Storsponsorn i miljardgranskning

Mikael Fahlander är den som har har finansierat Örebros hockeysatsning de senaste åren. Utan hans pengar hade bl a värvningarna av alla spelare aldrig varit möjliga. Men nu misstänker Skatteverket att ett av hans bolag på ett olagligt sätt skickat 1 miljard kronor ur landet.

Åtskilliga bolag som sysslar med personlig assistans granskas av Skatteverket. Mikael Fahlander och Ibrahim Kadra var tidigt ute på den här marknaden och startade Assistansia 2001 för att sedan växa mycket snabbt.

Omsättningen ökade snabbt

Redan första året var omsättningen 10 miljoner kronor och vid årsskiftet 2003/2004 hade antalet anställda och omsättning mer än tiofaldigats. Samtidigt steg lönsamheten till rekordnivåer.

På Assistansias hemsida beskrev ägarna att de redan som 20-åringar i mitten av 90-talet hjälpte Kadras funktionshindrade bror med myndighetskontakter. Det ledde till att flera människor med funktionsnedsättning fick vetskap om deras insatser och att "det gick upp för oss att det verkligen behövdes några som vi".

Fahlander och Kadra såg vilka möjligheter handikappreformen innebar – och de skulle tjäna stora pengar. Assistansia blev känt och 2008 fick Fahlander och hans kompanj möjighet att sälja bolaget för 1 miljard kronor.

Avancerat skatteupplägg

De använde ett ”avancerat skatteupplägg” som innebar att försäljningen blev helt skattefri. Nu har Skatteverket börjat titta närmare på förfarandet.

- Det här är ett typiskt utslag av Jante-lagen som säger att ingen i Sverige får ha finare bilar än andra, kommenterar Mikael Fahlander som betonar:

- Allt är helt lagligt. Det är en skattegranskning, inte en brottsutredning.. Det är inte olagligt att skatteplanera, däremot kan Skatteverket ha åsikter om hur skatt ska betalas.

- Vi sålde onoterade dotterbolag och då utgår ingen skatt vare sig i Sverige eller Luxemburg. Vi gjorde precis samma sak som stora bolag i Sverige har gjort många gånger. Man kan ha olika åsikter om detta men lagen är mycket tydlig.

Stod bakom upprustningen

Under de här åren har Mikael Fahlander stått bakom upprustningen i Örebro Hockey. Många har noterat hur hockeyklubben fått oväntat stora resurser och kunnat köpa in ett stort antal spelare.

Däremot har det aldrig framkommit hur stora belopp som han har satsat i verksamheten.

Skatteverket hävdar nu att ett av Fahlanders bolag har överfört inte mindre än 1 miljard kronor till egna bolag i Luxemburg samtidigt som företagsledningen för Luxemburg-bolagen utövats i Sverige där de har haft ”fast driftsställe”. Därmed ska också skatt betalas i Sverige.

Granskar aktieförsäljningen

- Vi granskar i första hand aktieförsäljningen när Assistansia såldes, eftersom där finns tydliga regler. Men vi följer strömmarna av pengar därefter. Det kan finnas subjekt där skatteplikt i Sverige kan ha uppkommit utan att skatter har betalats, säger Helen Ivarsson, granskningsledare vid Skatteverket till Haparandabladet.

- Det finns i dag avtal om informationsöverlämning mellan Sverige och Luxemburg, men sådant kan ta tid. Därför kan jag inte säga när vår utredning blir klar. I övrigt kan jag inte kommentera vårt arbete, som är sekretessbelagt.

Fahlander är själv inte orolig:

- Skatteverket får gärna granska mig en gång till. Jag och min kompanjon har skatteplanerat enligt lagen med hjälp av seriösa rådgivare och jag är inte det minsta orolig, säger Fahlander.

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

De ställer upp för andra. De ställer upp för idrotten. De bjuder osjälviskt på stora delar av sin fritid för att framtidens svenska stjärnor – och för dem som aldrig kommer i närheten – ska kunna tävla i friidrott.

 Och allt de får är en fika och en t-shirt. Om ens det…

Utan funktionärerna stannar idrotten

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.