Kvar i elitserien, men utan pengar?
Kampen kan tyckas vara hopplös och frågan är om det verkligen finns förutsättningar för att driva elithockey i Timrå.
I tio år har klubben brottats med en ekonomi som inte räcker till ambitionen.
Ständiga behov av nya pengar
2000 tog Timrå steget upp i elitserien och klubben fick stegvis överta hallen via ett ett avtal med kommunen. Överlåtelsen innebar i princip att klubben fick anläggningen som gåva.
När hallen skulle moderniseras klarade inte inte Timrå IK det på egen hand. Men tack vare ett kommunalt investeringsbidrag, EU-pengar och klubbens egna insatser genomfördes renoveringen 2003.
Samtidigt enades klubben och kommunen om en avbetalningsplan över 27 år. Succesivt skulle TIK bli ägare till hallen.
Har aldrig betalat
Nu framkommer att Timrå IK aldrig har betalat några pengar utan i stället har kommunen gett ett finansieringsbidrag på samma belopp som klubben skulle betala
De här överenskommelserna ska ha kostat kommunen 75 miljoner kronor, enligt Sundsvalls Dagblad.
Nu överväger Timrå kommun ett beslut om att påskynda avbetalningsplanen för att hallen snabbare skall övergå i klubbens ägo. Lösningen ska bestå av att det kommunala finansieringsbidraget till Timrå IK höjs.
Kämpar mot skuldberg
Klubbdirektör Lars Nolander och övriga i klubbens ledning kämpar mot ett skuldberg.
På onsdagen betalades en skatteskuld på nästan 600 000 kronor. Ytterligare 3,6 miljoner måste fram inom de närmaste dagarna.
Orden från sa Tommy von Fielitz, verkställighetschef vid kronofogden, ekar hela tiden:
- Vi väntar inte länge. Om pengarna inte kommer in måste vi se över möjligheterna att gå vidare till utmätning.
Vädjar om hjälp
Nu kvarstår 6,3 miljoner kronor av skatteskulden och av den summan ska 3,6 miljoner vara betalda på måndag.
- Det är det vi siktar på. Vi ska betala allt och vi ska komma på fötter, säger Lars Nolander.
Han sitter i dagliga samtal med antingen kommunen, banken eller sponsorer om han inte träffar alla samtidigt.
- Jag känner mig säker på att vi kommer lösa det, säger klubbdirektören Nolander till Dagbladet i Sundsvall.
Måste vara optimist
4,8 miljoner kronor i utlovat förskott på ett driftsbidrag från Timrå kommun kommer inte förrän om tre veckor.
- På något sätt behöver vi mer hjälp från näringslivet eller banken och framförallt handlar det om att vi vill ha en chans att få långfristiga lån, säger Lars Nolander.
Hans förhoppningar inkluderar också 3,2 miljoner kronor miljoner i obetalda fakturor från olika partners.
- Eftersom det dröjer innan vi får in de här pengarna och pengarna från kommunen så måste vi på något sätt lyckas låna pengar så vi kan betala skulderna som vi har. Vi kommer att behöva tänja på dagarna som vi egentligen inte har, säger Lars Nolander.
Han är och måste vara optimist.
"Vårt främsta varumärke"
Ett kommunalt förskott om 10 miljoner kronnor 2010 gav egentligen bara ett tillfälligt andrum. Bara i fjol hade klubben 57 betalningsförelägganden och problemen har bara fortsatt.
Förutom skatteskulder på 7 miljoner krävs minst 10 miljoner för att fortsätta driften.
Klubben kan inte annat än att vädja om hjälp.
- Vi måste komma ihåg att klubben är kommunens främsta varumärke vilket vi måste värna, säger kommunalrådet Ewa Lindstrand (S) till SVT.
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham erbjuds han ett nytt kontrakt. Det nya avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Hans karriär utgör en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott.
Vågar jag? (inte verifierad)
lör, 2012-03-31 19:44
1. Plse.....
...lös detta på något sätt, annars finns risk att dygårn klarar sig.