Magnus Pehrsson bygger utan investerare

Investerarna har varit förmögna och lika många som antalet spelare som har kommit och gått i Djurgården. Det här ska Magnus Pehrsson ändra på via en renovering som är större än i någon annan allsvensk klubb.
Erton Fejzullahu är den som i första hand ska göra målen i Djurgården. I år har han också fått debutera i landslaget. Foto: Jonas Ekströmer, Scanpix


Vid den allsvenska upptakten i Stockholm paraderar klubbarna på scenen. Djurgården kommer och går...

"Nånstans i mitten"

Det är storklubben och ändå inte. Ingen tar dem som ett hot eller en konkurrent i toppstriden. ”Nånstans i mitten”, är ett allmänt omdöme när det resoneras om tabellplaceringar och utan att särskilt många riktigt vet vad klubben går för.

Det är en före detta toppklubb. Åtta år har gått sedan Djurgården erövrade SM-titeln och sedan dess har det varit en utförsbacke, ojämn och jobbig.

I november 2010 kom Magnus Pehrsson tillbaka till klubben. Förre A-lagsspelaren som prövade i IFK Göteborg några år, skadade sig, tvingades sluta, satsade på tränaryrket och efter jobb i olika föreningar kom hem.

FÖre och efter Magnus Pehrsson

Det är tiden före och efter Magnus Pehrsson  i Djurgården.

Han slogs för en ny arbetslinje och han fick gehör.   

- Tidigare när det blev problem slängde någon rik person in pengar och så skulle det ordna sig via en ny spelare. Gång på gång, så fort det brast gick vi till någon investerare.

"Vi ägde inte spelartruppen"

- Alla trodde att Djurgården hade pengar. Men det var ju inte vi utan någon utomstående.

- Till slut ägde vi själva bara en tredjedel av truppen. 

Magnus Pehrsson är öppen och rak.

Han kan och är en del av historien. Därför accepterades han och hans lansering.

Janne Stenebck investerade

Namnen är många men gemensamt är pengarna, personer som själva eller via företag är Djurgårdare och har velat bidra.

Som 2001 när ”drömaffären” presenterades. Jan Stenbeck och hans mediebolag MTG investerade 7 miljoner kronor i Djurgården Fotboll och fick 17,2 procent av aktierna och 10 procent av rösterna.

Jan Stenbeck gjorde som sina affärsmässiga storebröder Rupert Murdoch och Silvio Berlusconi - köpte in sig i ett fotbollslag. Då som senare var planerna spektakulära.

Guld utan att växa

”Nya intäktskällor”, ”fansen skulle erbjudas innehåll, tjänster och merchandising" och Djurgården skulle också ta över driften av Stockholms Stadion och göra om den till en bred underhållningsarena. 

Några guldår följde förvisso, men klubben växte inte i samma takt som planerna.

När landslagsmännen Andreas Isaksson, Kim Källström och Tobias Hysén flyttade slokade blåränderna och sedan dess har fansen utsatts för hårda prövningar.

Vid horisonten kan de möjligen se en ljusning i dag.

30 har gått, 22 har kommit

Magnus Pehrsson har i alla fall en övertygelse.

- I dag äger vi själva, alltså klubben, 80 procent av truppen. Senast noterade vi ekonomiskt plusminusnoll resultat jämfört med förlusten om 20 miljoner i fjol.

Och sedan han fick både managerrolllen i maj 2011 och fulla ansvaret bygger han en ny allsvensk trupp.

Han står bakom besluten – på två år har 30 spelare lämnat klubben, 22 har värvats.

Det finns inget att jämföra med, det är rekord, det är en totalrenovering.

Nödvändigt och i vissa fall oundvikligt när några har blivit uppköpta.

Enda vägen

Magnus Pehrsson förtydligar:

- Vi har gått från motströms till något lugnare vatten.

- Allt är helt annorlunda i dag. Vi bygger metodiskt och enligt en strategi. Och vi har en spännande trupp.

Konkurrenterna eller kollegorna lyssnar intresserat. 30 ut, 22 in, det lämnar ingen oberörd. Det ska egentligen inte vara möjligt.

- När jag kom in med ett femårskontrakt var det fel väg att be om mer pengar.

Det här är enda vägen, anser han.

Tillfällig räddning

Nu kan han också medge att i fjol gällde överlevnad och inget annat:

- Vi satsade på spelare som James Keane, Ricardo Santos och Andreas Dahlén och det handlade om billiga lösningar och lån, sa Pehrsson.

- Spelare som vi inte kunde ge längre kontrakt eller köpa loss.

Nu inleds en form av gör-det-själv-bygge. Spelare för spelare, många unga och orutinerade, ska bli ett lag som ska ta poäng.

- Vi kan andas och är inte så pressade längre. Vi har varit så överfyllda av att överleva och nu har vi chansen att ta nästa steg.

Plusresultat - och Tele2Arena

Djurgården är fattigt och ändå rikt, som ingen annan allsvensk klubb.

Det skvallrar också årets resultat i koncernen om. Utan obudgeterade poliskostnader om drygt 2 miljoner kronor hade resultatet varit positivt, 0,5 miljoner kronor.

Dessutom har egna kapitalet ökat till 22,1 (8,8) miljoner kronor.

Djurgården börjar om. Dessutom på Tele2 Arena nån gång vid halvårsskiftet.

Thomas Ejderhov

Erik (inte verifierad)

tis, 2013-03-26 14:36

1. Skojar han. Djurgården har

Skojar han. Djurgården har värvat mest etablerat ex Göteborg sedan han kom. Keane mfl är inga billiga spelare i drift. Dessutom var såvitt man kan se av boksluet uppskattningsvis var 15-20 mkr i ersättning från Peab och Tele 2 arena inräknat. Alltså driftsförlust igen på ca 15 mkr. Gällande spelarkarusellen var det samma sjuka in och utmönster i såväl Gais som Ålborg. Det kommer inte bli kul för de som skall städa upp efter den mannen.

ManUtd (inte verifierad)

tis, 2013-03-26 23:13

2. Tältet i EK

I det egna kapitalet har väl DIF tagit upp tältet på Hjorthagen. Det är ju det som är ökningen i EK inte en rörelsevinst.

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

ATG:s ledning har ägnat mycket tid och ansträngningar till att bygga förtroende.

Nu kommer belöningen. Regeringen vill ge dagens ledning eget ansvar och det innebär att den statliga kontrollen upphör. Nyordningen ska gälla med start under 2025.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.