Dagen efter och före det slutgiltiga

Mörkret lade sig över Leksand. Dagens samtalsämne var givet fast många föredrog tystnaden. I hallen var det match, förresten, SM-kvartsfinal Leksand-Brynäs, för damer. Med fri entré... Men det gick bra att betala om man ville stod det på affischen.
Leksandsbron är en välkänd plats i dalasamhället. Här var allt som vanligt på fredagsmorgonen, trots intensiv mediabevakning via Uppdrag Granskning och dagsmedia. Följetongen fortsätter och folk här har blivit vana och ändå inte...

 

Att lägga en slant, där och då, det blev lite tragikomiskt mitt uppe i turerna runt alla miljoner som saknas.

Det var dagen efter Uppdrag Gransknings program. När den så kallade sanningen gick upp för ännu flera människor. När de fick veta hur pengar och resurser har använts och fördelats på ett sätt som ingen trodde var möjligt.

"Vi blev inte tillfrågade"

”Vi konstaterar att vi gärna fått komma till tals, i synnerhet kring rekonstruktionen och dess innehåll. Vår medverkan har dock inte blivit tillfrågad av producenterna bakom programmet”, lät klubben meddela.

I kommunhuset är personalen utsatt. Mail med de mest skiftande åsikter strömmar in och här kommer man inte undan. Tjänstemän och politiker blir också måltavlor.

Ledningen tog två beslut – dels att samla personalen till ett krismöte och dels att anmäla Uppdrag Granskning till Granskningsnämnden. Ett skäl är att redaktionen för programmet ska ha räknat fel på 70 miljoner kronor och helhetsbilden blev värre än vad den är.

"Trots faktafel"

"Trots att vi i förväg vid flera tillfällen har påpekat grova faktafel som varit bärande i programmet, väljer redaktionen att inte korrigera felen", sa kommundirektör Göran Wigert i ett pressmeddelande.

Som det heter ”Uppdrag granskning påstår att Leksands kommun betalade över 120 miljoner kronor till klubben när arenan byggdes. Det som inte nämns är att 70 av dessa 120 miljoner kronor är kommunens egen investering i idrottsanläggningen Siljansvallen.” 

Kritiken riktar sig mot två punkter:

  • Kommunen sålde Leksand camping till föreningen med krav på att klubben skulle behålla rollen som majoritetsägare. De struntade föreningen och överlåtande fick ske utan att kommunen agerade.
  • Kommunen  var behjäplig med skatteplanering. En 164 kvadratmeter stor del av en gata såldes för en symbolisk krona till klubben. Och därför slapp Leksands IF betala 1 miljon kronor i stämpelskatt.  

Nu också JO-anmälan

Men det där håller inte kommundirektör Göran Wigert alls med om. Enligt honom bildade kommunen ett eget bolag och gjorde en fastighetsreglering som innebar att det var Leksands kommun och skattebetalarna som slapp en stämpelskatt på 1 miljon kronor.

Samtidigt som kommunen på sin hemsida gav sin bild av händelserna så kom beskedet att en privatperson har anmält Leksands kommun för JO.

"Jag vill att ansvarig myndighet granskar Leksands kommun och deras folkvalda". Mannen, som inte är boende i bygden, menar att kommunen systematiskt och under lång tid har använt invånarnas skattepengar till att främja klubben och andra inblandade företag med koppling till föreningen. "Och det får ske när bl a skolor drabbas av neddragningar," betonar mannen.

"Sådant ska inte bekostas av skattepengar och så länge de ansvariga inte ställs till svars för det som hände så kommer det ge fel signal till hela Sveriges befolkning", skriver mannen.

Ett blivande elitserielag?

Samtidigt väntar laget på kvalseriens inledning på torsdag i nästa vecka och det är klart att spelarna inte går opåverkade ur all turbulens vid sidan av rinken.

Men laget har imponerat och sportchefen Tommy Salos arbete hyllas oreserverat. Om några veckor kan han och hockey-Sverige stå där med ett nytt elitserielag.

Med allt av vad det innebär i övrigt...

Försöker förklara

Sven Rosén, ordförande i Leksands IF:s aktiebolag, uttalade sig och sa: ”Jag tror att det här stärker vår ställning. Det är ju positivt att det skrivs om oss.”’

Han fortsatte:

- Man kan väl jämföra det med andra kommuner i Sverige som satsar hårt på idrott. Det är väl ömsesidigt arbete att göra hockeyn stor när det går 75 elever på hockeygymnasiet och hockeyn genererar intäkter i samband med matcherna.

- Det som är bra för kommunen är bra för Leksands hockey och för samhället totalt sett.

Thomas Ejderhov

Fakta

Se reportaget om Leksand i Uppdrag Granskning

Pia (inte verifierad)

fre, 2013-03-08 12:19

1. Leksand skall flyttas ned ett

Leksand skall flyttas ned ett par divisioner allt annat är mygel och fjäsk från svenskahockeyförbundet. Hoppas att någon gör ytterligare en anmälan utöver JO och då till europadomstolen. Är helt klart ett regelbrott att låta en kommun i detta fall Leksand sponsra en idrottsförening med skattemedel

AH (inte verifierad)

fre, 2013-03-08 13:36

2. Pia?

Så din åsikt är att förbundet skall ändra regler i efterhand? Vad det gäller regelbrott att bidra till en förening från skattepengar så kommer nog samtliga lag flyttas ned.... En kommunal arena som kostar 20 miljoner i drift men hyrs ut för 4 miljoner till föreningen är det en bättre affär för kommunen än en föreningsägd arena som kommunen hyr tid för allmänhetensåkning, skola etc för 5 miljoner? Första fallet kostar det kommunen 16 miljoner men "inget" bidrag syns. Andra fallat kostar det kommunen 5 miljoner.

Mäster (inte verifierad)

fre, 2013-03-08 18:40

3. Trams!

Jag hade väntat mig mer av UG än det trams man kom med. Inte är Leksand den enda kommunen i Sverige som sponsrar en idrottsförening. Kolla reklamen på alla tröjor i Elitserie och Allsvenska oavsett idrott och tro att den sitter där gratis.

MC (inte verifierad)

lör, 2013-03-09 11:42

4. Blundar ni för verkligheten

@ Mäster, Trams?, Hur kan du påstå att ett dokumenterat lagbrott är trams? Kommunordföranden har själv på twitter erkänt att hon och styrelsen har begått lagbrott. Att man som du kallar det trams är bara, just det tramsigt! @AH, Ditt resonemang om kostnader för kommunen håller inte. Om den föreningsägda arenan hade klarat sin kostnad på egen hand hade väl inte Om kommun behövt höja sin egen hyreskostnad med 2,5 mkr/år. Det i sig är ett förtäckt bidrag direkt från kommun till LIF. Det framgick av UG's program när de svarade på frågan om varför kommunen erbjöd en höjning. - "Om vi inte ger dem de här pengarna går LIF i konkurs". Den fråga jag tycker är viktigast är hur vi medborgare tycker att kommunerna har för skyldigheter mot oss skattebetalare. Jag röstar för total öppenhet och att personer som tagit ett offentligt ansvar också ska stå till svars när man bryter mot lagar. Beträffande LIF, där tror jag förbundet har svårt att agera retroaktivt. Det är uppenbart att föreningen har varit på ekonomiskt obestånd i många år men lyckats dribbla bort förbundets granskare för att klara elitlicensen. Smart av LIF att visa korten mitt i pågående säsongen för att undvika degradering, en degradering som förmodligen kunde ha skett för ett par säsonger sedan med lite vassare granskare från förbundet. Hade vi haft en morallag hade många LIF-styrelsemedlemmar fått skaka galler på livstid!

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen

Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och  Sverige är inget undantag.   

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.