Perspektiv: Bandyn största segraren

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Två lag gav sig på varandra utan förskonande. Bandyns  kraftmätning i SM-finalen blev av värsta sorten - i tempo, i spelbiljans, i skridskoåkning, i händelserikedom - och i upplösning!. Vi hade det lite på känn och skickade bandyprofessorn själv, Curt Einarsson, till Västerås för att se om hemmafavoriterna ändå kunde rå på Villa från Lidköping. Det kunde de inte och här är Einarssons rapport. 

Villas spelare firar segern. Foto. Jessica Gow, TT

 

Det fanns säkert något galet över den första SM-finalen i bandy. Den i Boulognerskogen i Gävle år 1907, mellan IFK-lagen från Uppsala och Gävle.
Men bandygudarna vet att det som ägde rum i Västerås 2024 toppar det historiska och kommer inte att degraderas till någon andra plats i framtiden

Sex mål på elva minuter

Det började under lördagsförmiddagen med att Tjejernas final mellan Västerås och Villa rivstartade med sex mål på de första elva minuterna! 
Fortsatte med att Sanna Gustafsson lobbade in ett frislag (6 - 3), vilket aldrig har hänt tidigare i en SM-final. 
Att detta var händelsernas SM-helg understryks av att hemmalagets lagkapten och speldirigent, Charlotte Selbeck blev utvisad två gånger i första halvlek varpå en tredje innebar matchstraff i andra halvlek. Oförlåtligt!
Det till synes stora lugnet fanns hos Villa och den i all hast inkallade blott 17-åriga tredjemålvakten, Olivia Jacobsen.
Villa Lidköping tog sin fjärde raka final (7 - 4) på damsidan.

Började redan i juniorfinalen

VI kunde smått ana det, men fredagskvällens juniorfinal mellan Vetlanda och Västerås gav indikationer om att galenskaperna fanns runt hörnet. Det  och började med att en utmaning mot nervtrådarna när titelförsvararen Villa låg under med tre mål, men vann efter suddenspel.
Med sekunder kvar av ordinarie matchtid i herrfinalen utjämnade förra finalens segerhjälte, Viktor Spångberg(ett efternamn som som förpliktar i bandyn) till 6 – 6.
Men vem om inte en av de verkliga måltjuvarna i sporten skulle bära sin roll.Christoffer Edlund, koma direkt från en utvisning, och  avgjorde suddenspelet efter blott 1,47 genom att sitt fjärde mål för dagen och sitt 70:e för säsongen! 
vi ska inte glömma att Villas försvarslås Martin Hammarberg gjorde två mål och räddade en luftboll ensam på mållinjen i det dramatiska slutskedet. Ändå hamnade han helt i skymundan när målsmällarna duggade tätt.

Som två boxare

De sista minuterna måste gå till bandyhistorien. Då hade lagen likt två boxare  ihärdigt pucklat på varandra i 90 minuter. Tempot, satsningarna i närkamper, formidabla skridskoåkare, variationen i försvarsspelet r, ihärdiga och och kreativa forwards och mittfältare - det fann inget mer att önska.  Matchen blev ett adelsmärke för bandyn. 
Villa Lidköping har varit bandyns vinstrikaste lag under det senaste decenniet och det har sammanfallit i stort med tränaren Johan Sixtenssons tioåriga tränarsejour. Han kan känna stolthet med all rätt!
Villa Lidköping vann sitt tredje guld någonsin (2019,2021,2024) och det är bevis nog för Johans förmåga.
När Crille Edlund direkt efter slutsignalen intervjuades i allt segerjubel betonade han betydelsen av att finalen spelas inomhus. Han framhöll också det speciella med bandyn som sport. Perfekt, Crille! Mycket ovanligt att en matchhjälte i dylik ”tjo och tjimmiljö” berör sådana elementära frågor för sportens utveckling.

Full fart hela tiden

Beträffande unika inslag kommer den att benämnas som i historieböckerna. - 
domarprotesterna varlika få som scener där skadade spelare låg och ojade sig på isen
Det händelselösa ”vända hemspelet” ödslade inget av  lagen tid på, här gällde det full fart framåt. 
Mästarna brukar oftast ha formidabla målvakter, så var inte fallet denna gång, minnesbilden av suveräne Andreas Bergwall (195 landskamper,7 VM-guld och 5 SM - guld) skymmer sikten
Huliganbråken uteblev, polis och ordningsvakter stod sysslolösa. Bandyns supportergrupper hejar på sina egna, j buar inte på motståndarna, umgås ibland före match och till och med kramar om varandra efter match. Notera att intron och tifon utvecklats.
Sämst - deygt 7000 åskådare, lägsta publiksiffran sedan 1971, då det under tågstrejken kom blott 6421 ( allra bäst någonsin är 38 474 från 2013) såg Falu BS slå Sandvikens AIK med 2 – 0. Kapaciteten i ABB Arena ligger på 8300 och här bör det ske en granskning om vad som gick fel.

Viktigt i sammanhanget

  • en sports livskraft mäts ibland i publiktrend, licensierade spelare och målutveckling.
  • Publiken i elitserien, herrar har minskat med cirka 8 proccent. 
  • För damerna status quo, ibland till och med högre än den hårt TV-matchande SDHL.
  • Licensierade spelare ökar mest på flicksidan, ungdomsspelare försvann märkbart under pandemiåren, glapp som är svåra att kompensera.
  • Målutvecklingen ligger på en stabil hög nivå, strax under tio mål, damerna höjde sitt snitt med nästan 1 mål i snitt, senaste säsongen.
  • Bandyhallar är en överlevnadsfråga. En fråga med stor betydelse för framtiden 
  • Byggandet av hall planeras i Kungälv 2025. I Falun är beslut taget. Andra heta orter där det diskuteras hall är Lidköping (#2), Linköping, Tranås, Uppsala (# 2), Norrtälje, Sjöaremossen och Ronneby. Antalet bandyhallar, inklusive taket på Billingen i Skövde, är numera 21.

Curt Einarsson

Facts

Briefing: Johan Svedbom

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Finalfeber, och Rögles klubbdirektör, Daniel Koch, skrattar hela vägen till banken! Tio raka segrar i hockeyns SM-slutspel ger garanterat klirr i kassan. Catena Arena, med plats för 6 310 åskådare lämnar ett nettoöverskott på 1,7 – 2 miljoner vid varje matchtillfälle 
Så här långt har Daniel Koch bokfört upp mot tio miljoner extra på nu spelade fem hemma matcher – och nu väntar den stora festen, det tidigare bandylagets andra SM-final genom tiderna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.

Storstjärnorna lämnar och nye sportchefen i IK Oskarshamn, förre SHL-målvakten Oscar Alsenfeldt, har ett blankt papper när han i vår och sommar ska bygga ett lag för hockeyallsvenskt spel.

På torsdagen tog föreningen officiellt avsked tav 14 spelare (!), bland dem poängkungen Patrik Karlkvist som ”satt på” ett sex årskontrakt värt 300 000 kronor i månaden.