AIK inte större än en Ica-affär…
På DN Debatt visar han sin irritation mot fördelningen av sponsor- och TV-pengarna som svensk fotboll får in varje år.
Orättvis rättvisemodell
Han menar att rättvisemodellen har ett felaktigt upplägg:
”Genom dagens fördelning av tv- och sponsringspengar inom elit¬fotbollen försörjer i princip de stora klubbarna de mindre. Tyvärr försämrar det våra möjlig¬heter att konkurrera med utländska topplag. Om Sverige ska lyckas förbättra sin ställning bland Europas fotbollsligor, krävs nya system och avtal, skriver AIK:s Thomas Edselius.
Han tar upp det faktum att alllsvenskan är rankad först som 24:e liga i Europa, bakom länder som Cypern, Slovakien och Vitryssland och menar att huvudförklaringen till underprestationen är att svenska storklubbar ges sämre förutsättningar än i praktiskt taget alla andra europeiska länder.
74 procent delas lika
”Vissa år har det känts som att Allsvenskans tabell snurrats fram på ett tombolahjul – de senaste tolv åren har den haft åtta olika seriesegrare. Serien har blivit så jämn att det blir svårt för någon klubb att satsa långsiktigt och skapa ens en ungefärlig förutsägbarhet i sportsliga och ekonomiska resultat”, skriver Edselius och beskriver förutsättningarna:
”Svensk Elitfotboll, Allsvenskan- och Superettan-klubbarnas gemensamma organisation, omfördelar pengar från de större klubbarna till de mindre.
Dels genom ett gemensamt tv-avtal där 74 procent av totalpotten delas lika mellan de allsvenska klubbarna, men också genom centrala sponsringsavtal, där klubbar med mycket publik och intresse får en oproportionerligt liten del av intäkterna.
Inga jätteföretag, inga vinstmaskiner
För klubbar som AIK rör det sig om över 10 miljoner kronor per säsong i uteblivna intäkter jämfört med om tv-pengarna hade distribuerats lika proportionerligt och prestationsbaserat som i resten av Europa, där 33 till 50 procent delas lika, och om AIK hade skrivit egna sponsringsavtal.”
Allsvenskans sex största klubbar omsätter mellan cirka 100 och 200 miljoner kronor vardera. ”Inte heller har någon av dessa klubbar gått med vinst fler än två år i rad under den senaste femårsperioden. AIK omsatte 118 miljoner år 2011 – exakt lika mycket som Ica Supermarket Grytan i Västerås” menar Edselius och menar att det förtydligare hela problematiken.
Edselius skriver att Allsvenskans större klubbar varken är några jätteföretag eller vinstmaskiner. Det gör att vi inte har råd att konkurrera ens med lag från Danmark, Belgien, Cypern och Schweiz om vi samtidigt tvingas försörja de mindre allsvenska klubbarna.
Allsvenskan blir underutvecklad
Så länge det fortsätter kan Allsvenskan inte klättra från plats 24 i Europa. Så ser verkligheten ut. Om skillnaderna mellan klubbar ska hållas så små att ingen tillåts gå före, då kommer hela Allsvenskan också förbli underutvecklad.
”Dagens situation, där småklubbarna kan få 30–50 procent av sin budget ”gratis” genom omfördelningspolitiken, skapar dessvärre inga goda incitament för att utveckla sin verksamhet”, betonar Edselius.
Han ser ytterligare problem när klubbarna vill rusta och förstärka ekonomin.
För mycket jämlikhet
Edselius tar upp frågan om att klubbar med bolagsform ska själva betala för polisbevakningen. ”I år kommer polisen att fakturera AIK cirka 3 miljoner kronor. AIK skulle naturligtvis acceptera att betala för polisen om vi samtidigt slapp betala de cirka 40 miljoner i skatt som vi bidrar med årligen”.
Nu hoppas han att Björn Eriksson, regeringens nationella samordnare mot huliganism, föreslag om att polisfaktureringen ska upphöra också vinner gehör.
Edselius vill också se en mera representativ styrelse i Svensk Elitfotbolls styrelse. Där sitter i dag sex representanter från den mindre halvan av klubbarna och bara en ledamot från de fem största. Dessutom med ett proportionerligt röstsystem: i dag har alla 32 klubbar från Allsvenskan respektive Superettan en röst vardera i SEF-frågor. Detta ”trots att AIK har nästan sex gånger så stor publik och medlemsbas som den minsta allsvenska klubben, Syrianska, så väger våra röster exakt lika tungt i omröstningar.”
Mest lästa just nu
AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.
Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton.
På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.
I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön.
Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen.
De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.
Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt och tänker framför allt på åren 1975-91
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Piteå HC fick den gångna helgen ett härligt besked. Klubben tog hem veckans premiumvinst, win–win, på 100 000 kronor i senaste dragningen av Folkspels nya JOYNA-lotteri.
– Så välkommet. Vi har många hål att fylla, säger ordförande Kjell-Anders Johansson.
Nu är vi långt från Tipsextra... Premier Legaue i TV serveras vid tio supersöndagar med välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.
– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Peter Rosengren (inte verifierad)
fre, 2012-07-20 13:14
1. Utbildningsersättning...
...och samtidigt tar sig storklubbarna rätten att inte betala utbildningsersättning när de värvar våra talanger. SvFf och SEF bryr sig inte - det är en del av svensk fotboll.Vågar jag? (inte verifierad)
tis, 2012-07-24 11:02
2. ang. utbildningsersättning - Hur
kan "småklubbarna" acceptera det?Träben (inte verifierad)
tis, 2012-07-24 11:10
3. De
allsvenska klubbarna kan ju börja med att träna pojkspelarna så att de kan använda BÄGGE fötterna lika bra. Enfotade träben brukar inte öka klubbarnas intäkter.