För mycket nonchalans i idrotten
Det är hög tid för idrottens aktiva och ledare att skärpa sig och sätta ner foten i en egenrevision angående covid-beteendet. I dag verkar representanter för vissa idrotter tycka att de kan bete sig bara så det passar dem själva. Respekten och hänsyn till andra är obefintlig när det gäller munskydd, handsprit eller att hålla avstånd. Det är en förtroendefråga, civilsamhället kräver att idrottsrörelsen är följsam, men snart är förtroendet förbrukat.

Alla vinteridrotter har drabbats av covid. Vi har den svåraste motståndare vi haft i modern tid. Till och med svårare än dopingen.
Idrottsliga skillnader
Det kan inte vara så att skidskyttar och skidåkare inte har en inbyggd motståndskraft så att de måste skydda sig extra, så fort de närmar sig start- och målfällan. Just här finns ledare och aktiva som är lysande föredömen när det gäller att använda munskydd. Måste också passa på att berömma speedwayförarna som under säsongen visade ett disciplinerat beteende.
Men lagidrotter som fotboll, ishockey och bandy har inte haft typ munskydd på någon ledare. Åtminstone är det mycket, mycket sällsynt.
Visserligen ligger sommarens EM-fotboll några månader bort men minnet från hur det såg ut bland tätt packade publikled med för nära avstånd och osynliga skydd på Ferenc Puskasstadion i Budapest (65 000 i publik) och i finalen på Wembley (60 000 åskådare) ligger kvar.
I mellandagarna fick vi ånyo se repris på dramatiken när Christian Eriksen föll ihop i EM-premiären mot Finland på Parken. Då var publiktaket 15 900. Arenan tar 38 000 åskådare. Coronaskyddet då var nytt, visa negativt covidtest eller varafullvaccinerade eller haantikroppar samt att alla inklusive ledare, media, funktionärer utom spelarna skulle bära munskydd.
Någon UEFA-utredning om hur EM-fotbollen fungerade för att stoppa smittspridningen har inte synts till. Kanske krävs det ett FBI för att få fram sådan information eller än bättre få stopp på dårskapen med VM-fotboll i Qatar. Men det är, som sagt var, en annan fråga.
Krävs tuffa åtgärder
En självklarhet skulle det varit då, än mer nu, att alla domarna skall ha visir eller munskydd.
Just nu haltar serierna i den ena bollsporten efter den andra. Vissa som har begränsningar med klimatet, anläggningar eller VM-turneringar som stundar är nära att kollapsa. Kaosets fula ansikte gör att festlarmet tystnar mer och mer.
Vår viktiga ungdomsverksamhet är slagpåse nu, precis som tidigare.
Och vi gör likadant som vi alltid har gjort – under de här dryga två åren. Nästan.
De stora smitthärdarna finns i omklädningsrummen och i bussarna till bortamatcher. (Samt på ungdomsfester och i restauranger).
Förslag på skärpning
Men borde vi inte då sätta in åtgärderna där?
- Jag tar mig friheten att hitta åtgärder. De här reglerna ska gälla för att idrotten ska dra sitt strå till stacken:
- Stäng omklädningsrummen. Klä om hemma och ta bort period- och halvtidspauserna.
- Korta ner speltiden om spelarna inte orkar
- Åk i minibussar, privatbilar med förutbestämda spelare typ samma femma eller liknande.
- Munskydd och visir är självklara kompletterande åtgärder.
- En av idrottens mest heliga, glädjefyllda ögonblick är målfirandet - förbjud dem!
- Dessutom, finns det några regeländringar som kan påverka?
- Utlys interna tävlingar enligt modell ”dagens corona”.
- Arenorna borde ha coronavärdar – coronapoliser utbildade och certifierade därtill av idrotten själva. (En av SISUS viktigaste uppgifter i modern tid!) väl Synligai specialdesignade färglysande overaller vid alla insläpp, korridorer och utrymmen på idrottsarenorna.
- Vi kan inte fortsätta att agera som vi alltid har gjort!
Vi har en pandemi med mycket ”oförutsägbar speltid”. Då kan vi inte agera efter devisen ”så har vi alltid gjort”. Och efteråt konstatera ” vi skulle gjort”.
Curt Einarsson
Mest lästa just nu
Svenska techbolaget Sweetspot har under måndagen lämnat in ett klagomål till Konkurrensverket gällande Svenska Golfförbundets IT-system GIT. Klagomålet avser missbruk av dominerande ställning och grundas på det faktum att golfklubbarna inte själva kan välja vilket IT-system de vill använda.
- Vi ifrågasätter att det går till på det här sättet och om det verkligen är det bästa för golfens alla utövare. Det skulle vara intressant att få detta prövat, säger Sweetspots vd och grundare Henrik Ahlin.
Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.
-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:
"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".
Dramatiken uteblev när tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt, 57, år valdes till ny ordförande för Svenska Fotbollförbundet efter avgående Karl Erik Nilsson
Under punkt 11, vid 12.30-tiden, kunde mötesordföranden Anders Ygeman (s) redovisa delegaternas röster; 143 röster för Reinfeldt mot 110 för Lars-Christer Olsson, tidigare ordförande för SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.
Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.
-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.
Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering.
– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).
Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00.
1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext, - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.
Skriv kommentar