AIK inte större än en Ica-affär…

”AIK omsatte 118 miljoner år 2011 – exakt lika mycket som Ica Supermarket Grytan i Västerås”, skriver AIK Fotbolls vd Thomas Edselius och riktar frågan till fotbolls-Sverige – hur ska svensk klubbfotboll med sina begränsade resurser kunna konkurrera internationellt?
Thomas Edselius, AIK Fotbolls vd, ser klara skäl till varför svensk fotboll inte är bättre. Han saknar resurserna.

 

På DN Debatt visar han sin irritation mot fördelningen av sponsor- och TV-pengarna som svensk fotboll får in varje år.

Orättvis rättvisemodell

Han menar att rättvisemodellen har ett felaktigt upplägg:

”Genom dagens fördelning av tv- och sponsringspengar inom elit¬fotbollen försörjer i princip de stora klubbarna de mindre. Tyvärr försämrar det våra möjlig¬heter att konkurrera med utländska topplag. Om Sverige ska lyckas förbättra sin ställning bland Europas fotbollsligor, krävs nya system och avtal, skriver AIK:s Thomas Edselius.

Han tar upp det faktum att alllsvenskan är rankad först som 24:e liga i Europa, bakom länder som Cypern, Slovakien och Vitryssland och menar att huvudförklaringen till underprestationen är att svenska storklubbar ges sämre förutsättningar än i praktiskt taget alla andra europeiska länder.

74 procent delas lika

”Vissa år har det känts som att Allsvenskans tabell snurrats fram på ett tombolahjul – de senaste tolv åren har den haft åtta olika seriesegrare. Serien har blivit så jämn att det blir svårt för någon klubb att satsa långsiktigt och skapa ens en ungefärlig förutsägbarhet i sportsliga och ekonomiska resultat”, skriver Edselius och beskriver förutsättningarna: 

”Svensk Elitfotboll, Allsvenskan- och Superettan-klubbarnas gemensamma organisation, omfördelar pengar från de större klubbarna till de mindre.

Dels genom ett gemensamt tv-avtal där 74 procent av totalpotten delas lika mellan de allsvenska klubbarna, men också genom centrala sponsringsavtal, där klubbar med mycket publik och intresse får en oproportionerligt liten del av intäkterna.

Inga jätteföretag, inga vinstmaskiner

För klubbar som AIK rör det sig om över 10 miljoner kronor per säsong i uteblivna intäkter jämfört med om tv-pengarna hade distribuerats lika proportionerligt och prestationsbaserat som i resten av Europa, där 33 till 50 procent delas lika, och om AIK hade skrivit egna sponsringsavtal.”

Allsvenskans sex största klubbar omsätter mellan cirka 100 och 200 miljoner kronor vardera. ”Inte heller har någon av dessa klubbar gått med vinst fler än två år i rad under den senaste femårsperioden. AIK omsatte 118 miljoner år 2011 – exakt lika mycket som Ica Supermarket Grytan i Västerås” menar Edselius och menar att det förtydligare hela problematiken.

Edselius skriver att Allsvenskans större klubbar varken är några jätteföretag eller vinstmaskiner. Det gör att vi inte har råd att konkurrera ens med lag från Danmark, Belgien, Cypern och Schweiz om vi samtidigt tvingas försörja de mindre allsvenska klubbarna.

Allsvenskan blir underutvecklad

Så länge det fortsätter kan Allsvenskan inte klättra från plats 24 i Europa. Så ser verkligheten ut. Om skillnaderna mellan klubbar ska hållas så små att ingen tillåts gå före, då kommer hela Allsvenskan också förbli underutvecklad.

”Dagens situation, där småklubbarna kan få 30–50 procent av sin budget ”gratis” genom omfördelningspolitiken, skapar dessvärre inga goda incitament för att utveckla sin verksamhet”, betonar Edselius.

Han ser ytterligare problem när klubbarna vill rusta och förstärka ekonomin.

För mycket jämlikhet

Edselius tar upp frågan om att klubbar med bolagsform ska själva betala för polisbevakningen. ”I år kommer polisen att fakturera AIK cirka 3 miljoner kronor. AIK skulle naturligtvis acceptera att betala för polisen om vi samtidigt slapp betala de cirka 40 miljoner i skatt som vi bidrar med årligen”.

Nu hoppas han att Björn Eriksson, regeringens nationella samordnare mot huliganism, föreslag om att polisfaktureringen ska upphöra också vinner gehör.

Edselius vill också se en mera representativ styrelse i Svensk Elitfotbolls styrelse. Där sitter i dag sex representanter från den mindre halvan av klubbarna och bara en ledamot från de fem största. Dessutom med ett proportionerligt röstsystem: i dag har alla 32 klubbar från Allsvenskan respektive Superettan en röst vardera i SEF-frågor. Detta ”trots att AIK har nästan sex gånger så stor publik och medlemsbas som den minsta allsvenska klubben, Syrianska, så väger våra röster exakt lika tungt i omröstningar.”  

Peter Rosengren (inte verifierad)

fre, 2012-07-20 12:14

1. Utbildningsersättning...

...och samtidigt tar sig storklubbarna rätten att inte betala utbildningsersättning när de värvar våra talanger. SvFf och SEF bryr sig inte - det är en del av svensk fotboll.

Vågar jag? (inte verifierad)

tis, 2012-07-24 10:02

2. ang. utbildningsersättning - Hur

kan "småklubbarna" acceptera det?

Träben (inte verifierad)

tis, 2012-07-24 10:10

3. De

allsvenska klubbarna kan ju börja med att träna pojkspelarna så att de kan använda BÄGGE fötterna lika bra. Enfotade träben brukar inte öka klubbarnas intäkter.

Spelaraffärerna inom svensk elitfotboll ökar markant just nu. Transfermarknaden är het  och klubbar säljer ovh köper för stora pengar. 

IFK Göteborg har gjort en ny stor affär när italienska Serie B-klubben Sassuolo köpte Laurs Skjellerup som  blir en av IFK:s dyraste försäljningar genom tiderna då prislappen ska, enligt uppgifter, hamnat på drygt 46 miljoner kronor. Många minns också hur IFK sålde Malick Yalcouyé till engelska Brighton  och totalt handlar det om   intäkter på runt 100 miljoner kronor.

8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV.  Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.

 Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats. 

Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.