För mycket nonchalans i idrotten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är hög tid för idrottens aktiva och ledare att skärpa sig och sätta ner foten i en egenrevision angående covid-beteendet. I dag verkar representanter för vissa idrotter tycka att de kan bete sig bara så det passar dem själva. Respekten och hänsyn till andra är obefintlig när det gäller munskydd, handsprit eller att hålla avstånd. Det är en förtroendefråga, civilsamhället kräver att idrottsrörelsen är följsam, men snart är förtroendet förbrukat.

Idrottens ledare och aktiva måste covi på större allvar.

Alla vinteridrotter har drabbats av covid. Vi har den svåraste motståndare vi haft i modern tid. Till och med svårare än dopingen.  

Idrottsliga skillnader

 Det kan inte vara så att skidskyttar och skidåkare inte har en inbyggd motståndskraft så att de måste skydda sig extra, så fort de närmar sig start- och målfällan. Just här finns ledare och aktiva som är lysande föredömen när det gäller att använda munskydd. Måste också passa på att berömma speedwayförarna som under säsongen visade ett disciplinerat beteende. 

Men lagidrotter som fotboll, ishockey och bandy har inte haft typ munskydd på någon ledare. Åtminstone är det mycket, mycket sällsynt.

Visserligen ligger sommarens EM-fotboll några månader bort men minnet från hur det såg ut bland tätt packade publikled med för nära avstånd och osynliga skydd på Ferenc Puskasstadion i Budapest (65 000 i publik) och i finalen på Wembley (60 000 åskådare) ligger kvar. 

I mellandagarna fick vi ånyo   se repris på dramatiken när Christian Eriksen föll ihop i EM-premiären mot Finland på Parken. Då var publiktaket 15 900. Arenan tar 38 000 åskådare. Coronaskyddet då var nytt, visa negativt covidtest eller varafullvaccinerade eller haantikroppar samt att alla inklusive ledare, media, funktionärer utom spelarna skulle bära munskydd.

Någon UEFA-utredning om hur EM-fotbollen fungerade för att stoppa smittspridningen har inte synts till. Kanske krävs det ett FBI för att få fram sådan information eller än bättre få stopp på dårskapen med VM-fotboll i Qatar. Men det är, som sagt var, en annan fråga.

Krävs tuffa åtgärder

En självklarhet skulle det varit då, än mer nu, att alla domarna skall ha visir eller munskydd.

Just nu haltar serierna i den ena bollsporten efter den andra. Vissa som har begränsningar med klimatet, anläggningar eller VM-turneringar som stundar är nära att kollapsa. Kaosets fula ansikte gör att festlarmet tystnar mer och mer.

Vår viktiga ungdomsverksamhet är slagpåse nu, precis som tidigare.

Och vi gör likadant som vi alltid har gjort – under de här dryga två åren. Nästan.

 De stora smitthärdarna finns i omklädningsrummen och i bussarna till bortamatcher. (Samt på ungdomsfester och i restauranger). 

Förslag på skärpning

Men borde vi inte då sätta in åtgärderna där?

  • Jag tar mig friheten att hitta åtgärder. De här reglerna ska gälla för att idrotten ska dra sitt strå till stacken:
  • Stäng omklädningsrummen. Klä om hemma och ta bort period- och halvtidspauserna. 
  •  Korta ner speltiden om spelarna inte orkar
  • Åk i minibussar, privatbilar med förutbestämda spelare typ samma femma eller liknande.
  • Munskydd och visir är självklara kompletterande åtgärder. 
  • En av idrottens mest heliga, glädjefyllda ögonblick är målfirandet - förbjud dem!
  • Dessutom, finns det några regeländringar som kan påverka?
  •  Utlys interna tävlingar enligt modell ”dagens corona”.
  • Arenorna borde ha coronavärdar – coronapoliser utbildade och certifierade därtill av idrotten själva. (En av SISUS viktigaste uppgifter i modern tid!) väl Synligai specialdesignade färglysande overaller vid alla insläpp, korridorer och utrymmen på idrottsarenorna.
  • Vi kan inte fortsätta att agera som vi alltid har gjort!

Vi har en pandemi med mycket ”oförutsägbar speltid”. Då kan vi inte agera efter devisen ”så har vi alltid gjort”. Och efteråt konstatera ” vi skulle gjort”.

Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.