Sjuke elittränaren har samlat in 1 miljon

Björn Hellkvist är elittränaren som tvingades hoppa av när han insjuknade i Parkinsons sjukdom. Alldeles före jul drabbades han av svåra kramper, men har nu fått lämna sjukhuset och kan konstatera att hans stiftelse snart har samlat in 1 miljon kronor.
Annons

- Nu känner jag mig rätt okay, även om det är kraftiga svängningar, berättar Björn Hellkvist, en målmedveten 34-åring som tvingades avbryta karriären som hockeytränare. Han var mycket uppskattad av spelarna i Rögle och många följde hans arbete i hockey-Sverige.

Han hade inget val

Den 2 oktober samlade han hela gänget och med tårar i ögonen meddelade han att skakningarna och besvären tilltog och han hade hade inget annat val än att sluta. Det var en tragisk stund och spelarna tvingades motvilligt acceptera att deras favorittränare inte kunde fortsätta.

Just då, under augusti och början på augusti, blev Björn Hellkvist allt sämre.

- Jag tappade tolv kilo och sjukdomen tog över tillvaron, berättar han.

Med ambulans till sjukhus

Sedan dess har han tvingats ta starkare mediciner för att dämpa svåra kramper, men under den senaste tiden har han ändå blivit sämre.

En dryg vecka före jul fick han ett mycket starkt krampanfall hemma i huset i Ängelholm. Han hade svårt att få luft, svimmade och fördes med ambulans till Skånes universitetssjukhus i Lund.

Nu berättar han om vad som hände:

- Det visade sig att jag hade fått en infektion på luftrören och det ledde till att jag inte kunde andas. De här kamperna har förvärrats i takt med en felmedicinering.

Kom hem till jul

Han tillbringade en vecka på sjukhuset, men fick komma hem lagom till jul:

- Nu har jag bättre mediciner och får inga epileptiska kramper längre.

Men skakningarna, oron och tröttheten finns där hela tiden.

- Jag känner ändå en övertygelse om att en gång komma tillbaka till båset, säger han bestämt och med övertygande röst.

- Jag har stöd av mycket bra läkare som också tror att jag ska kunna återvända en dag.

Hjärnoperation

Målsättningen är att Björn Hellkvist ska genomgå en DBS-operation (Deep Brain Stimulation).

- En vanlig behandling för människor med Parkinson och de flesta, ja, nästan alla blir bättre.

- Men ska de in i min hjärna ska jag veta att det ger resultat.

Under våren ska han successivt minska medicineringen och fram mot sommaren kan det bli aktuellt med en operation.

Stiftelsen fick succéstart

Björn Hellkvist är fortfarande anställd av Rögle BK.

- Nu har jag semester fram till den 3 januari, säger han med ett leende.

Han har kvar olika uppgifter inom klubben, både som specialtränare och som medlem av sportgruppen.

Men han lägger också mycket tid på sin egen stiftelse, ”Shaking Generation”. Efter bara några månader har hans ansträngningar att samla in pengar till förmån för Parkinsonsjuka gett nära 1 miljoner kronor!

Arrangemang ger pengar

- Det har gått över förväntan. Och mer är på gång.

Han själv föreläser runt om i södra Sverige och via företag och skolor når han ut till många människor. Rögle BK har haft samlat in pengar vid matcher, Leksand likaså. Överskottet från Sylveresterloppet i Båstad den 31 december går till stiftelsen och den 27 januari blir det full fart i Helsingborg med 24-timmars marathon, ett dygn fyllt av en rad olika aktiviteter.

- Mer ska det bli, säger han bestämt.

Thomas Ejderhov

Mitt i bedrövelsen kommer glädjebeskedet – RF och Fotbollförbundet  har lyckats skrapa ihop 35 miljoner kronor som delas ut som stöd  i stöd till de allsvenska lagen, Klubbarna i herrallsvenskan får dela på nästan 27 miljoner och de i damallsvenskan får  knappt 3 miljoner.

Är det en ny affärsidé, eller..?För att nyttja entréhallen vid Tegera arena som vaccinationscentral tar Leksands IF 3 000 kr per dag. Några mil bort väljer Smedjebackens kommun  att inte ta en krona i betalning för att att regionen ska kunna använda Barken Arena i samma syfte.

I Jens Linds hyllade TV- dokumentär om Sven Tumba berättas om  en insamlingsstiftelse till förmån för barn och ungdomar i Sydafrika. Målbilden är att utföra en samhällsnyttig insats, bland annat genom att utbilda lärare och bygga skolor i Durban-regionen.

Det officiella namnet var Sven Tumba Sport for Education Insamlingsstiftelse.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Rådgivnings- och revisionsföretaget EY blir ny huvudpartner till Svensk Innebandy. Det signerade avtalet sträcker sig över 2023 och innebär att EY blir huvudpartner för de svenska landslagen, de allsvenska serierna, SM-finalen samt officiell partner för Svenska Cupen. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

IFK Göteborg förstärker truppen med Marek Hamsik – en sensationell övergång och av många betraktad som allsvenskans fräckaste värvning genom tiderna.

 Denoch slovakiske storstjärnan kom till Göteborg på söndagen, undersöktes av läkare på måndagen då han också besökte Kamratgården och skrev sedan på ett sex månader långt kontrakt med IFK.