Unik miljonsatsning tack vare Arvsfonden

Tack vare 2,1 miljoner kronor från Allmänna Arvsfonden inleds en unik satsning i Sverige. i3 är ett projekt som ska ge fler personer med funktionsnedsättning en möjlighet att vara aktiva inom idrotten.

Syftet är att skapa möjligheter för fler personer att bli en del av idrotten, som aktiva, ledare eller med idrotten som yrke och i vilken förening som helst. Här finns dolda resurser, helt enkelt. Och nu finns pengar att uppnå målet.

De ska få coachning   

- Utbildningar, anställningar, rekrytering och uppsökande verksamhet i en perfekt mix kommer att beröra många personer med funktionsnedsättning. Dessa kommer att coachas in på nya spännande spår, säger Per Olof Bergkvist,utvecklingskonsulent hos SHIF/SPK.

Framgången med bidragsansökan hos Allmänna Arvsfonden  som beviljade 2 130 000 kronor under 2012 som är första året i det treåriga projektet.

Projektet är ett samarbete mellan Furuboda KompetensCenter, som är initiativtagare och projektledare, Svenska Handikappidrottsförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté (SHIF/SPK) samt Skåneidrotten.

Sisu tar hand om utbildningen

Ett första steg är en ledarutbildning riktad till personer med funktionsnedsättning som vill vara engagerade inom idrotten.

SISU idrottsutbildarna ansvarar för utbildningen, där nytänkande ska kombineras med redan etablerade och fungerande metoder.

I utbildningen ingår praktik; att möta barn och ungdomar på skolor, i föreningar eller genom habiliteringsverksamhet, för att visa på möjligheten att idrotta och hjälpa till att skapa kontakt med föreningslivet.

Ett mobilt team

- Genom att SISU är rikstäckande räknar vi med att kunna sprida erfarenheterna från projektet nationellt, säger utvecklingschef Nils-Ola Nilsson på Skåneidrotten.

i3 kommer att skapa ett mobilt team, som ska stödja och förstärka arbetet ute i de lokala idrottsföreningarna för att öka deras möjligheter att ta emot enskilda personer med olika behov.

- Vi är övertygade om att många fler kan bli aktiva inom idrotten. Om fler klubbar får ökade kunskaper och stöd när det gäller att möta personer med andra förutsättningar än de som redan är aktiva, då blir det lättare att öppna sin verksamhet, säger projektledaren Peter Svensson.


Nils Lindgren (inte verifierad)

tors, 2012-02-02 17:00

1. Projekt

Hej. IFK-Umeå, Umeå kommun, V-bottes/ Umeå-HKF och HSO driver också ett AAF projekt som påminner om det projekt ni driver. Vårt projekt heter Umeåmodellen för ledsagning. Vi vill skapa ett webb baserat kompliment till det befintliga ledsagningssystemet via facebook, där det allmänna föreningslivet (idrotts och kulturföreningar) skall spela en aktiv och viktig roll. Hör gärna av er så berättar jag mer och besök gärna vår h-sida. www.umeamodellen.se...//Nils L

Nils Lindgren (inte verifierad)

tors, 2012-02-02 17:04

2. Glömde

Hej igen :) Ni har ett bra och viktigt projekt...Kul...//Nils L.

RF:s ordförande Björn Eriksson är bekymrad över Svenska Ishockeyförbundets ovilja att lösa pågående konflikt i Hockeyettan. Han hävdar att Riksidrottsnämndens, RIN:s beslut, måste efterlevas.

-Om inte förbundet rättar sig efter RIN-beslutet och ändrar i sina tävlingsbestämmelser (paragrafen 6:1) så kan RS (Riksidrottsstyrelsen) sätta ned foten och gå in och ändra i ishockeyn regelverk, framhåller Björn.

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

I onsdags – den första december – släpptes biljetterna till VM i handboll 2023 för herrar. Två dygn senare har 22 procent av den totala biljettkapaciteten i Sverige sålts – eller närmare 50 000 biljetter!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Initiativet ”Drömträffen” har genomförts i regi av Svenska Innebandyförbundet i samarbete med tv-distributören Allente – ett  annorlunda påhittet som blev mycket lyckat. Syftet är att fler ungdomar ska aktiveras  via en tävling där priset är en träff  med sina förebilder  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

JVM-turneringarna i ishockey, 26 december till 6 januari, i Nordamerika har blivit självklara höjdpunkter för fansen. Räkna med det samma i år. TV-matcherna under helgerna och mellandagarna missar ingen. I år sker det annorlunda att SVT och Nent Group delar på sändningarna.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.