Magnus Pehrsson bygger utan investerare

Investerarna har varit förmögna och lika många som antalet spelare som har kommit och gått i Djurgården. Det här ska Magnus Pehrsson ändra på via en renovering som är större än i någon annan allsvensk klubb.
Erton Fejzullahu är den som i första hand ska göra målen i Djurgården. I år har han också fått debutera i landslaget. Foto: Jonas Ekströmer, Scanpix


Vid den allsvenska upptakten i Stockholm paraderar klubbarna på scenen. Djurgården kommer och går...

"Nånstans i mitten"

Det är storklubben och ändå inte. Ingen tar dem som ett hot eller en konkurrent i toppstriden. ”Nånstans i mitten”, är ett allmänt omdöme när det resoneras om tabellplaceringar och utan att särskilt många riktigt vet vad klubben går för.

Det är en före detta toppklubb. Åtta år har gått sedan Djurgården erövrade SM-titeln och sedan dess har det varit en utförsbacke, ojämn och jobbig.

I november 2010 kom Magnus Pehrsson tillbaka till klubben. Förre A-lagsspelaren som prövade i IFK Göteborg några år, skadade sig, tvingades sluta, satsade på tränaryrket och efter jobb i olika föreningar kom hem.

FÖre och efter Magnus Pehrsson

Det är tiden före och efter Magnus Pehrsson  i Djurgården.

Han slogs för en ny arbetslinje och han fick gehör.   

- Tidigare när det blev problem slängde någon rik person in pengar och så skulle det ordna sig via en ny spelare. Gång på gång, så fort det brast gick vi till någon investerare.

"Vi ägde inte spelartruppen"

- Alla trodde att Djurgården hade pengar. Men det var ju inte vi utan någon utomstående.

- Till slut ägde vi själva bara en tredjedel av truppen. 

Magnus Pehrsson är öppen och rak.

Han kan och är en del av historien. Därför accepterades han och hans lansering.

Janne Stenebck investerade

Namnen är många men gemensamt är pengarna, personer som själva eller via företag är Djurgårdare och har velat bidra.

Som 2001 när ”drömaffären” presenterades. Jan Stenbeck och hans mediebolag MTG investerade 7 miljoner kronor i Djurgården Fotboll och fick 17,2 procent av aktierna och 10 procent av rösterna.

Jan Stenbeck gjorde som sina affärsmässiga storebröder Rupert Murdoch och Silvio Berlusconi - köpte in sig i ett fotbollslag. Då som senare var planerna spektakulära.

Guld utan att växa

”Nya intäktskällor”, ”fansen skulle erbjudas innehåll, tjänster och merchandising" och Djurgården skulle också ta över driften av Stockholms Stadion och göra om den till en bred underhållningsarena. 

Några guldår följde förvisso, men klubben växte inte i samma takt som planerna.

När landslagsmännen Andreas Isaksson, Kim Källström och Tobias Hysén flyttade slokade blåränderna och sedan dess har fansen utsatts för hårda prövningar.

Vid horisonten kan de möjligen se en ljusning i dag.

30 har gått, 22 har kommit

Magnus Pehrsson har i alla fall en övertygelse.

- I dag äger vi själva, alltså klubben, 80 procent av truppen. Senast noterade vi ekonomiskt plusminusnoll resultat jämfört med förlusten om 20 miljoner i fjol.

Och sedan han fick både managerrolllen i maj 2011 och fulla ansvaret bygger han en ny allsvensk trupp.

Han står bakom besluten – på två år har 30 spelare lämnat klubben, 22 har värvats.

Det finns inget att jämföra med, det är rekord, det är en totalrenovering.

Nödvändigt och i vissa fall oundvikligt när några har blivit uppköpta.

Enda vägen

Magnus Pehrsson förtydligar:

- Vi har gått från motströms till något lugnare vatten.

- Allt är helt annorlunda i dag. Vi bygger metodiskt och enligt en strategi. Och vi har en spännande trupp.

Konkurrenterna eller kollegorna lyssnar intresserat. 30 ut, 22 in, det lämnar ingen oberörd. Det ska egentligen inte vara möjligt.

- När jag kom in med ett femårskontrakt var det fel väg att be om mer pengar.

Det här är enda vägen, anser han.

Tillfällig räddning

Nu kan han också medge att i fjol gällde överlevnad och inget annat:

- Vi satsade på spelare som James Keane, Ricardo Santos och Andreas Dahlén och det handlade om billiga lösningar och lån, sa Pehrsson.

- Spelare som vi inte kunde ge längre kontrakt eller köpa loss.

Nu inleds en form av gör-det-själv-bygge. Spelare för spelare, många unga och orutinerade, ska bli ett lag som ska ta poäng.

- Vi kan andas och är inte så pressade längre. Vi har varit så överfyllda av att överleva och nu har vi chansen att ta nästa steg.

Plusresultat - och Tele2Arena

Djurgården är fattigt och ändå rikt, som ingen annan allsvensk klubb.

Det skvallrar också årets resultat i koncernen om. Utan obudgeterade poliskostnader om drygt 2 miljoner kronor hade resultatet varit positivt, 0,5 miljoner kronor.

Dessutom har egna kapitalet ökat till 22,1 (8,8) miljoner kronor.

Djurgården börjar om. Dessutom på Tele2 Arena nån gång vid halvårsskiftet.

Thomas Ejderhov

Erik (inte verifierad)

tis, 2013-03-26 15:36

1. Skojar han. Djurgården har

Skojar han. Djurgården har värvat mest etablerat ex Göteborg sedan han kom. Keane mfl är inga billiga spelare i drift. Dessutom var såvitt man kan se av boksluet uppskattningsvis var 15-20 mkr i ersättning från Peab och Tele 2 arena inräknat. Alltså driftsförlust igen på ca 15 mkr. Gällande spelarkarusellen var det samma sjuka in och utmönster i såväl Gais som Ålborg. Det kommer inte bli kul för de som skall städa upp efter den mannen.

ManUtd (inte verifierad)

ons, 2013-03-27 00:13

2. Tältet i EK

I det egna kapitalet har väl DIF tagit upp tältet på Hjorthagen. Det är ju det som är ökningen i EK inte en rörelsevinst.

Inför hot om att tvingas lämna RF-familjen, uttalat av Riksidrottsstyrelsen , RS, i april år, fann Svenska Ishockeyförbundet för gott att krypa till korset och ta bort den omstridda paragrafen 6:1 i sina tävlingsbestämmelser. 

Hockeyettan-laget Boden som hävdat sin suveränitet, och vägrat medlemskap i ligaorganisationen Hockeyettan AB, kan idag utropa sig till segrare. 

Eskilstuna Golfklubb satsar tufft. Nyligen togs det nya klubbhuset i bruk och inom den närmaste tiden också det 18:e nya signaturhålet.

Men smakar det så kostar det. I dagsläget ligger notan på i runda tal 40 miljoner kronor.

Och man är inte på långa vägar framme vid målet.

Nu duger det minsann att spela på hemmaplan. Mikael Ymer som sa nej till spel i Båstadtennisen har gett klartecken till Stockholm Open. 15-23 oktober 2022. Tillsammans med turneringens Tournament Director, Thomas Enqvist, har han dessutom signat för två år. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.