”Dyster diktatur” ska suddas ut

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Mediet ”Kvällens Moskva” skrev den 3 juni att landet och dess huvudstad inte kommer att bli speciellt berikat av den 21:a upplagan av VM i fotboll. De hänvisar till en rapport från det kända internationella kreditvärderingsinstitutet Moodys Investors Service.

Ryska högvakten. Foto: CC0

I den ekonomiska analysen framförs att de kommande intäkterna skall balanseras med de kostnader som varit. Ryssland själva uppskattar kostnaderna för VM 2018 till 13,2 miljarder dollar. Och hävdar att kostnaderna i Sydafrika 2010 var sex miljarder dollar. I Brasilien fyra år senare gick det loss på över elva miljarder.

”Kvällens Moskva” hävdar att om fyra år i Qatar kommer kostnaderna att passera 200 miljardersstrecket… På tolv år har kostnadsökningen alltså varit 33 procent.

Här hade det passat att räkna ut hur många barnmunnar som hade mättast med, säg en rimlig kostnadsökning på tre till fem procent.

Sveriges hela statsbudget, enligt ekonomifakta, uppdaterad 16 maj 2018, är på cirka 940 miljoner kronor.

VM i Qatar hamnar på 1 732 miljarder kronor, just nu alltså.

Vi lämnar dessa tokigheter, initialt och slutligt designade av olyckan Sepp Blatter.

Inte med Lennart Johansson

Undrar om samma idiotiska situation hade varit med en Lennart Johansson, före detta Uefa-boss, vid rodret i sina bästa dagar.

Eller varför går inte ett antal länder ihop och skapar en annan tingens ordning. Vilket drömläge för de Skandinaviska länderna. ”Ensam med målvakten”, kallas det.

Tyngden i aktionen skulle självklart varit en annan om stora fotbollsländer som England, Tyskland, Frankrike och Italien hade agerat ihop. Då är det ”straffspark på straffspark”. Lika välorganiserade som de är på plan lika fumlande är de utanför.

Skulle Frankrike som nyligen har haft sömnige Michel Platini i syltburken vilja öppna på locket? Knappast.

Såg Frankrike mot Italien för några dagar sen, vilka lirare hos Frankrike med Atletico Madrids lille trippande Antoine Griezmann hanterande de mest finstämda instrumenten.

Skulle Tyskland som också har haft en spelare för nära de fina köttgrytorna i Fifa, vilja göra något? Tänker då på den utomjordiske (som spelare) Franz Beckenbauer. Knappast.

Kroppsspråket avslöjar Infantino

Tyvärr tycks jag se samma självgoda, smickrande ansiktsspråk hos nuvarande Fifa-presidenten Gianni Infantino när han 1 december 2017 i Kremlpalatset får vara på scenen med Vladimir Putin, som när föregångaren talar om vännen Putin. Hr Rysslandspresident själv bara glider fram med sina speciella korta steg och ansiktet är oberört. Proffsigt. Åtminstone i jämförelse.

Kroppsspråket är som bekant det mest sannolika!

Tillbaka till ”Kvällens Moskva”. Finansanalytiker Alexander Razuvaev hävdar att

”Ryssland nu i sommar måste visa världen att det inte är en dyster diktatur eller belägrad fästning, utan ett öppet och attraktivt land för turism och affärer”.

Säkerhetsläget kommer naturligtvis upp. Det hävdas att vissa företag i allmänhet kommer att vara stängda av säkerhetsskäl. Det handlar om att stänga ute ”kemiska och strålningsfärdiga” företag När de skriver om att vissa kärnkraftverk kommer att vara stängda då risken för terroristhandlingar är för hög blir det svårt att tolka det i konkretiseringar.

467 på svarta listan

Visumsfriheten genom Vitryssland trädde i kraft den 4 juni och gäller fram till sista matchdagen, hävdar Nyheter den 4 juni. 150 000 fans beräknas komma den vägen.

Moskvamyndigheterna hade på sin svarta lista den 31 maj, 467 fotbollsfans som inte kunde få Fan-ID.

När vi sen kollar gamla nyhetsbyrån ITAR-TASS möts vi av Vladimir Putin överallt.

Tränande judo, som ishockeyspelare eller som klok statschef när han talar om för regionerna att anläggningarna får inte efter VM bli ”marknadsplatser”. Översättningen blir lite konstig ibland. Tidigare har han varit inne på att anläggningarna inte får falla i träda utan nyttjas till aktiv idrott efter mästerskapet

Judo nämns när det berättas om det dagliga fyspasset på två timmar. Där kommer också simning in i bilden.

Som ishockeyspelare gjorde han fem mål när presidentens lag storvann häromnatten med 12-7 i Sotji. Som av en tillfällighet ingick spelare som Fetisov, Kasatonov, Pavel Bure och Kamensky i presidentens lag.

Då blev det ”too much” för mig att borra vidare eller det var dags för njet, njet.

Inte ens ett kärlekshat till det land som en gästat 40-50 gånger kunde hindra detta I tankarna snuddar vi då vid när Calle Hageskog nyligen berättade om hur det var när Putins företrädare Boris Jeltsin med entourage gjorde en bullrig entré under pågående spel vid DC-finalen mellan Sverige och Ryssland i Moskva.

Vi lämnar också en transparant nyhet om att Ryssland vid Fifas senaste månatliga landslagsranking var sämre än någonsin. Mellan Nya Guinea på 69:e plats och Makedonien på 71:a plats.

Som i en dimma läser vi också om Gianni Infantinos bladder om att VM-säkerheten garanteras, arenabyggarna har arbetat under goda arbetsrättsliga förhållanden…

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.