Fälls för granskningen av Leksand

Uppdrag Granskning fälls på två punkter för programmet om Leksands kommuns ekonomiska stöd till Leksands IF. Saklighet saknas, fastställer Granskningsnämnden för radio och tv.
Campinganläggningen Leksands Strand granskades i programmet Uppdrag Granskning och här uppgavs att aktierna skulle vara värda 39 miljoner kronor. Beskrivningen av värdet ansågs vara så bristfälligt att programmet stred mot kravet på saklighet


Dels gällde det aktievärdet kring campingen Leksand Strand. I reportaget uppgavs att aktierna skulle vara värda 39 miljoner kronor. Beskrivningen av värdet på aktierna ansågs vara så bristfälligt att programmet stred mot kravet på saklighet.

Felaktigt aktievärde

Granskningsnämnden skriver: "I programmet uppmärksammades en affär där Leksands kommun hade sålt två ishallar till Leksands IF:s fastighetsbolag för en krona och via avtal fått ett antal aktier i Leksands IF:s fastighetsbolag.

Aktierna togs även upp i samband med redogörelsen för en campingaffär. I programmet sades att värdet på aktierna bedömdes vara 39 miljoner kronor. Enligt nämnden var beskrivningen av värdet på aktierna så bristfällig att programmet i detta avseende stred mot kravet på saklighet".

Dels fanns det inte heller saklig grund för uppgiften att kommunens stöd till klubben medfört en kostnad på 120 miljoner kronor.

- Vi har lagt ner oerhört mycket tid på att bemöta detta. Flera månader efter programmet fick vi gå ut och ge vår bild av det som skett, något som i sin tur kostat väldigt mycket pengar. Känns bra att få rätt, det visade sig vara så som vi sa hela tiden, säger Leksands kommundirektör Göran Wigert till Dagens Media.

Inte fällt sedan 2009

Det är första gången sedan 2009 som Uppdrag Granskning fälls i granskningsnämnden, och på redaktionen har man reagerat kraftigt.

- Det är väldigt allvarligt. Det är på två punkter som de fäller oss. Två av en lång rad punkter. Men det här är en komplex analys, som vi gjorde och vi har dragit annorlunda slutsatser än granskningsnämnden, säger Uppdrag Gransknings ansvarige utgivare Nils Hanson till Resumé.

- Nu ska vi sätta oss ned och diskutera det här, för att se vad vi gjorde fel. Vi tar det här på största allvar. Vi är inte vana vid att bli fällda trots att vi blir anmälda varje vecka.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

ot (inte verifierad)

tis, 2013-10-29 09:53

1. inte helt oväntat

Inte helt oväntat att uppdrag granskning fälls för detta usla reportage, enligt min mening borde fler medier få sig en knäpp på näsan för rapportering kring Leksands IF och Leksands kommun. Trovärdigheten för UG är helt borta.

Göran Lantz (inte verifierad)

tis, 2013-10-29 11:09

2. Fler som ska rannsaka sig själva

Som vanligt får en fällning i Granskningsnämnden bara en bråkdel av uppmärksamheten som den felaktiga nyheten fick. Är många som behöver rannsaka sig själva idag, inkl Idrottens Affärer som också hakade på i skriverierna kring Leksands Kommun och Leksand IF. Vi ska titta på vad påsåtendet om 120 milj från Leksands Kommun byggde på. Det var ett investeringsbidrag på 15 milj från Kommunen när arenan byggdes, som var helt korrekt men inget ovanligt heller att kommuner ger såna stöd. Sen var det de 39 milj i aktievärde som byggde på felaktiga antaganden kring värdet kring den gamla ishallen som Leksands IF betalade med aktier i arenabolaget. De sista 70 milj gällde kommunala byggnationer i området kring arenan som Siljansvallen (en friidrottsarena!) med tillhörande omklädningsrum och byggande av vägar, cykelvägar och parkeringar i området som inte bara används vid hockeymatcher utan året om och inte minst på dagarna av de som jobbar och går i skola i området. Vanliga kommunala åtaganden alltså. Så när vi benar ut det så har Leksands kommuns "stöd" bestått i ett investeringsbidrag för 15 milj och att klubben fick öveta den gamla uttjänta isahllen för en krona och riva den för att bygga en ny arena. Och för detta alla dessa skriverier och ett helt program i UG!

#73 (inte verifierad)

tis, 2013-10-29 13:32

3. Liten men dock upprättelse

Inte för att det gör någon skillnad för haters, men iaf... Det är synd f ö att det bara är UG som faller under någon slags granskande myndighet. Pressen, inkl denna publikation lär man inte komma åt och att de själv ska inse sina misstag är också en rätt fåfäng förhoppning...

Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner.   Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp  av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.

SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.

 I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

– Det är kristallklart, vi spelar för VM-guld.

Det fastslår Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam  när han presenterar sin VM-trupp till mästerskapet i Avicii Arena med inledning 20.20 mot Slovakien.

Han är inte direkt blygsam, frågan är om han har täckning för sin optimism.  Han har tagit ut 23 spelare,  tre målvakter, sex backar och 14 forwardar, varav 18 är NHL-spelare. Två platser har lämnats öppna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.