Fortsatt miljardrullning i toppfotbollen
Det visar den årliga rapporten Football Money League från revisions- och konsultföretaget Deloitte som listar de 20 fotbollsklubbar i världen med högst intäkter.
Ökning med tio procent
Fler klubbar än Real Madrid visar intäktsökningar. Trots ett tufft ekonomiskt klimat i Europa har de 20 största klubbarna en genomsnittlig intäktsökning på tio procent.
De klubbar som minskat sin omsättning har gjort det till följd av sämre resultat på planen, snarare än som en effekt av minskad attraktions- och köpkraft hos supportrar och samarbetspartners.
- Intäkterna visar att toppfotbollen har en stark motståndskraft mot världens övriga ekonomiska kriser. Lojala supporters och en stark förmåga att attrahera sponsorer är några av orsakerna till klubbarnas växande intäkter, säger Andreas Frountzos, manager i Deloitte Sports Business Group i Sverige.
Polarisering i Spanien
De topp sex-placerade klubbarna hamnar på samma placering som föregående år vilket också är en indikation på den lojala supporterbas och starka attraktionskraft som dessa klubbar har. Manchester City klättrar snabbast och flyttar upp fem placeringar till sjunde plats.
England har sju klubbar på topp 20-listan vilket är den största representationen från ett enskilt land. Manchester United, Chelsea och Arsenal behöll tidigare års placeringar med sina respektive tredje, femte och sjätte platser. Liverpool halkade ner till en nionde plats och Tottenham ner till trettonde plats. Newcastle är årets nykomling på listan på Valencias bekostnad.
Även om Real Madrid och Barcelona innehar de två översta positionerna har Spanien i övrigt inga andra lag på listan. Det visar på den stora polarisering som finns mellan klubbarna i Spanien, vilken till stor del beror på individuellt förhandlade tv-avtal.
Engelsk dominans kan öka
Italien har fem klubbar, Tyskland har fyra klubbar, Spanien två och Frankrike två klubbar representerade på topp 20-listan.
Noterbart - Zlatan Ibrahimovics Paris SG finns inte med på listan.
- Den engelska dominansen kan komma att öka framöver då Premier Leagues nya inhemska tv-avtal, som gäller från och med säsongen 2013-2014, leder till en intäktsökning på 70 procent jämfört med det gamla avtalet, säger Erik Gozzi, manager i Deloitte Sports Business Group i Sverige.
- Tillsammans med en förväntad ökning av det internationella avtalet uppskattas ge varje klubb mellan 20-30 miljoner pund per säsong.
Så stor är skillnaden
- Bland klubbarna precis under topp 20 är den engelska dominansen också stor. Med ökade tv-intäkter finns det stor chans att de tar sig in på listan på bekostnad av framförallt de franska och italienska klubbarna, som har störst utmaningar framför sig, säger Erik Gozzi.
Han har också tittar på de svenska klubbaras finansiella läge.
- De siffrorna ska ju inte jämföras med toppklubbarna eftersom det är helt andra nivåer.
- Snittklubben i allsvenskan omsatte ungefär 8 miljoner euro (cirka 70 miljoner kronor) och sett till att tv-avtalen i många av de stora ligorna ökar samtidigt som man i Sverige hoppas på att få ett liknande avtal så inser man att det är svårt för dem att närma sig, säger Erik Gozzi.
.
Mest lästa just nu
Tala om dominoeffekt. Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.
Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.
Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena.
Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs
Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.
Efter Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..
Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes av Brynäs-klacken i Tegera Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
ATG:s ledning har ägnat mycket tid och ansträngningar till att bygga förtroende.
Nu kommer belöningen. Regeringen vill ge dagens ledning eget ansvar och det innebär att den statliga kontrollen upphör. Nyordningen ska gälla med start under 2025.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.