Kvar i elitserien, men utan pengar?

Sex raka segrar innebär att Timrå IK kan säkra en fortsättning i elitserien i kväll. Men kampen utanför rinken är svårare. Skatteskulder om 7 miljoner ska betalas. Utan välvilja från banken, kommunen och stora partners går klubben under.

Kampen kan tyckas vara hopplös och frågan är om det verkligen finns förutsättningar för att driva elithockey i Timrå.

I tio år har klubben brottats med en ekonomi som inte räcker till ambitionen.

Ständiga behov av nya pengar

2000 tog Timrå steget upp i elitserien och klubben fick stegvis överta hallen via ett ett avtal med kommunen.  Överlåtelsen innebar i princip att klubben fick anläggningen som gåva.

När hallen skulle moderniseras klarade inte inte Timrå IK det på egen hand. Men tack vare ett kommunalt investeringsbidrag, EU-pengar och klubbens egna insatser genomfördes renoveringen 2003.

Samtidigt enades klubben och kommunen om en avbetalningsplan över 27 år. Succesivt skulle TIK bli ägare till hallen.

Har aldrig betalat

Nu framkommer att Timrå IK aldrig har betalat några pengar utan i stället har kommunen gett ett  finansieringsbidrag på samma belopp som klubben skulle betala

De här överenskommelserna ska ha kostat kommunen 75 miljoner kronor, enligt Sundsvalls Dagblad.

Nu överväger Timrå kommun ett beslut om att påskynda avbetalningsplanen för att hallen snabbare skall övergå i klubbens ägo. Lösningen ska bestå av att det kommunala finansieringsbidraget till Timrå IK höjs.

Kämpar mot skuldberg

Klubbdirektör Lars Nolander och övriga i klubbens ledning kämpar mot ett skuldberg.

På onsdagen betalades en skatteskuld på nästan 600 000 kronor. Ytterligare 3,6 miljoner måste fram inom de närmaste dagarna.

Orden från sa Tommy von Fielitz, verkställighetschef vid kronofogden, ekar hela tiden:

- Vi väntar inte länge. Om pengarna inte kommer in måste vi se över möjligheterna att gå vidare till utmätning.

Vädjar om hjälp

Nu kvarstår 6,3 miljoner kronor av skatteskulden och av den summan ska 3,6 miljoner vara betalda på måndag.

- Det är det vi siktar på. Vi ska betala allt och vi ska komma på fötter, säger Lars Nolander.

Han sitter i dagliga samtal med antingen kommunen, banken eller sponsorer om han inte träffar alla samtidigt.

- Jag känner mig säker på att vi kommer lösa det, säger klubbdirektören Nolander till Dagbladet i Sundsvall.

Måste vara optimist

4,8 miljoner kronor i utlovat förskott på ett driftsbidrag från Timrå kommun kommer inte förrän om tre veckor.

- På något sätt behöver vi mer hjälp från näringslivet eller banken och framförallt handlar det om att vi vill ha en chans att få långfristiga lån, säger Lars Nolander.

Hans förhoppningar inkluderar också 3,2 miljoner kronor miljoner i obetalda fakturor från olika partners.

- Eftersom det dröjer innan vi får in de här pengarna och pengarna från kommunen så måste vi på något sätt lyckas låna pengar så vi kan betala skulderna som vi har. Vi kommer att behöva tänja på dagarna som vi egentligen inte har, säger Lars Nolander.

Han är och måste vara optimist.

"Vårt främsta varumärke"

Ett kommunalt förskott om 10 miljoner kronnor 2010 gav egentligen bara ett tillfälligt andrum. Bara i fjol hade klubben 57 betalningsförelägganden och problemen har bara fortsatt.

Förutom skatteskulder på 7 miljoner krävs minst 10 miljoner för att fortsätta driften.

Klubben kan inte annat än att vädja om hjälp.

- Vi måste komma ihåg att klubben är kommunens främsta varumärke vilket vi måste värna, säger kommunalrådet Ewa Lindstrand (S) till SVT.

Vågar jag? (inte verifierad)

lör, 2012-03-31 18:44

1. Plse.....

...lös detta på något sätt, annars finns risk att dygårn klarar sig.

- Vi vill ha stabilitet, vi måste också vara lyhörda för verkligheten. Det är ansträngt i många av våra klubbar., säger Hockeybasen Anders Larsson.

Verkligheten i SHL är att lönenivån väcker uppseende, inte minst efter en analys av kreditupplysningsföretaget, CreditSafe. 

I en sammanställning av företag med högst snittlöner i landets kommuner är Örebro Elithockey AB i topp i Örebro kommun bland alla bolag. SHL-laget Örebro HC:s moderbolag har 65 anställda och en årslön på i snitt 774 000 kronor.  Då ingör ändå inte Lön till styrelse och vd. 

SHL-ettan Brynäs nobbades helt av Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam då han presenterade sin trupp till Beijer Hockeys Games, 6-9 februari,  då Avicci Arena återinvigs efter en totalrenovering i miljard-klassen.

Ingen Brynäs-spelare föll Sam Hallam i smaken, det är förstås anmärkningsvärt. Som nykomling har Brynäs krossat allt motstånd, slagit knock på förhandstipsen i höstas och framstår nu som en seriös guldkandidat

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.

Viaplays utbud just nu är av rekordformat.Skidor i mängd är vi vana vid. Nnyligen förlängdes alla rättigheter för all skidsport, med undantag för skidskytte, till och med säsongen 2030.

Närmast kan vi se fram emot  hockeyns Nations Cup  i Montreal, Kanada och Boston, USA med Sverige, Finland, USA och Kanada. samt senaste tillskottet, Fotbollsmagasinet Tiki-Taka.

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.