Kurre - alltid elegant från topp till tå

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Jag hade glädjen att följa Kurre Hamrin under hans sista landskampsår 1965.
Det jag minns mest var hans elegans. Han gick elegant, dribblade elegant och ingen kom fräschare ut ur omklädningsrummet efter en landskamp. Nyriggad och med bollskorna i näven, fräscht doftande. 
Jag hann också träffa honom några gånger i Italien, bland annat när han kom till vår förläggning under VM i Italien 1990.
Två målkungar i Italien, Kurre Hamrin harmålrekordet i Italien tillsammans med Gabriel Batistuta Foto: Claudio Bresciani/, TT

 

Då, på 60-talet och en bra bit framåt släppes journalisterna in i omklädningsrummet efter landskamperna. Där kunde jag med egna ögon bevittna med vilken noggrannhet och omsorg han tog hand om både om sina prylar och sig själv.
När de andra efter duschen tog på sig samma kläder som de kommit i, plockade Kurre alltid fram rena kalsipper och en ny, bländande vit skjorta ur sina väska. Han sprejade på sig något adelsmärkt dofta-gott och kostymen var förstås av äkta, italienskt snitt. Innan han tog bollskorna i näven för att lämna de inre environgerna hade också de fått en elegant puts.

 

Ett märkligt mål

Han hann bara göra 32 landskamper eftersom det under hans tid - i varje fall före VM 1958 - betraktades som landsförräderi att flytta utomlands och landslagets dörr därmed stängd för våra allra bästa. Men 17 mål på 32 landskamper är en minst sagt imponerande siffra med tanke på att hans plats var högeryttern. 7-an på ryggen. Låt vara att kantspringarnas defensiva plikter dåförtiden inte var så ansträngande.
Han har gått till den svenska fotbollshistorien mest för sitt mål som betydde 3-1 och en säkrad svensk finalplats i VM-turneringen härhemma 1958. Ett mål som ger VM-final måste betraktades som ett av de absolut viktigaste landslagsmålen genom tiderna - och definitivt det märkligaste. Han hade egentligen inte målet i sikte, Sverige ledde med 2-1, han hade bollen och ville egentligen bara låta tiden gå, hålla tyskarna på halster så länge som möjligt.
Men framåt skulle han - det var så med forwards på den tiden - bakåtspelen till backlinjen eller målvakten var ovanliga - och när tyskarna, inte samlat utan en och en mötte honom för att försöka ta tillbaka bollen, lurade han dem med sina kvicka dribblingar, en efter en, först liksom promenerande utmed kortlinjen, sedan allt raskare och någonstans dök väl tanken upp att han kanske till och med skulle kunna göra mål. Till slut var det bara målvakten kvar och till sitt häpnad, när han upptäckte faran, men för sent, såg han bollen ligga i mål.

Tvåa efter Nordahl

Det var efter fem säsonger i AIK som han kom till Italien 1956. Han spelade i Juventus och Padova innan han köptes av Fiorentina och gjorde det underbara Florens till sin boplats för resten av livet, tillsammans med sin Marianne. De fick fem barn. Kurre var älskad i av florentinarna, och han älskade staden. Maten, vinet, konsten, kläderna, klimatet. Vem blir inte förälskad i Italien. Och den smått magiska staden Florens. Där levde han, där slutade han sina dagar, inne på sitt 90:e levnadsår. Han vann aldrig ligan med Fiorentina men väl cupen och därefter Cupvinnarcupen. 
När han sedan hamnade i Milan blev han både ligamästare, vann Europacupen och såg med sina två mål till att Milan också vann Cupvinnarcupen. Han gjorde 190 mål i Serie A och det är bara Gunnar Nordahl, Sveriges första utlandsproffs, som gjort flera mål av svenskar i Italien. När han slutade med fotbollen hade han representerat AIK, Juventus, Padova, Fiorentina, Milan och Napoli. I landslaget slutade han efter det misslyckade (förlust 1-2) VM-kvalet mot Västtyskland på Råsunda 1965.
När karriären var över kunde också skryta med att ha spelat både bandy och ishockey på toppnivå i Sverige, till och med två landskamper för Tre Kronor.
Men skryt var ingenting för Kurt Hamrin. Han var en lågmäld, lugn och timid person, omtyckt av alla. Det kunde bland andra min gamle arbetskamrat på Sydsvenskan, tillika Italienproffset Calle Palmér intyga. 
Som min gamle vän, Thomas Nordahl, påminde om i en intervju jag såg; Hamrin var den siste av de fem stora då, när Italien var drömlandet för så många svenska spelare; Nordahl, Gren, Liedholm, Nacka och Hamrin.
En hygglig, gammaldags femmannakedja i fotbollens stjärnhimmel.

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Orienteringens paradnummer O-ringen,  tidigare 5-dagars,  är i högsta grad en kommunal angelägenhet. Oskarshamns kommun, cirka 27 000 invånare  varav 19 000 i tätorten och de senaste åren uppmärksammat för sitt SHL-lag i ishockey,  satsar 7,5 miljoner kronor på nästa veckas jakt efter kontroller i skogarna längs Smålandskusten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

I Sverige finns det runt en halv miljon aktiva golfentusiaster. Vad de gör de närmaste fyra dagarna råder det inget tvivel om.  Tro inte att de är på golfbanan, nej, de  tillbringar ett stort antal timmar framför TV:n.

British Open pågår i fyra dagar, timme efter timme.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.