av juniorutveckling, tävlingar, seriespel, miljöfrågor, utbildning och en massa andra aktiviteter som stöd för golfklubbarna och idrotten golf. Nästan all distriktsverksamhet bedrivs ideellt och värdet av de ideella insatserna är enormt mätt i pengar, liksom i ungdomsutveckling, välbefinnande osv. Jag känner dessutom de tre artikelförfattarna och deras klubbar som hängivna förespråkare för golfidrotten och de har ansenliga personliga meriter att falla tillbaka på inom golfen, så det föreligger knappast någon meningsskiljaktighet om värdet av idrotten golf. Mitt råd till Dan Persson blir därför: Börja med att gå in på golfdistriktens hemsidor, t ex vår hemsida http://www.sgdf.se/, och läs våra verksamhetsplaner, så får du bättre grepp om vad t ex golfarna i Stockholm får för 22 kronor per år. Läs t ex om hur "SGDF vänt trenden i juniorgolfen" på http://www.sgdf.se/extra/news/?module_instance=1&navid=23. Där finns också vår verksamhetsplan under rubriken SGDFs Höstmöte. Att de flesta golfare mest spelar för sitt höga nöjes skull och för den nyttiga motionen, hindrar inte att vi vill bidra till att den svenska golfsporten kan skörda nya framgångar nationellt och internationellt. Då behövs ett starkt idrottsförbund, nationellt och regionalt, såväl som engagerade idrottsledare i lokala golfklubbar. Sedan är det en helt annan sak att de flesta golfanläggningar behöver öka sina intäkter och att den intäktsökningen måste komma från alla intresserade golfare, inte bara de traditionella medlemsavgifterna. Dan Persson skriver: "Nu behövs inte distrikten, i synnerhet inte som politiska maktcentra. Skall golfen återskapa någon form av fungerande demokrati är distrikten det största hotet." Jag är alltså som ordförande i landets största golfdistrikt det största hotet mot demokrati inom golfen. Jo man tackar! Stefan Bengtsson, ideellt arbetande ordförande i Stockholms Golfförbund
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.