Sjuke elittränaren har samlat in 1 miljon

Björn Hellkvist är elittränaren som tvingades hoppa av när han insjuknade i Parkinsons sjukdom. Alldeles före jul drabbades han av svåra kramper, men har nu fått lämna sjukhuset och kan konstatera att hans stiftelse snart har samlat in 1 miljon kronor.

- Nu känner jag mig rätt okay, även om det är kraftiga svängningar, berättar Björn Hellkvist, en målmedveten 34-åring som tvingades avbryta karriären som hockeytränare. Han var mycket uppskattad av spelarna i Rögle och många följde hans arbete i hockey-Sverige.

Han hade inget val

Den 2 oktober samlade han hela gänget och med tårar i ögonen meddelade han att skakningarna och besvären tilltog och han hade hade inget annat val än att sluta. Det var en tragisk stund och spelarna tvingades motvilligt acceptera att deras favorittränare inte kunde fortsätta.

Just då, under augusti och början på augusti, blev Björn Hellkvist allt sämre.

- Jag tappade tolv kilo och sjukdomen tog över tillvaron, berättar han.

Med ambulans till sjukhus

Sedan dess har han tvingats ta starkare mediciner för att dämpa svåra kramper, men under den senaste tiden har han ändå blivit sämre.

En dryg vecka före jul fick han ett mycket starkt krampanfall hemma i huset i Ängelholm. Han hade svårt att få luft, svimmade och fördes med ambulans till Skånes universitetssjukhus i Lund.

Nu berättar han om vad som hände:

- Det visade sig att jag hade fått en infektion på luftrören och det ledde till att jag inte kunde andas. De här kamperna har förvärrats i takt med en felmedicinering.

Kom hem till jul

Han tillbringade en vecka på sjukhuset, men fick komma hem lagom till jul:

- Nu har jag bättre mediciner och får inga epileptiska kramper längre.

Men skakningarna, oron och tröttheten finns där hela tiden.

- Jag känner ändå en övertygelse om att en gång komma tillbaka till båset, säger han bestämt och med övertygande röst.

- Jag har stöd av mycket bra läkare som också tror att jag ska kunna återvända en dag.

Hjärnoperation

Målsättningen är att Björn Hellkvist ska genomgå en DBS-operation (Deep Brain Stimulation).

- En vanlig behandling för människor med Parkinson och de flesta, ja, nästan alla blir bättre.

- Men ska de in i min hjärna ska jag veta att det ger resultat.

Under våren ska han successivt minska medicineringen och fram mot sommaren kan det bli aktuellt med en operation.

Stiftelsen fick succéstart

Björn Hellkvist är fortfarande anställd av Rögle BK.

- Nu har jag semester fram till den 3 januari, säger han med ett leende.

Han har kvar olika uppgifter inom klubben, både som specialtränare och som medlem av sportgruppen.

Men han lägger också mycket tid på sin egen stiftelse, ”Shaking Generation”. Efter bara några månader har hans ansträngningar att samla in pengar till förmån för Parkinsonsjuka gett nära 1 miljoner kronor!

Arrangemang ger pengar

- Det har gått över förväntan. Och mer är på gång.

Han själv föreläser runt om i södra Sverige och via företag och skolor når han ut till många människor. Rögle BK har haft samlat in pengar vid matcher, Leksand likaså. Överskottet från Sylveresterloppet i Båstad den 31 december går till stiftelsen och den 27 januari blir det full fart i Helsingborg med 24-timmars marathon, ett dygn fyllt av en rad olika aktiviteter.

- Mer ska det bli, säger han bestämt.

Thomas Ejderhov

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Ett antal män utnyttjade sina positioner inom ridsporten och hade sexuella relationer med minderåriga flickor. Under flera års tid var det olika personer som larmade om missförhållandena till förbundet men åtgärder mot männen uteblev. 

Händelserna började istället diskuteras på sociala medier och en kvinnlig dressyrdomare straffades – inte männen.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.