Visst, men det krävs hårt jobb
Olyckskorparna har fått ny luft under vingarna.
Äntligen hamnar bandyn i mediabruset!
Men det handlar tyvärr om miljonskulder och uppsagda spelarkontrakt. Klubb efter klubb har tvingats erkänna att det saknas pengar.
Västerås SK, Sandvikens AIK och Hammarby IF, alla har ekonomiska problem. Toppklubbar som borde ha lättast att locka publik och sponsorer!
Som stor bandyvän kan man inte annat än beklaga och erkänna att problemen är utbredda. Det råder inget tvivel om att spelarlönerna är för höga, och det är största skälet till underskotten.
Ett systemfel
Ersättningar till spelare och ledare står för över 30 procent av kostnaderna.
Många klubbar har kommit snett. Precis som i andra lagidrotter sker först spelarinköpen, därefter inleds arbetet med inkomster. Det går inte att göra tvärtom, tycker man på ansvarigt håll, - för då finns inga spelare kvar… På det viset har klubbarna hetsat varandra,
Men det råder inget tvivel om att sportchefen och sportgruppen har för stor makt i förhållande till ekonomiska grundfakta.
I många år stod landslagsspelaren och artisten Pelle Fosshaug ensam för publicitet runt sporten. Nu delar fler på ansvaret, men ideliga krisrubriker gynnar ju inte bandyn vars konkurrenskraft har naggats i kanten sedan årtionden.
Kämpar mot klimat och andra sporter
Men att belysa bandyns förmåga att hävda sig innebär så mycket mer. Som att sportens största fiende sedan årtionde är klimatet. Antingen har det varit för kallt eller varmt om det nu inte rådde dimma. Tillgången på spelbar is har begränsats. Och inte minst lockelsen på publiken.
Åskådaren, ja. Där finns den erfarne som älskar bandyn med dess fart och bolltrix. Den nya betraktaren har svårt att läsa spelet och letar efter bollen.
Ett egentligen motsägelsefullt konstaterande är att utövarna älskar sporten mer än åskådarna. Det finns åtskilliga exempel på spelare som klart har deklarerat att det är vansinnigt kul att spela bandy, till och med roligare än andra lagidrotter….
I ett tidsperspektiv kan man också konstatera att idrotter som ishockey och innebandy gjort stora intrång och minskat bandyns förmåga.
Små orternas sport
Men det hjälps inte, bandyn har en stark ställning, om än i mindre orter, som Kungälv, Kareby-Surte och Lidköping, liksom Åby, Vetlanda, Nässjö och Gamleby. Det finns så många bandyfrälsta människor som är beredda att jobba som ledare. I ett hundratal orter i landet är bandy stort, om än inte som penningmaskiner. Där tog hockeyn ett stadigt grepp på 60-talet och har förstärkt det succesivt.
Ibland framförs att små orter inte har något existensberättigande. Till dess att motsatsen bevisas.
Häromkvällen hade Leksands IF 7500 åskådare i en match i andra divisionen. Bollnäs GoIF hade över 6 000 på annandagen, de åskådarna stod ute i två timmar till skillnad från hockeypubliken som både satt ochhade det varmt inomhus.
Och att storleken inte har så stor betydelse visar också sommarens fotboll-VM där den svenska truppen innehöll spelare från orter som Velen, Hössna, Kvarnby, Påarp (Granens moderförening), Arlöv, Lagan, Ränneslöv, Sandåkern och Azalea.
Om man granskar det senaste världsmästarlaget i ishockey hittar vi spelare med bakgrund i Furudal, Tingsryd, Jonstorp, Kramfors, Lau, Limhamn, Smögen. Arvika, Kusmark och Ånge (Emil Pettersson).
I bandyns kommande VM-lag kommer spelarna från Otterbäcken, Sjötorp, Vargön, Söderfors och Rättvik. Inga orter med trafikstockningar precis. Gäller heller inte Skutskär, Bollnäs eller Köping men de fostrar landslagsspelare ändå.
Just nu är det kris på många håll men faktiskt - larmsignalerna har skapat det positiva att sportens frälsta visar en förmåga till förändringsvilja och beslutskraft att mobilisera.
Inte minst avseende produkten, spelet.
Måste ske radikala förändringar
I många bandyled börjar folk att hellre prata om serieupplägg och matchtider, tifo och ljudslingor och kioskförsäljning än om själva spelet.
På senaste elittränarkonferensen rådde enighet om att spela med 7 spelare i stället för dagens 11 om det är oavgjort vid full tid, då spelar man ett antal minuter om en poäng!
Skidåkarna har numera rekordkorta sträckor i alla omöjliga former med eller utan gevär, eller runt slott. Tennis, bordtennis och fotbollen har förändrat sina regler i många centrala moment och beräkningsgrunder. Varför skulle då inte bandyn kunna skifta?
Notera också att totala antalet spelare de fem senaste säsongerna har gått från 10 933 utövare säsongen 2013/14 till 20101 spelare säsongen 2017/18.
Titta också på publiksnittet i elitserien, 1 269 besökare gällde säsongen 2017/18, att jämföra med 1 297 personer i nuläget. Men så har SvT och Tv4 ökat exponeringen med 50 procent.
Elitföreningarnas totala omsättning har de tre senaste säsongerna varit nästan identiskt, med en toppdatering förra säsongen.
Sponsorintäkterna har inte förändrats, utan ligger på cirka 40 procent. Men, det måste poängteras, den volymen måste höjas liksom publikinkomsterna och kioskförsäljningen
Bandyklubbarna måste göra sin hemläxa!
Och vad som ska framhållas lite extra:
- skridskokul ökar, och just bandyn dominerar.
- · flickbandyn blir större.
- · fler lag registreras i P-18, division II och för ungdomslag i Stockholm, Göteborg.
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Två anhängare till SHL-laget Linköpings HC stängs av i två år efter att ha visat upp bilder på den avlidne HV-målvakten Stefan Liv. De visade bilderna mot HV-klacken som ett hån.
Händelsen skedde den 28 september i Saab Arena i Linköping, hemmalaget 2-1-besegrade HV 71.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Idrottens sponsorintäkter fortsätter att öka, men endast för de större förbunden. De tio största redovisar intäkter från sponsorer på sammanlagt 594 miljoner, en ökning med 25 miljoner från 2023.
Idrottens Affärer har tagit del av en unik kartläggning som visar att klyftorna mellan de stora förbunden och de mindre har ökat. Anledningen är främst avregleringen av Svenska Spels spelmonopol.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar