Kurre - alltid elegant från topp till tå

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Jag hade glädjen att följa Kurre Hamrin under hans sista landskampsår 1965.
Det jag minns mest var hans elegans. Han gick elegant, dribblade elegant och ingen kom fräschare ut ur omklädningsrummet efter en landskamp. Nyriggad och med bollskorna i näven, fräscht doftande. 
Jag hann också träffa honom några gånger i Italien, bland annat när han kom till vår förläggning under VM i Italien 1990.
Två målkungar i Italien, Kurre Hamrin harmålrekordet i Italien tillsammans med Gabriel Batistuta Foto: Claudio Bresciani/, TT

 

Då, på 60-talet och en bra bit framåt släppes journalisterna in i omklädningsrummet efter landskamperna. Där kunde jag med egna ögon bevittna med vilken noggrannhet och omsorg han tog hand om både om sina prylar och sig själv.
När de andra efter duschen tog på sig samma kläder som de kommit i, plockade Kurre alltid fram rena kalsipper och en ny, bländande vit skjorta ur sina väska. Han sprejade på sig något adelsmärkt dofta-gott och kostymen var förstås av äkta, italienskt snitt. Innan han tog bollskorna i näven för att lämna de inre environgerna hade också de fått en elegant puts.

 

Ett märkligt mål

Han hann bara göra 32 landskamper eftersom det under hans tid - i varje fall före VM 1958 - betraktades som landsförräderi att flytta utomlands och landslagets dörr därmed stängd för våra allra bästa. Men 17 mål på 32 landskamper är en minst sagt imponerande siffra med tanke på att hans plats var högeryttern. 7-an på ryggen. Låt vara att kantspringarnas defensiva plikter dåförtiden inte var så ansträngande.
Han har gått till den svenska fotbollshistorien mest för sitt mål som betydde 3-1 och en säkrad svensk finalplats i VM-turneringen härhemma 1958. Ett mål som ger VM-final måste betraktades som ett av de absolut viktigaste landslagsmålen genom tiderna - och definitivt det märkligaste. Han hade egentligen inte målet i sikte, Sverige ledde med 2-1, han hade bollen och ville egentligen bara låta tiden gå, hålla tyskarna på halster så länge som möjligt.
Men framåt skulle han - det var så med forwards på den tiden - bakåtspelen till backlinjen eller målvakten var ovanliga - och när tyskarna, inte samlat utan en och en mötte honom för att försöka ta tillbaka bollen, lurade han dem med sina kvicka dribblingar, en efter en, först liksom promenerande utmed kortlinjen, sedan allt raskare och någonstans dök väl tanken upp att han kanske till och med skulle kunna göra mål. Till slut var det bara målvakten kvar och till sitt häpnad, när han upptäckte faran, men för sent, såg han bollen ligga i mål.

Tvåa efter Nordahl

Det var efter fem säsonger i AIK som han kom till Italien 1956. Han spelade i Juventus och Padova innan han köptes av Fiorentina och gjorde det underbara Florens till sin boplats för resten av livet, tillsammans med sin Marianne. De fick fem barn. Kurre var älskad i av florentinarna, och han älskade staden. Maten, vinet, konsten, kläderna, klimatet. Vem blir inte förälskad i Italien. Och den smått magiska staden Florens. Där levde han, där slutade han sina dagar, inne på sitt 90:e levnadsår. Han vann aldrig ligan med Fiorentina men väl cupen och därefter Cupvinnarcupen. 
När han sedan hamnade i Milan blev han både ligamästare, vann Europacupen och såg med sina två mål till att Milan också vann Cupvinnarcupen. Han gjorde 190 mål i Serie A och det är bara Gunnar Nordahl, Sveriges första utlandsproffs, som gjort flera mål av svenskar i Italien. När han slutade med fotbollen hade han representerat AIK, Juventus, Padova, Fiorentina, Milan och Napoli. I landslaget slutade han efter det misslyckade (förlust 1-2) VM-kvalet mot Västtyskland på Råsunda 1965.
När karriären var över kunde också skryta med att ha spelat både bandy och ishockey på toppnivå i Sverige, till och med två landskamper för Tre Kronor.
Men skryt var ingenting för Kurt Hamrin. Han var en lågmäld, lugn och timid person, omtyckt av alla. Det kunde bland andra min gamle arbetskamrat på Sydsvenskan, tillika Italienproffset Calle Palmér intyga. 
Som min gamle vän, Thomas Nordahl, påminde om i en intervju jag såg; Hamrin var den siste av de fem stora då, när Italien var drömlandet för så många svenska spelare; Nordahl, Gren, Liedholm, Nacka och Hamrin.
En hygglig, gammaldags femmannakedja i fotbollens stjärnhimmel.

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

Uppladdningen pågår med oförminskad intensitet och förväntan växer i Båstad. Säg den som inte vill uppleva åtminstone några dagar under tennisveckorna i sommar... Åskådare, spelare  och sponsorer, alla är intresserade och vill försäkra sig om en plats. Rekordmånga biljetter är sålda redan nu. spelarna är lyhörda för erbjudanden och faktiskt, sponsorerna trängs om utrymmet. Här är årets mötesplats i svensk idrott.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.