Lika bra att han blev landshövding

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

När nu civilminister Ardalan Shekarabi verkar ha uppenbara problem att utse en ny landshövding i Värmland får han här lite hjälp. Avgående utrikesminister Margot Wallström, 65, vill kanske avsluta sin karriär med att leda ”sagans och poesins land”.

Mer troligt då att ”Värmlands främsta PR-vapen”, Sven-Göran ”Svennis” Eriksson, 71, skulle vara lockad av det. 

Sv-Göran Eriksson hemma i poolhuset i Björkefors vid Fryken. En herrgård på 850 kvm.

Representationslokaler finns hemma hos Svennis (850 kvadratmeter) ja, även arbetslokaler för en hel decentraliserad Länsstyrelse.

Ibland har inte Signore Eriksson från ”Toschby”, vid Frykens norra strand, varit pratvillig. Men han har varit fullkomligt grandios att i både möjliga och omöjliga sammanhang få med något positivt om Värmland. Oavsett om platsen varit Mexico City, (”kanske bäst att bo i, frånsett kriminaliteten”, citat ”Svennis”) den eviga staden, Rom eller drottningens London.

Himlen blåast i Värmland

När ”Svennis” häromkvällen framträdde vid Värmlands Idrottshistoriska Sällskap berättade han exempelvis om hur Shanghais himmel i samband med G20-mötet år 2016 var nästan lika blå som i Värmland. Orsakat av att industrierna stängdes en månad före mötet och personalen fick gå hem med full lön.

Under resan från Degerfors, via UEFA-triumfen med Göteborg, vidare till Portugal, sen Italien, förbundskaptensperioder i England, Mexico, Elfenbenskusten och Filippinerna som gick i rekordfart var före detta förbundskaptenen i friidrott, Anders Borgström, en unikt initierad lots under vår träff och vårt egna samtal.

Om de stora drakarna i media funderar på fortbildning av debattledare, kontakta Anders Borgström. Han är både strukturerad, pedagogisk och fångar stunden. Nu senast nått idrottsframgångar med Taiwans spjutkastare, där Cheng Chao-Tsun varit mest framgångsrik med personbästa på 91.36.

En gång i tiden var han bara den kände, kraftfulle bandyledaren Erik ”Pampen” Borgströms son. När det begav sig lär ”Pampen” ha suttit både i Norges och Sveriges uttagningskommitté i bandy… I mitten av 70-talet hade jag en krönika i NWT om bandy. Repliken kom omgående från ”Pampen”, underbart!

Mest meriterad

*Sven-Göran Svennis” Eriksson,Sveriges mest meriterade tränare i fotboll, hade alltså lämnat sitt lilla nätta chateau på 850 kvadratmeter, Björkefors herrgård, en gång konvalescenthem. Herrgården ligger vid ”Lövens långa sjö” och mitt över Fryken dansade ”kavaljererna på Ekeby” ur Selma Lagerlöfs, Gösta Berlings saga. Tre mil norrut ligger ”Torschby”, knappt en mil söderut Sunne.

”Landets skickligaste akvarellmålare” Lars Lerin är för övrigt född i Sunnemo som ligger fyra mil österut.

Det var en välklädd, ej överklädd, avslappnad, mycket transparent, glad, minnesgod och självkritisk gäst som uppträdde. När vi testar honom på om det är mycket tennisspel som är orsaken till välmåendet, (ingen tendens till övervikt där) pratar han om simning och löpning och annat, som om han läste ur läroplanen när han gick på Idrottshögskolan i Örebro.

Beträffande läroplaner hade kumpanen Tord Grip, 81 och han varit på Svenska fotbollsförbundets högborg i Solna under en heldag och studerat fotbollens utbildningslitteratur. En dag som ”Svennis” talade engagerat om. 

Det hade kanske varit passande att svensk fotboll hade tillvaratagit den kompetens som finns hos det överlägset mest erfarna tränarparet? Men det gjordes säkert. Meningslöst att ställa vissa typer av frågor.

När denna duo för ett antal år sedan hade lett ungdomslandslaget till en serie av vinster och A-landslaget med Lars ”Laban” Arnesson hade motsvarande i förluster, fick de silkessnöret av Sandvikensonen.

Kompetensrädda

”Svennis ” förnekar att han har någon form av mentorskap eller dylikt för närvarande.

-         Har du, Curt?, undrade han som replik.

Kompetens och erfarenhet finns det ibland en stor rädsla för. Varför se det enkom i formerna av tränarskap? Varför så rigida former? Om den verkliga viljan finns till att kompetensutveckla hamnar prestigen av självhävdelse långt ner på listan!

Innan vi kommer in på ledarskapsanalyser av typ Atlètico Madrids tränare sedan 2012 och vinnarskalle Diego Simone, som 2014 var den förste icke europeiske tränare som vann La Liga sedan 1995 – och som var i Lazio som spelare vid erövringen av scudetton år 2000. Låt oss innan dess bocka av en fråga  med mannen som haft olika nyckelroller i den internationella toppfotbollen i fem decennier. Hur skapas ett lag?

Tre avgörande delar

”Svennis” svar:

A) få acceptans för idéerna om träning, spelsystem, uppträdandet och förhållandet mellan varandra.

B) att alla verkligen förstår vad som menas, en tydlighet. Med tolk blir det aldrig detsamma.

C) när känslan i gruppen sprids att det är ”mitt lag” har många hinder övervunnits. Känner man att det inte är ”mitt lag”, då är det kört.

-  Jag har blivit bättre under årens lopp på att lyssna av vad spelarna känner och tycker, medger ”Svennis”.

Har dock inget till övers för spelare som predikar rolig träning.

-  Träna försvars- och anfallsspel skall prioriteras, spelarna har betalt och därmed basta.

-   Ibland har man som tränare ett enormt flyt medan den andre på bänken intill har motsvarande motflyt. En sådan match var 1 september 2001 när vi slog Tyskland i VM-kval i München med 5-1. Dom tog ledningen med 1-0 och var nära att utöka till 2-0.

” Churchill, Thatcher och Sven-Goran”

Churchill, Thatcher - och Svennis

Det var då bandet ”Bell o Spurling” spelade in hitlåten ”Sven Sven Sven” och ett fans sa i TV ”Nu har vi efter Winston Churchill och Margaret Thatcher fått Sven-Goran Eriksson”. 

Inget av dessa händelser berättades av ”Svennis”.

Såg du i kristallkulan att Diego Simeone var ett ledarämne?

-  En ännu större överraskning är att Sérgio Conceição blivit duktig tränare. Han vann portugisiska ligan med Porto 2018. Minns honom som en mycket dribblingsvillig kantspelare i Lazio.När man följt Diego Simeones aktivitet på sidlinjen undrarman  om killen har bonus vid ett visst antal steg eller om det är en modern gaucho som blivit avslängd av sin häst ute på pampas. Argentinare som han är.

-  Diego Simeone, var en mycket engagerad spelare, vid ett tillfälle var jag tvingad att stänga av honom och ytterligare en spelare i en vecka efter kroppsgruff dom emellan, avslöjar ”Svennis”.

Finns de som hävdar att sax och kniv fanns i närheten innan några gick in som skiljedomare och kommenderade neutral ringhörna.

- Atlético Madrid har oftast mer löpmeter än sina motståndare, jag är inte säker på att han skulle lyckas lika bra som tränare i exempelvis Real Madrid.

Ett bevis på vår nordvärmlännings empati är det som händer med Siniša Mihajlovićs, 50, som har leukemi. Serben är en spelare från Laziotiden, 27 frisparksmål i Serie A, som nu är verksam som uppskattad tränare i Bologna.

Italiens nuvarande förbundskapten Roberto Mancini, (modelejonet och spelaren med ögon i nacken) är den ende som varit med vid ”Svennis” klubbyte, som skedde när Sampdoria skulle frälsas med Erikssons mantra. Mancini lämnade 1982 Bologna för Sampdoria. Stannade till 1997 då ”Svennis” värvade honom till Lazio.

Nästa uppdragsgivare?

Nästa anhalt som tränare?

Som spelare är Kina som fotbollsland oftast en slutstation. För en förbundskapten kan det bli Filippinerna.

Vid första kontakten öppnade jag med frågan: var är du tränare nu, Curt?

Men vitaliteten - talar och tänker han inte till och med snabbare nu? - ger en indikation om att han snart har ett nytt tränarengagemang.

Landshövdingeposten i Värmland får vänta ett tag.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.