Ett ofattbart avtal värt en halv miljard

En vanlig spelarupptakt, vilken som helst och var som helst. Varpå ordföranden ställer sig upp och berättar att klubben har träffat ett avtal som ger en halv miljard!
Uppgörelsen mellan libyska staten och Östersunds FK är värt 530 miljoner kronor.


Det var nästan skrattretande scener när ordföranden Daniel Kindberg berättade om nyheten inför superettan-klubben Östersunds FK:s alla spelare.

Glad men sansad

Föreningen får alltså en halv miljard kronor av libyska staten för att utbilda fotbollsspelare.

- Ur ett internationellt perspektiv tror jag inte den här modellen i den här omfattning någonsin gjorts i världen. Ur svensk perspektiv är det det absolut största fotbollsrelaterade avtalet som skrivits, säger Kindberg.

Han hade själv svårt att hålla sig för skratt när han avslöjade planerna, men var ändå sansad. Men så har också Kindberg nästan dagligen ägnat tid åt det som inleddes hos en bekant i Storbritannien och som nu har kulminerat i ett avtal som saknar motsvarighet.

Så började allt

Kindberg blev god vän med en libyer och deras samtal kom in på fotboll och hur landet uppmuntrar sina talanger att förkovra sig. Efter mycket resonemang och Kindbergs förmåga att presentera möjligheterna i Östersund arrangerades ett studibesök i Jämtland. Libyerna blev nöjda och diskussionerna övergick till konkret samarbete.

Östersunds FK blev som nykomling tia i Superettan 2012, men får nu helt andra möjligheter via ett kontrakt med den libyska staten. Klubben ska utbilda libyska fotbollsspelare i Östersund de kommande fem åren.

I Libyen finns en lång tradition att skicka människor utomlands för att utbilda sig.

- De får vara borta under en längre period för att skaffa ny kunskap och kompetens utomlands och sedan ta tillbaka den för att vara med och utveckla det nya fria, demokratiska Libyen.

250 killar om året

Fotbollsintresset är mycket stort i landet och många unga killar är besjälade av att bli fotbollsproffs i Europa.

Redan i mars kommer den första kullen om 60 spelare till Östersund och stannar i sju månader. Sedan är avsikten att föreningen ska ta emot 250 killar årligen.

- De ska studera engelska, datorkunskap, sports management, sports administration och sedan blir det fotbollsträning och fysträning.

Daniel Kindberg har en bakgrund inom försvarsmakten och har bl a jobbat med omvärldsbevakning.

- Den värsta tiden i landet är förhoppningsvis över nu. De ska skriva en ny konstitution och det finns en övergångsregering och ett parlament. Jag känner ingen fara de gånger jag varit där eller för de uppdrag och platser vi kommer ha och vara på.

29 januari kommer pengarna

Enligt kontraktet ska den libyska staten betala 530 miljoner kronor över fem år till Östersund som räknar med en vinst på cirka tio miljoner kronor om året.

Daniel Kindberg betonar:

- Vi är en liten stad i svensk glesbygd och då finns det bara en viss summa pengar att få från näringsliv och publikintäkter. Då får vi tänka annorlunda och nu för vi dessutom samtal med andra länder. Det här är bara början för oss…

Senast 29 januari ska Libyen göra den första inbetalningen på ÖFK:s bankkonto.

- Det betyder väldigt, väldigt mycket. Så är det. Ur ett internationellt perspektiv tror jag inte den här modellen i den här omfattning någonsin gjorts i världen. Ur svensk perspektiv är det det absolut största fotbollsrelaterade avtalet som skrivits, exkluderat tv-avtal, säger Kindberg.

Vågar jag? (inte verifierad)

fre, 2014-01-10 10:47

1. Bondfångeri?

Sorry, men jag är skeptisk till det här avtalet. Hoppas ÖFK går in i projektet med en utgång öppen. Libyen är en stat i upplösning, korruptionen är enorm, rivaliserande klaner dominerar den politiska bilden, massor av vapen är i omlopp. Behoven i landet är enorma. Att den "libyska staten" i det läget skulle prioritera fotbollsutbildning för en halv miljard över fem år låter märkligt (över 400 000 kr/spelare!). Och varför förlägga en fotbollsakademi i vintriga Norrland? Vore inte näraliggande fotbollsnationerna Italien och Frankrike rimligare med all sin fotbollskompetens? Jag hoppas att ÖFK ser till att pengarna finns på kontot innan de committar sig för utgifter. Annars kan det här bli en dyr historia för Östersund. Bevaka gärna den här storyn IA. Är inte ute efter ÖFK, men är oroad för att de blir blåsta.

mr Christer (inte verifierad)

fre, 2014-01-10 11:56

2. En "För bra för att vara

En "För bra för att vara sant" deal... Men någon gång kan väl den goda fen svinga sitt spö och allt faller på plats. Detta sker kanske fem gånger per år, jorden runt och nu får vi hoppas att det trillar ned i Östersund.

Vågar jag? (inte verifierad)

fre, 2014-01-10 12:12

3. Inga krediter

Ja, vi får hålla tummarna. Men ÖFK måste vara stenhårda om Libyen slirar med betalningen. Inte ett öre i kredit. Allvarligt. Svenska fotbollsklubbar har tufft som det är med ekonomin.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.