Sjuke elittränaren har samlat in 1 miljon

Björn Hellkvist är elittränaren som tvingades hoppa av när han insjuknade i Parkinsons sjukdom. Alldeles före jul drabbades han av svåra kramper, men har nu fått lämna sjukhuset och kan konstatera att hans stiftelse snart har samlat in 1 miljon kronor.

- Nu känner jag mig rätt okay, även om det är kraftiga svängningar, berättar Björn Hellkvist, en målmedveten 34-åring som tvingades avbryta karriären som hockeytränare. Han var mycket uppskattad av spelarna i Rögle och många följde hans arbete i hockey-Sverige.

Han hade inget val

Den 2 oktober samlade han hela gänget och med tårar i ögonen meddelade han att skakningarna och besvären tilltog och han hade hade inget annat val än att sluta. Det var en tragisk stund och spelarna tvingades motvilligt acceptera att deras favorittränare inte kunde fortsätta.

Just då, under augusti och början på augusti, blev Björn Hellkvist allt sämre.

- Jag tappade tolv kilo och sjukdomen tog över tillvaron, berättar han.

Med ambulans till sjukhus

Sedan dess har han tvingats ta starkare mediciner för att dämpa svåra kramper, men under den senaste tiden har han ändå blivit sämre.

En dryg vecka före jul fick han ett mycket starkt krampanfall hemma i huset i Ängelholm. Han hade svårt att få luft, svimmade och fördes med ambulans till Skånes universitetssjukhus i Lund.

Nu berättar han om vad som hände:

- Det visade sig att jag hade fått en infektion på luftrören och det ledde till att jag inte kunde andas. De här kamperna har förvärrats i takt med en felmedicinering.

Kom hem till jul

Han tillbringade en vecka på sjukhuset, men fick komma hem lagom till jul:

- Nu har jag bättre mediciner och får inga epileptiska kramper längre.

Men skakningarna, oron och tröttheten finns där hela tiden.

- Jag känner ändå en övertygelse om att en gång komma tillbaka till båset, säger han bestämt och med övertygande röst.

- Jag har stöd av mycket bra läkare som också tror att jag ska kunna återvända en dag.

Hjärnoperation

Målsättningen är att Björn Hellkvist ska genomgå en DBS-operation (Deep Brain Stimulation).

- En vanlig behandling för människor med Parkinson och de flesta, ja, nästan alla blir bättre.

- Men ska de in i min hjärna ska jag veta att det ger resultat.

Under våren ska han successivt minska medicineringen och fram mot sommaren kan det bli aktuellt med en operation.

Stiftelsen fick succéstart

Björn Hellkvist är fortfarande anställd av Rögle BK.

- Nu har jag semester fram till den 3 januari, säger han med ett leende.

Han har kvar olika uppgifter inom klubben, både som specialtränare och som medlem av sportgruppen.

Men han lägger också mycket tid på sin egen stiftelse, ”Shaking Generation”. Efter bara några månader har hans ansträngningar att samla in pengar till förmån för Parkinsonsjuka gett nära 1 miljoner kronor!

Arrangemang ger pengar

- Det har gått över förväntan. Och mer är på gång.

Han själv föreläser runt om i södra Sverige och via företag och skolor når han ut till många människor. Rögle BK har haft samlat in pengar vid matcher, Leksand likaså. Överskottet från Sylveresterloppet i Båstad den 31 december går till stiftelsen och den 27 januari blir det full fart i Helsingborg med 24-timmars marathon, ett dygn fyllt av en rad olika aktiviteter.

- Mer ska det bli, säger han bestämt.

Thomas Ejderhov

Färjestad ärSHL-ishockeyns mest välmående förening, med ett eget kapital på 150 miljoner, men har nuryggen mot väggen och tvingas vinna fyra matcher i rad för att överleva kvartsfinalserien mot Rögle, på nionde plats i grundserien.
Ännu har inget lag i SHL:s historia, på 41 försök, lyckats med den bedriften.
 För Färjestads BK, tabelletta och mästare säsongen 2021-2022, totalt 10 SM-.guld och 21 finaler, har allt gått snett i jakten på 2024 års mästartrofé, Le Mat pokalen. 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.