Den pojken hade ingen tänkt på...

Sportchefen gjorde ett test. Han uppmanade alla ungdomstränare att skriva vardera fem namn som de trodde skulle lyckas i framtiden. Fem år senare öppnades kuverten. Ingen hade skrivit namnet på materialförvaltarens pojke. En tidigare obemärkt kille som själv insåg att utan mycket träning skulle han inte nå långt.
Den man minst anar i ungdomsgruppen kan nå längst. Dansken Rasmus Ankersen tycker sig ha funnit bevis. Personerna på bilden har inget direkt samband med artikeln. Foto: Tomas Oneborg, Svd/Scanpix


Den det handlar om är Simon Kjær som två år tidigare hade debuterat rekordung i det danska landslaget.

- Vem anade det?, säger Rasmus Ankersen.

Han sökte svaren

Simon som hade fått en plats i laget en dag när en plats blev ledig. Då var det enkelt att plocka in materialförvaltarens grabb.

- Och vad lär vi oss? Jo, att det inte går att se så tidigt vem som ska bli bra.

Rasmus Ankersen berättar om hur han själv blev fångad av det här med talang och individens utveckling. Vad är utlösande, hur kan den givne och självklare bara försvinna och någon annan får ett genombrott som ingen kunde ana.

Han själv har en bakgrund i dansk fotboll, men är också intresserad av den personliga utvecklingen via eget lärande. Sålunda sålde han sin lägenhet och anslog sex månader till att följa 25 ledande befattningshavare runt om i världen och ta lärdom av deras arbete och beteenden.

"Det finns ingen genväg"

Det är lika bra att få det skrivet på en gång - det finns ingen genväg. Åtminstone enligt vad Rasmus Ankersen säger på sina föreläsningar.

Det är hårt arbete som gäller, oavsett om det gäller Usain Bolt, Tiger Wood och Caroline Wozniacki som han har träffat. Enveten strävan mot målet, förmågan att komma över svackor och inse att det också måste finnas.

- Karaktär och motivation är viktigare än alla cv och resultat. Vill du inte underordna dig omfattande träning, så kommer du aldrig att nå mästerskapspallen, förtydligar han i en intervju i Sydsvenska Dagbladet.

Plötsligt, av något skäl

Något händer med individen – ibland odefinierbart och omöjligt att peka på exakt vad.

Men en dag lyser en ny stjärna och gamla ungdomstränare kan intyga att han eller hon inte var så framträdande i unga år.

- Tillfälligheten avgör väldigt ofta, att talangen hittar en inspirerande ledare som hjälper till. Därför är det så viktigt att ledarna tittar brett i unga år och inte blir så fixerade vid tidiga resultat.

Utålligheten om något

Det finns ändå en faktor som återkommer hos många av dem som blir framgångsrika. De har en speciell förmåga att motivera sig till hård träning med hög kvalité.

De äger en uthållighet för det är vad Rasmus Ankersen har funnit och han hänvisar till 10 000-timmarsregeln.

- Två timmar och 44 minuter om dagen i tio år. Vi kan säga att här ligger hemligheten. Den träningsmängden har även Zlatan lagt bakom sig.

Men toppning då...

Men toppning och alla former av urval har ingen bekräftelse i Ankersens sökande efter svar.

Så då går det inte att skapa ett vinnande lag genom gallring...

- Svaret är enkelt, det går inte. Det finns alldeles för många sovande talanger som vi kallar dem, säger Rasmus Ankersen.

Ungdomar som råkar få just för stunden och personen rätt tränare.

Personens egen drivkraft

Han menar också att samma mekanismerna gäller för att nå framgång i affärslivet eller bli framträdande solist i musikbranschen.

Det är personens drivkraft som styr.

- Att få en talang att utvecklas är en mix, ett stort socialt spel i en tillvaro där många drar åt olika håll. Det är mer en konstart för en ledare än en exakt vetenskap.

Ankersen tycker att det är naturligt att många ger upp eller byter spår. Det är bara vissa förunnat att vara tillräckligt uthållig. Det samma gäller idrott som arbetsliv.

Han tar också upp föräldrarnas betydelse.

-  Det finns inget underlag för att de har stor inverkan. Men det är klart att föräldrarnas intressen spelar in, säger han till Sydsvenskan.

Men hur roligt ska det vara...

Men man ska ha eller måste ha roligt också... Som Carolina Klüft ofta framhåller.

- Ingen ska komma till mig och säga att den som tränar hårda intervaller eller som börjar träna balett bara har roliga övningar, säger Rasmus Ankersen.

- Men har man fallenhet för något blir det ofta roligare. Och blir man bra på något får man även ett erkännande. Det är viktigt i vandringen mot toppen.

Tveksam till Zlatan

Apropå inspiration och uppmuntran är Rasmus Ankersen tveksam till Zlatan Ibrahimovic som han berömmer till stor del, men...

- Han har ett kroppsspråk som syns. Han tar för sig. Han manar på, visst. Men det svåra i förlängningen för förbundskaptenen Erik Hamrén är den energi som Zlatan även binder. Just nu en given ledare, stjärnan som lockar mest.

- Men hur mycket bromsar det i den övriga gruppen, de sovande talangerna?

Han ser det som en svår balansgång att medarbeta och inte motarbeta.

Den här frågan berörs emellanåt i svensk media och bland experterna. I synnerhet för några år sedan när landslaget nådde framgångar utan Zlatan.
Ankersen ger debatten liv igen.

Hur kommer det här sig?

Slutligen, denne dansk påvisar andra upptäckter som gör många fundersamma.

Kolla här:

  • Samma ort i Etiopien med 30 000 invånare har invånare som har erövrat 32 VM-guld, tio OS-guld och tio världsrekord i friidrott.
  • Nästan alla kenyanska hinderlöpare har sitt ursprung i samma stam.
  • I Kingston på Jamaica återfinns nästan alla ungdomar som kan springa fort.
  • 35 av de högst rankade golfdamerna är från ett och samma område i Seoul.
  • 25 av de bästa tennisspelarna bland damer kommer från samma akademi i Moskva.

Rasmus Ankersen har åtminstone ett delsvar:

- En stor drivfjäder är kapitalismen. Det går att tjäna pengar, stora pengar om man blir bra.

Thomas Ejderhov

Fakta

Rasmus Ankersen är föreläsare och författare som själv hade en dröm att bli fotbollsproffs. Men en knäskada stoppade honom som 18-åring. Han utbildade sig till mental coach och sedan var han tränare i ett danska undomslandslag och därefter också coach för FC Midtjyllands ungdomsakademi. I hans tredje bok tar han upp just talangutveckling. 

Magnus Ennerberg (inte verifierad)

tors, 2012-11-29 09:22

1. Tips: Läs "the talent code"

Tips: Läs "the talent code" av Daniel Coyle för djupare analyser och svar.

Håkan S (inte verifierad)

tors, 2012-11-29 12:11

2. Framgångsmiljö viktig

Instämmer i allt men vill komplettera med att det nog är viktigt att generellt befinna sig i rätt miljö för att lyckas. Om många andra runt omkring mig har lyckats så blir det ganska "självklart" att jag också kan lyckas. Om man däremot är i en miljö där alla pratar om att lyckas men ingen har gjort det - så blir steget mycket större och mer osannolikt.

Soizick (inte verifierad)

tors, 2012-11-29 12:18

3. Bounce: The Myth of Talent and the Power of Practice

Många av Rasmus Ankersens kommentarer kommer från boken Bounce :)

Lasse Sandlin (inte verifierad)

fre, 2012-11-30 01:49

4. Vilken skön historia!

Vilken skön historia!

Donkeyman (inte verifierad)

fre, 2012-11-30 18:55

5. The Big Red Machine

När det Sovjetiska hockeylandslaget stod på sin höjdpunkt gjordes det en omfattande undersökning hemma i Sverige för att finna ut av vad de hade gjort för att åstadkomma detta. Tanken var givetvis att finna ut av hur man organiserat ungdomsakademier och liknande. Men resultatet var helt annorlunda. Man konstaterade att nästan inte någon av de här spelarna hade varit stjärnor i sin barn- och ungdom. Däremot hade de tränat hårdare och mer målmedvetet än sin omgivning. För att blomma ut och passera ungdomsstjärnorna runt 20-årsåldern. Jag var själv Bandytränare i den perioden och minns mycket väl en väldigt fascinerande föreläsning jag var på om just den här saken. Men jag minns inte föreläsarens namn eller vad utredningen kallades.

Vågar jag? Jan Gunnarsson (inte verifierad)

mån, 2012-12-03 10:04

6. den pojken hade ingen tänkt på

Inget av det skriva får mig att häpna, eftersom verkligheten är den som beskrivs, det är oftast den som underkastar sig hård träning i kombination med vissa grundförutsättningar naturligtvis som lyckas, jag kommer från en miljö där kompisgänget från det de var 6 år till de uppnådde 16 år och vann serier för kända föreningar, gick långt i Gothia Cup, vann andra cuper m m med ett antal bra fotbollsspelare med några toppar, att vissa har chansen att lyckas beror helt och hållet på hur mycket kroppen tål och hur mycket övriga uppoffringar man är beredd att ta - ska man nå toppen kostar det .... mvh Jan

Erhan (inte verifierad)

tis, 2012-12-04 09:06

7. Mycket intressant!

Han har även varit föreläsare på TED där han diskuterar ämnet lite. http://vimeo.com/45914268#

Martin (inte verifierad)

tis, 2012-12-04 22:13

8. SKulle även rekommendera

SKulle även rekommendera booken Outliers av Malcolm Cladwell.......samma tema som The Talent Code som nämns ovan. Intressant läsning båda böckerna.

Rödblå (inte verifierad)

tis, 2013-01-08 00:13

9. Jag förstår inte din poäng.

Jag förstår inte din poäng. Är den att kompisgänget verkade bra upp till 16 års ålder men sen blev omsprungna?

Rödblå (inte verifierad)

tis, 2013-01-08 00:14

10. Frågan ställd till Jan

Frågan ställd till Jan Gunnarsson.

Vågar jag? (inte verifierad)

tis, 2013-01-08 17:47

11. Den pojken hade ingen tänkt på...

Nej jag uttryckte mig lite flummigt måste jag erkänna, vi var inte särskilt bra eller framträdande från 6-13 års ålder därefter började vi vinna mot avancerat motstånd till att till slut slå dem i större sammanhang och nu har de gått vidare med nya ledare och 3 har redan kontrakt i division 1 (16 år fyllda)- nej de fortsätter sin utveckling och snarare ökas klyftan mvh Jan

RF:s ordförande Björn Eriksson hann lagom posta brevet med en ny vädjan om ökat anslag tll idrotten. Då kom nya pengar, om än inte tillräckliga.

På måndagsmorgonen kallade regeringen till pressträff och gav beskedet att  pandemistödet till idrotten ökas till 120 miljoner kronor, mot tidigare 80 miljoner. Samtidigt får kulturen 180 miljoner, en uppgradering från tidigare beslutade 120 miljoner.

Efter lunch på måndagen hörde n iväl jublet som ekade över hela Sverige… när beskedet kom - Regeringen och Folkhälsomyndigheten gav klartecken tilll höjningen för 500 åskådare per sektion vid idrottsevevemang. Klubbarnas kassörer hördes mest i hyllningskören, för klartecknet betyder mycket för intäkterna i alla klubbar. 

Nu är avslöjas de storslagna planerna. Stockholm har länge haft en bakomvarande position till Göteborg som räknas som Landets ledande evenemangsstad. Här är det tänkt att bli ändring. Stockholm Business Region har fått i uppdrag av staden att projektleda en satsning på stora internationella idrottsevenemang,. 42,5 miljoner är anslaget för ansträngningarna redan finns konkreta planer och beslut.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Inom orienteringen talas redan om att tronföljden är säkrad efter Tove Alexandersson. 20-åria Hanna Lundberg är en utmärkt kopia  - lika strålande av självförtroende och förväntan, därtill lika segerrik! Nu börjar också sponsorerna att visa intresse.  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Det kostar, det kostar rejält, utan  att Discovery släpper uppgifterna på hur budgeten ser ut för den jättelika satsningen på vinter-OS i Kina.

Nu är det bara tre veckor kvar till invigningen. Därefter, 4-20 februari. då vet vi vad vi gör. OS binder många vid TV:n. Runt 125 svenskar atleter laddar, Discovery mobiliserar 91 medarbetare.

Djurgården inleder 2022 med att värva Victor Edvardsen, den hett eftertraktade målmaskinen från Degerfors som nu ansluter för att boosta den blårandiga offensiven under de fyra kommande åren. I fotbolls-Sverige talas det om en rekorddyr övergång, möjlige den dyraste någonsin. Djurgården tvingades lösa 

Notabelt är att han fostrades i IFK   Göteborg. 2015 gallrades han bort vid klivet från juniorlag till A-lag.