AIK-fakturor i konkurshärva
AIK ingår i granskningen av vad som skedde i säkerhetsföretaget och som låg till grund för konkursen som omfattar 1 miljard kronor.
- Jag ser inget direkt krav mot AIK i dag, säger konkursförvaltaren, advokat Lars-Henrik Andersson till Dagens Nyheter.
Företagaren svag för AIK
Men som han uttrycker det:
- Vi vänder på varje sten och under varje sten har vi hittills hittat smuts.
Företagets grundare och tidigare ägare var svag för AIK. Han tillhörde styrelsen i AIK Fotboll AB under en period och att sponsra favoritklubben var självklart för honom.
Panaxia är en av de största sponsorerna någonsin i AIK. Från 2005 till och med 2010 fanns företagets logga på A-lagets tröjor. Panaxia och AIK var starkt förknippat och så många år av troget sponsorskap innebär att AIK här har fått in åtskilliga miljoner.
Miljonsponsring utan påskrift
Nu framkommer hur AIK fick ett stort stöd i flera delar:
+ AIK fick en kontant sponsring årligen. Bara under det sista året ska 3 miljoner kronor ha överförts till AIK, detta trots att avtal saknades.
Det här upptäckte Monica Hallin-Gustafsson, som tillsattes som vd två månader före konkursen och såg hur AIK och företaget hade starka band.
- Det kom en faktura och när jag frågade om ett avtal fick jag svaret att det fanns. Sedan kom det en faktura till och då krävde jag att få se avtalet och det fick jag, men det var inte underskrivet, säger Monica Hallin-Gustafsson till DN.
Monica Hallin-Gustafsson stoppade alla utbetalningar, förutom en halv miljon som redan betalats ut, men totalt var AIK:s fakturor på 3 miljoner kronor.
Ungdomsledare betalades av Panaxia
+ Panaxia betalade lönen för två ungdomsledare i AIK. Monica Hallin-Gustafsson såg i lönelistorna att det fanns två personer som jobbade i AIK.
- När jag tog upp det med föreningen menade de att det var något mellan de båda och Panaxia. I min värld var det rent fiktiva anställningar.
Det har visat sig att Panaxia var AIK-ungdoms största sponsor och att avslöjandet har inneburit att klubben har tappat stora resurser.
Gjorde tifon i säkerhetsgaraget
+ Monica Hallin-Gustafsson fick också veta att AIK hade ytterligare kopplingar till Panaxia. Supportrar hade tillgång till företagets säkerhetsgarage för att bl a förbereda tifon vid matcher.
- När jag fick reda på det så var det bara ut, säger Monica Hallin-Gustafsson.
Konkursförvaltaren och advokaten Lars-Henrik Andersson påpekar att det inte finns någon misstanke om lagbrott från AIK:s sida.
- Men AIK-relationen är någonting vi tittar på i stort. Det kan ha gått pengar från Panaxia till närstående bolag och sedan vidare, men vi är inte klara med den utredningen än.
"Det fanns avtal"
Thomas Edselius, AIK Fotbolls vd, har i den mån det varit möjligt försökt att förklara de olika förbindelserna med Panaxia.
Anställningen av två ungdomsledare var en del av företagets sponsring av AIK och Edselius menar också det fanns giltiga avtal mellan föreningen och säkerhetsföretaget.
- Majoriteten av avtalen var underskrivna och så var det väl några som inte var det. Men där fanns det muntliga avtal, hävdar Thomas Edselius.
Det var den 5 september i fjol som märkligheterna i Panaxia avslöjades och som ledde till konkurs och som nu beräknas omfatta 1 miljard kronor. Den 5 juni ska förvaltarberättelsen vara klar, men inom de närmaste veckorna kan den 47-årige förre ägaren åtalas och då gäller det 19 miljoner kronor som tagits ur Panaxia och skickats till ett annat företag.
Mest lästa just nu
Spelaraffärerna inom svensk elitfotboll ökar markant just nu. Transfermarknaden är het och klubbar säljer ovh köper för stora pengar.
IFK Göteborg har gjort en ny stor affär när italienska Serie B-klubben Sassuolo köpte Laurs Skjellerup som blir en av IFK:s dyraste försäljningar genom tiderna då prislappen ska, enligt uppgifter, hamnat på drygt 46 miljoner kronor. Många minns också hur IFK sålde Malick Yalcouyé till engelska Brighton och totalt handlar det om intäkter på runt 100 miljoner kronor.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV. Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.
Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats.
Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.